- 29 Μαρτίου, 2025
Συμμετοχή του Γενικού Λυκείου Αλμυρού σε Erasmus+ KA1
Το ΓΕΛ Αλμυρού στα πλαίσια περιβαλλοντικού προγράμματος Erasmus +KA1 μαθητικής κινητικότητας με θέμα “Water, a 21st century issue” στο διάστημα 10/03/25 έως 14/03/25 υποδέχτηκε και φιλοξένησε δώδεκα μαθητές μαζί με δύο συνοδούς καθηγήτριες από το Lycee Camille Guerin του Poitiers της Γαλλίας. Οι Γάλλοι μαθητές διέμειναν στα σπίτια από αντίστοιχα δώδεκα μαθητές της Α τάξης του ΓΕΛ Αλμυρού και έζησαν από κοντά τη θαλπωρή της ελληνικής οικογένειας.
Οι φιλοξενούμενοι έφθασαν μαζί με τις καθηγήτριές τους στον Αλμυρό το βράδυ της Κυριακής 09/03/25, τους οποίους υποδέχθηκαν η υπεύθυνη καθηγήτρια από το ΓΕΛ Αλμυρού κυρία Καρακώστα Ευαγγελία μαζί με τις οικογένειες των Ελλήνων μαθητών προσφέροντάς τους μια θερμή αγκαλιά και ένα γλυκό κέρασμα για το καλωσόρισμα. Το πρωί της Δευτέρας η διευθύντρια κυρία Άννα Μπουκόρου τους καλωσόρισε στο σχολείο και στην πόλη του Αλμυρού και αφού ξεναγήθηκαν στους χώρους, παρακολούθησαν μαθήματα στο σχολείο μας. Έπειτα, συνοδευόμενοι από την κ. Καρακώστα επισκέφθηκαν το δημοτικό σχολείο της Ευξεινούπολης, όπου δοκίμασαν παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα και συμμετείχαν μαζί με τους μαθητές της ΣΤ τάξης στο μάθημα των Γαλλικών, έπαιξαν παιχνίδια και χόρεψαν ελληνικούς χορούς.
Την Τρίτη 11/03/25 τόσο οι Γάλλοι όσο και οι Έλληνες μαθητές που τους φιλοξενούσαν αναχώρησαν για την πόλη του Βόλου. Πρώτη στάση στην περιοχή Αιβαλιώτικα, στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της ευρύτερης περιοχής του Βόλου όπου ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους των εγκαταστάσεων και ενημερώθηκαν με κάθε λεπτομέρεια για τη λειτουργία τους και τον σκοπό ύπαρξης τους. Μάλιστα οι Γαλλίδες καθηγήτριες συνέκριναν με το τι γίνεται αντίστοιχα στη Γαλλία πάνω στο ίδιο θέμα. Μετά οι μαθητές περπάτησαν στο λιμάνι του Βόλου και απόλαυσαν το τοπίο, τον ήλιο και την παρέα των νέων φίλων τους.
Επόμενη στάση το τμήμα των πολιτικών μηχανικών του πανεπιστημίου Θεσσαλίας όπου τους μαθητές τους υποδέχτηκε η Διδάκτωρ του πανεπιστημίου κυρία Αικατερίνη Λύρα, μέλος του Εργαστηρίου Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων και τους μίλησε για τους τρόπους διαχείρισης υποβαθμισμένων υδατικών πόρων παράκτιων λεκανών απορροής και συγκεκριμένα για τα προβλήματα υφαλμύρωσης στη λεκάνη του Αλμυρού. Έπειτα, σε ένα υπέροχο μέρος, στην περιοχή Αηδονοφωλιές, δίπλα στο ποτάμι του Κραυσίδωνα, οι μαθητές συνάντησαν τον κύριο Άρη Ψιλοβίκο, καθηγητή του τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος και Διευθυντή του εργαστηρίου οικουδραυλικής και διαχείρισης εσωτερικών υδάτων που τους μίλησε για τα ακραία καιρικά φαινόμενα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον Daniel που έπληξε τη Θεσσαλία και την πόλη του Βόλου το Σεπτέμβριο του 2023. Τελευταία στάση το χωριό της Μακρυνίτσα στο Πήλιο, όπου αφού περπάτησαν στα πλακόστρωτα δρομάκια, απόλαυσαν όλοι μαζί την υπέροχη θέα και γεύτηκαν πηλιορείτικους μεζέδες στην πλατεία του χωριού.
Την Τετάρτη 12/03/25 οι μαθητές έφθασαν στο σχολείο και μαζί με τις καθηγήτριές τους εργάστηκαν στο project του προγράμματος, συγκεντρώνοντας και αναλύοντας τις πληροφορίες που είχαν αντλήσει. Έπειτα αναχώρησαν για το χωριό της Ανάβρας. Εκεί τους περίμενε ο κύριος Τσουκαλάς Δημήτρης, πρώην πρόεδρος του χωριού, που μαζί με τη σύζυγό του Μάχη Καραλή, ομότιμη καθηγήτρια του Ε.Μ.Π. τους ξενάγησαν στο επισκέψιμο κομμάτι -λόγω των καταστροφών του Daniel- του Περιβαλλοντικού Πολιτισμικού Πάρκου, όπου επέδειξαν τη λειτουργία της «ντριστέλας». Οι Γάλλοι δήλωσαν ενθουσιασμένοι με την ηρεμία και την ομορφιά του τοπίου. Έπειτα επισκέφθηκαν το Λαογραφικό Μουσείο Κτηνοτροφικής Ζωής στο κέντρο του χωριού, όπου είδαν από κοντά τον τρόπο ζωής των ανθρώπων εκείνης της εποχής και εντυπωσιάστηκαν από την ευρηματικότητα με την οποία αντιμετώπιζαν τις αντίξοες συνθήκες που είχαν να αντιμετωπίσουν χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες της περιβάλλουσας φύσης. Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων απόλαυσαν την έκθεση φωτογραφίας και έμαθαν για την αναγκαιότητα του νερού όχι μόνο για τον άνθρωπο αλλά και για τον πλανήτη ολόκληρο.
