- 7 Απριλίου, 2025
Ύπουλος καιρός για τις καλλιέργειες – Οι βροχές εγκυμονούν κινδύνους στα ανθοφόρα δέντρα
Τις τελευταίες ημέρες το σκηνικό του καιρού θυμίζει περισσότερο φθινόπωρο παρά άνοιξη και σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, οι άστατες καιρικές συνθήκες θα συνεχιστούν και τη νέα εβδομάδα. Ο Απρίλιος αναμένεται να είναι θερμότερος του κανονικού και η μέση θερμοκρασία του θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ωστόσο οι βροχές, κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, θα συνεχιστούν για λίγο ακόμη.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως, σύμφωνα με τον εμπειρικό μετεωρολόγο κο Γιώργο Τσιάντο, ο Μάρτιος έκλεισε με 101 χιλιοστά βροχόπτωσης μέσα στα κλιματικά δεδομένα για την περιοχή μας, σύμφωνα με τις καταγραφές του μετεωρολογικού σταθμού που κατέχει στους Κωφούς. Η τελευταία εβδομάδα του μήνα ήταν η πιο βροχερή, με 66,8 χιλιοστά από τις 27 έως τις 31 Μαρτίου, ενώ οι θερμοκρασίες είχαν μεγάλη απόκλιση, η υψηλότερη ήταν 26,8 στις 15 Μαρτίου και η χαμηλότερη καταγράφηκε τέσσερις μέρες αργότερα και ήταν 0,3 βαθμοί Κελσίου.
Ο φετινός Μάρτιος είχε σχεδόν διπλάσιο υετό από τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, 101 χιλιοστά έναντι 50,4, ξεκίνησε με ρεκόρ θερμοκρασιών καθώς κάποιες μέρες θύμιζαν καλοκαίρι αλλά από τα μέσα και μετά είχαμε κλιματική ισορρόπηση.
Ο Απρίλιος του 2024 δεν είχε καθόλου βροχόπτωση όσον αφορά στην πρώτη του εβδομάδα, ενώ τώρα έχει ήδη 31 χιλιοστά μέχρι την Πέμπτη.
Οι βροχές αυτές είναι ωφέλιμες για τις καλλιέργειες αλλά παράλληλα εγκυμονούν κινδύνους. Ειδικότερα, είναι ωφέλιμες διότι οι αγρότες γλιτώνουν ποτίσματα, τα φυτά απορροφούν θρεπτικά συστατικά κι αναπτύσσονται πιο γρήγορα, ενώ παράλληλα γεμίζει ο υδροφόρος ορίζοντας.
Στις ελιές, τα δένδρα χρειάζονται νερό αυτή την περίοδο για να κάνουν τέλεια άνθη, όμως σε συνδυασμό με την θερμοκρασία που έχουμε, είναι επικίνδυνο να προσβληθούν από μυκητολογικές ασθένειες και να πέσουν τα φύλλα τους, κάτι που θα έχει ως συνέπεια τη μείωση της παραγωγής. Στο χειρότερο σενάριο αυτό μπορεί να μην αφορά μόνο στην τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο αλλά και για τα επόμενα χρόνια βάσει της σοβαρότητας της ασθένειας.
Στα αμπέλια, λόγω της βροχόπτωσης, εγκυμονεί ο κίνδυνος διαφόρων ασθενειών με πιο σοβαρή τον περονόσπορο, ενώ οι παραγωγοί δεν μπορούν να μπουν εύκολα στα χωράφια τους ώστε να επέμβουν ψεκάζοντας με φυτοφάρμακα διότι το έδαφος είναι αφράτο.
Στις αμυγδαλιές ισχύει κάτι αντίστοιχο, εκεί το έντομο «ευρύτομο» είναι ο σημαντικότερος εντομολογικός εχθρός, διότι είναι δυνατό να προκαλέσει μεγάλη απώλεια στην παραγωγή. Μάλιστα, η καταπολέμησή του είναι ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και εγρήγορση από μέρους των παραγωγών. Και για τις φυστικιές ο καιρός δεν είναι ο κατάλληλος καθώς βρίσκονται στην περίοδο της άνθισης, όπως και οι αροτραίες καλλιέργειες διατρέχουν κίνδυνο μυκητολογικών ασθενειών από την υγρασία.
Αναφέρουμε ότι το χαλάζι που έπεσε την προηγούμενη Παρασκευή 28 Μαρτίου έπληξε κάποιους παραγωγούς.
Οι θερμοκρασίες είναι κατάλληλες για την περίοδο καθώς δεν έχει υπερβολική ζέστη και ανά περιοχές έχει δείξει η ελιά ότι πως θα δώσει καλή σοδειά, κυρίως σε περιοχές που πέρυσι δεν είχαν πρόβλημα με τον καύσωνα και τα δένδρα ποτίζονταν. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με τα μύγδαλα πλην των περιπτώσεων αυτών που καταστράφηκαν με τον «λευκό παγετό». Δυστυχώς μεσοπρόθεσμα φάνηκαν ότι επηρεάστηκαν και μερικά αμπέλια από τον εαρινό παγετό και καταστράφηκε όλη η χρονιά, σε κάποια μέρη όπως κάθισε η πάχνη, με επίκεντρο την περιοχή Κοκκίνες κοντά στον συνεταιρισμό Νέας Αγχιάλου (σημειώνεται ότι από την ανταποκρίτρια ΕΛΓΑ Δ.Ε. Ν. Αγχιάλου ανακοινώθηκε παράταση για τον παγετό της 20ής Μαρτίου έως τις 11 Απριλίου) αλλά και σε διάφορα μέρη του Δήμου Ρήγα Φεραίου.
Τέλος, σύσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΕΛ.Γ.Α., υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύση Σταμενίτη, του Προέδρου του Οργανισμού, Ανδρέα Λυκουρέντζου και ανώτερων στελεχών, με αντικείμενο τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την άμεση και ολοκληρωμένη εκτίμηση των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων εβδομάδων.
Ειδική έμφαση δόθηκε στις ζημιές που προκάλεσαν ο παγετός του Μαρτίου, οι έντονες χαλαζοπτώσεις και οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν περιοχές της χώρας, επηρεάζοντας σημαντικά την αγροτική παραγωγή.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης, παρουσιάστηκε στον Κώστα Τσιάρα το σχέδιο ανάπτυξης του εκτιμητικού έργου του ΕΛ.Γ.Α., με στόχο την ταχεία καταγραφή των ζημιών και τον προσδιορισμό των αναγκαίων αποζημιώσεων.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε να κινηθούν ταχύτατα οι διαδικασίες και ο Οργανισμός να διαθέσει το σύνολο των εκτιμητικών του δυνάμεων για τη διενέργεια εξατομικευμένων ελέγχων. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε και η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με 170 νέες προσλήψεις οκτάμηνης διάρκειας.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών και του σχετικού καταλογισμού αποζημιώσεων εκτιμάται στους 2 έως 3 μήνες, ενώ υπογραμμίστηκε η πρόθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο εθνικό και ευρωπαϊκό εργαλείο για τη διασφάλιση των απαραίτητων πόρων.