- 22 Μαρτίου, 2025
Η Ζ. Μακρή για τον ψηφιακό εθισμό των νέων σε ημερίδα στον Βόλο
Η βουλευτής Μαγνησίας και τ. Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Ζέττα Μ. Μακρή χαιρέτησε με ομιλία της στην εκδήλωση με θέμα: «Νέοι και Εθισμός στο Διαδίκτυο, Ψηφιακή Νοημοσύνη και Ασφάλεια», η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025 στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος.
Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα, που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας) και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε ως επίκεντρο συζήτησης τον εθισμό των νέων στο διαδίκτυο αλλά και τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται αρμοδίως για την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων κατά την πλοήγησή τους στον ψηφιακό κόσμο.
Η κ. Μακρή, αφού επεσήμανε την σημαντικότητα της γονεϊκής ευθύνης και την εξαιρετική πρόταση του Πρωθυπουργού στον ΟΗΕ για την προώθηση του γονεϊκού ελέγχου ως απάντηση στο παγκόσμιο αυτό πρόβλημα, αναφέρθηκε, αναλυτικά, στο διαρκές ενδιαφέρον αλλά και στην μέριμνα του Υπουργείου Παιδείας για την αναγκαιότητα εισαγωγής και τήρησης ενός ενδεδειγμένου πλαισίου με συντονισμένες δέσμες παρεμβάσεων ασφαλούς διαδικτυακής χρήσης και πλοήγησης για τους μαθητές και τις μαθήτριες.
Το τελευταίο διάστημα, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε όχι μόνο στην υλοποίηση ολοένα και περισσοτέρων δράσεων της συγκεκριμένης θεματικής στα εργαστήρια δεξιοτήτων αλλά και στην απαγόρευση της εμφανούς κατοχής και χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία σε μία προσπάθεια που σχετίζεται, κυρίως, με την καταπολέμηση των περιστατικών της διαδικτυακής εκφοβιστικής συμπεριφοράς σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας stop-bullying.gov.gr. Ενώ, οι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένοι εκπαιδευτικοί μας αναλαμβάνουν, μεμονωμένα, και ενεργοποιούν πρωτοβουλίες συστράτευσης δυνάμεων με συναρμόδιους φορείς με στόχο τη συνέργεια για την δραστική θωράκιση μαθητών και μαθητριών απέναντι στις απειλές του διαδικτύου.
Η κ. Μακρή δήλωσε ότι: «Οι αφορμές είναι καθημερινές, σοβαρές και απειλούν τη σωματική και ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων. Το Υπουργείο Παιδείας αλλά και το Υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης καθώς και οι συναρμόδιοι φορείς, μπορούν, μέσα από συνεργατικές δράσεις, να μάθουν στα παιδιά μας πώς να εντοπίζουν και να αποφεύγουν κακόβουλο υλικό, πώς να επιλέγουν την ασφάλεια στην πλοήγηση και στη χρήση διαδικτύου, πώς να εκπαιδεύσουν την κρίση τους και να καλλιεργήσουν ψηφιακές δεξιότητες, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο εξαρτήσεων και λανθασμένων επιλογών.
Όλα αυτά με την υποστήριξη, την καθοδήγηση και την διαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών τους σε παρόμοια θέματα. Σε αυτή την προσπάθεια, η συνεργασία των γονέων θα πρέπει να είναι συνεχής και καταλυτική. Δεν υπάρχει περιθώριο για ολιγωρία. Πρέπει να αναλάβουμε δράση, ξεκινώντας από το σχολικό περιβάλλον και με την ελπίδα ότι αυτή η πρακτική και η επίδρασή της θα έχει θετικό και καθοριστικό αντίκτυπο σε κάθε ψηφιακή δραστηριότητα έως ότου εδραιωθεί μια σωστή και υπεύθυνη στάση».