Στο τέλος, η κυρία Μάχη πρόσφερε από ένα βάζο χειροποίητη μαρμελάδα στις καθηγήτριες που συνόδευαν τους μαθητές. Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 13/03/25, οι Γάλλοι μαθητές συνοδευόμενοι από την καθηγήτρια Καρακώστα Ευαγγελία επισκέφθηκαν τις λίμνες Ζερέλια, όπου, αφού περιηγήθηκαν στον χώρο και έβγαλαν πληθώρα φωτογραφιών, ενημερώθηκαν για τον τρόπο δημιουργίας τους και την αρχαιολογική αξία του τοπίου.
Στη συνέχεια, συνοδευόμενοι και από την καθηγήτρια του ΓΕΛ κυρία Ράππου Ζωή, επισκέφθηκαν τον δήμαρχο της πόλης, κύριο Εσερίδη, ο οποίος με μεγάλη χαρά τους υποδέχτηκε στο δημαρχείο και τους καλωσόρισε και αυτός με τη σειρά του στην πόλη του Αλμυρού. Μάλιστα, σε ερώτηση του δημάρχου για τις εντυπώσεις τους από την περιοχή και την συνύπαρξη τους με τους ντόπιους οι Γάλλοι μαθητές και καθηγητές απάντησαν ομόφωνα ενθουσιασμένοι και βαθιά συγκινημένοι από την ελληνική φιλοξενία και δήλωσαν ότι με χαρά θα επέστρεφαν ξανά. Η επίσκεψη στο δημαρχείο έκλεισε με το δήμαρχο να προσφέρει ως δώρο για το σχολείο των Γάλλων ένα πολύ ωραίο βιβλίο με την ιστορία της περιοχής. Την Παρασκευή 14/03/25 ο περίπατος όλων των μαθητών του σχολείου μαζί με τους φιλοξενούμενους στο δάσος Κουρί αποτέλεσε τον επίλογο αυτής της εβδομάδας.
Οι εργασίες που γίνονται στον χώρο δεν εμπόδισαν τους φιλοξενούμενούς μας να περιηγηθούν στο μέρος και να χαλαρώσουν για λίγο παρέα με τα ελάφια και τα παγώνια που ζουν εκεί. Έλληνες και Γάλλοι έπαιξαν, τραγούδησαν, χόρεψαν και γέλασαν με την ψυχή τους. Με πρωτοβουλία μάλιστα της καθηγήτριας κυρίας Ράπου δόθηκε σε κάθε παιδί από ένα μαρτάκι ως μια συνήθεια ελληνική για το μήνα Μάρτιο και βότανα που παράγονται στην γύρω περιοχή για να τα πάρουν μαζί τους στην επιστροφή στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. Αργότερα, με πρωτοβουλία του κυρίου Εσερίδη, οι Γάλλοι επισκέφθηκαν το μοναστήρι της Π. Ξενιάς όπου προσκύνησαν την Τιμία ζώνη και περιηγήθηκαν στο χώρο. Επισκέφθηκαν επίσης, την παραλία της Αμαλιάπολης, όπου οι πιο τολμηροί δεν μπόρεσαν να αντισταθούν και βούτηξαν στα καταγάλανα νερά.
Το βουνό της αρχαίας Άλως και το τείχος της παλιάς πόλης επίσης δεν πέρασε απαρατήρητο. Η εβδομάδα έκλεισε με γεύμα που παρέθεσε ο δήμαρχος στους μαθητές. Το πρωί του Σαββάτου ξεκινώντας το ταξίδι της επιστροφής στη Γαλλία, βρήκε τους μαθητές, Έλληνες και Γάλλους να κλαίνε αγκαλιασμένοι. Ο αποχωρισμός ήταν δύσκολος, αλλά αυτό είναι ένδειξη ότι όλοι περάσανε καλά και έμειναν ευχαριστημένοι από αυτά που είδαν, έμαθαν και έζησαν. Θερμές ευχαριστίες στον Δήμαρχο Αλμυρού, κ. Εσερίδη Δημήτριο, για την απαράμιλλη φιλοξενία και τις διευκολύνσεις που παρείχε στους φιλοξενούμενούς μας. Επίσης, ευχαριστούμε θερμά τις οικογένειες των μαθητών που φιλοξένησαν τα παιδιά στα σπίτια τους. Χωρίς τη δική τους στήριξη τίποτα από όλα αυτά δε θα μπορούσε να είχε συμβεί. Θερμές ευχαριστίες σε όλο τον Σύλλογο Διδασκόντων του ΓΕΛ Αλμυρού και ιδιαιτέρως στην κ. Ράπου Ζωή για τη βοήθειά τους. Τέλος, η Διευθύντρια εκφράζει τα θερμά της συγχαρητήρια στην υπεύθυνη καθηγήτρια του Erasmus κυρία Καρακώστα Ευαγγελία, η οποία εργάστηκε ασταμάτητα κι αγόγγυστα για την ευόδωση αυτού του προγράμματος.
Η Διευθύντρια του ΓΕΛ Αλμυρού
Μπουκόρου Άννα Med Φιλόλογος