- 28 Απριλίου, 2025
ΓΕΛ Αλμυρού: Η έννοια του «Ευρωπαίου πολίτη»
Από το Γενικό Λύκειο Αλμυρού που είναι Σχολείο-Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι κράτος αλλά μια δομή από κοινού διακυβέρνησης, που θεσπίζει ένα ευρύ φάσμα κανόνων, που επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων των υπηκόων των κρατών- μελών της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προέκυψε από τη συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι μια χώρα μόνη της δεν μπορεί να επιτύχει επαρκώς στόχους πολιτικής, όπως η προστασία του περιβάλλοντος ή η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς αυτά δεν σταματούν στα εθνικά σύνορα μιας χώρας.
Είναι προβλήματα που απαιτούν από κοινού σχεδιασμό αντιμετώπισης και θέσπιση κανόνων, γεγονός που οδήγησε στην ανάγκη μιας μορφής συνένωσης και συμμαχίας, εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, πλέον κάθε πολίτης χώρας που αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτομάτως αποτελεί και «Ευρωπαίος πολίτης» και αφενός υπόκειται στους κανόνες της, αφετέρου χαίρει των πλεονεκτημάτων της. Αλήθεια, όμως, πόσοι από εμάς ανα-γνωρίζουμε αυτά τα πλεονεκτήματα;
Καταρχάς, οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν το δικαίωμα να διαμένουν και να κυκλοφορούν ελεύθερα στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαλλαγμένοι από το βάρος της βίζας και του ελέγχου εγγράφων. Έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν και να θέτουν υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές και στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οπουδήποτε κι αν ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ακόμη έχουν το δικαίωμα να δέχονται τη βοήθεια της πρεσβείας ή του προξενείου άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε. όταν βρίσκονται εκτός της Ένωσης και η δική τους χώρα δεν διαθέτει προξενείο ή πρεσβεία.
Επιπλέον, με τη θέσπιση ενιαίου νομίσματος οι καταναλωτές διευκολύνονται στις συναλλαγές τους καθώς προβαίνουν ευκολότερα στις συγκρίσεις των τιμών και αποφεύγουν τις παγίδες των διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών, ενώ οι συνοριακοί έλεγχοι που καταργήθηκαν με τη συμφωνία Σένγκεν διευκόλυναν σε μέγιστο βαθμό τις μετακινήσεις και τα ταξίδια, καθώς πλέον είναι αρκετή η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας. Ακόμη, με την έκδοση της Ευρωπαϊκής κάρτας ασθενείας κάθε Ευρωπαίος πολίτης δικαιούται κατά την επίσκεψή του σε μια άλλη χώρα να λάβει δημόσια υγειονομική περίθαλψη με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος, ενώ με την κατάργηση των τελών περιαγωγής από το 2017, οι κινητές τηλεφωνίες ισχύουν σε όλες τις χώρες- μέλη της Ε.Ε. με τις ίδιες χρεώσεις που ισχύουν και στο εσωτερικό της χώρας.
Όμως, ειδικά για τους νέους, άνοιξε ένας νέος ορίζοντας εκπαιδευτικών και εργασιακών ευκαιριών: Από τα σχολικά ακόμη χρόνια δίνεται στους μαθητές η συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής, όπως τα Erasmus+, τα Comenius, τα e-twinning, μέσα από τα οποία οι μαθητές επικοινωνούν και συνεργάζονται με συνομηλίκους άλλους χωρών διευρύνοντας τους πνευματικούς τους ορίζοντες και καλλιεργώντας ευρείες δεξιότητες. Επιπλέον, τους παρέχεται η δυνατότητα να σπουδάσουν σε όποια χώρα μέλος της Ε.Ε. επιθυμούν με τους ίδιους όρους των υπηκόων της χώρας και να εργαστούν υπό τις ίδιες συνθήκες και προϋποθέσεις με τους γηγενείς, δημιουργώντας μάλιστα μέσα από ειδική πλατφόρμα, το ευρωπαϊκό βιογραφικό σημείωμα «Europass».
Τέλος, τους δίνεται η δυνατότητα να ταξιδέψουν για έναν μήνα δωρεάν σε όλη την Ευρώπη καταθέτοντας απλώς μια αίτηση σε ειδική πλατφόρμα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε για να υπηρετήσει τους λαούς της Ευρώπης, άποψη που αποτυπώθηκε ρητά από τον Ζαν Μονέ το 1952, όταν εκείνος είπε: «Δεν ενώνουμε κράτη, ενώνουμε λαούς».