- 27 Μαρτίου, 2025
Οι προτομές των Ηρώων του 1821 στη Σούρπη
Ανεβαίνοντας από τον κεντρικό δρόμο του χωριού της Σούρπης -την οδό Στρατηγού Φράγκου- προς την πλατεία απέναντι από την παλαιά Τεχνική σχολή Δερβίση αντικρύζει κανείς στην είσοδο σπιτιού τις προτομές του Ρήγα Φεραίου (1757-1798) και του Αθανασίου Διάκου (1788-1821). Πρόκειται για ένα δίδυμο ιστορικό αξιοθέατο του τόπου μας εδώ στην Σούρπη Μαγνησίας και όλοι το γνωρίζουν, το έχουν δει και με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 αξίζει να γίνει γνωστή η ιστορία αυτού των δύο προτομών.
Δημιουργήθηκαν από το Εργαστήριο Αγγειοπλαστικής και Κεραμικής του Βαγγέλη Ανετόπουλου στον Βόλο περί το 1930. Σήμερα ως γνωστόν υπάρχει το Μουσείο Εργαστήριο Αγγειοπλαστικής και Κεραμικής του Ανετόπουλου στο Μαλάκι Πηλίου. Η παραγγελία έγινε από τους ιδιοκτήτες του σπιτιού, την οικογένεια Νταόπουλου που προφανώς οι άνθρωποι ήταν φιλίστορες και ήθελαν να τιμήσουν τους δύο αυτούς Εθνικούς ήρωες. Επάνω στην πόρτα είναι και τα αρχικά Α.Ν. και οι διαστάσεις της κάθε προτομής είναι 45×45 εκατοστά. Μάλιστα η προτομή του Ρήγα Φεραίου είναι ακριβώς ίδια με αυτή που υπάρχει στο Βελεστίνο – πληροφόρηση από Βασιλεία Γιασιράνη, συνάδελφο εκπαιδευτικό και ιστορική ερευνήτρια που σε Συνέδριο το 2023 στο Βελεστίνο παρουσίασε την μελέτη «Οι προτομές του Ρήγα Φεραίου στην Μαγνησία»-.
Ο μικρός δρόμος μάλιστα που ξεκινά από το σπίτι με τις δύο προτομές ονομάσθηκε οδός Ρήγα Φεραίου το 1952 όταν δόθηκαν από το τότε Κοινοτικό συμβούλιο της Σούρπης οι ονομασίες των οδών. Σήμερα η πινακίδα της οδού δεν υπάρχει. Άλλωστε σχεδόν όλες οι πινακίδες των δρόμων του χωριού έχουν καταστραφεί. Ευτυχώς πρόλαβα και τις κατέγραψα όλες τις 28 ονομασίες από έναν παλιό χάρτη της Σούρπης που βρήκα στο αρχείο της πρώην Κοινότητας. Το σπίτι με τις δύο προτομές του Ρήγα και του Διάκου αργότερα περιήλθε στην οικογένεια Σινιώρη. Μία κόρη της οικογένειας Νταόπουλου παντρεύτηκε τον αείμνηστο δικηγόρο Κώστα Σινιώρη, έναν από τους ιδρυτές του Αίαντα Σούρπης την δεκαετία του 1950 και πρώτο πρόεδρο στον σύλλογο το 1957 όταν αναγνωρίστηκε ο Αίας ως αθλητικό σωματείο από το Πρωτοδικείο Βόλου. Σήμερα το σπίτι κατοικείται κυρίως τα καλοκαίρια από την κόρη της Αγγελικής Σινιώρη και του Γιώργου Πλατσούκα.
Ο αείμνηστος Γιώργος Πλατσούκας (1937-2003) ήταν σπουδαίος αθλητικός συντάκτης στη Θεσσαλονίκη και τα καλοκαίρια έρχονταν συχνά στο χωριό όπου τον είχα συναντήσει -στο συγκεκριμένο σπίτι με τις προτομές- αφού είχαμε την ίδια μεγάλη αγάπη για την ελληνική ιστορία. Η Βασιλεία Γιασιράνη μού είχε επισημάνει ότι σε επικοινωνία που είχε με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Μαγνησίας την είχαν ρωτήσει αν μπορούν να συντηρηθούν αυτές οι προτομές των ηρώων του 1821 στη Σούρπη και να καθαριστούν αφού η φθορά του χρόνου είναι εμφανής επάνω στις δύο δημιουργίες. Θερμές ευχαριστίες στον συνάδελφο Νίκο Κουτμάνη, τον γυμναστή του τόπου μας που μένει ακριβώς δίπλα στο δίδυμο αυτό ιστορικό μνημείο και μου έδωσε πληροφορίες μετά από συζήτηση που είχε με την συνάδελφο Όλγα Σινιώρη-Καραγκιόζογλου κόρη του Κώστα Σινιώρη που τώρα ζει στον Βόλο.
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΣΠΑΝΟΣ