- 20 Μαρτίου, 2025
Ο λευκός παγετός απειλεί την αμυγδαλοπαραγωγή
Ο λευκός παγετός, όπως αποκαλείται το φαινόμενο με την πάχνη (δηλαδή όταν υπάρχει συμπύκνωση υδρατμών και παραγωγή παγοκρυστάλλων-πάχνη παράλληλα με την πτώση της θερμοκρασίας σε αρνητικές τιμές), δείχνει να έχει πλήξει την αμυγδαλοπαραγωγή της περιοχής μας και οι αγρότες περιμένουν με αγωνία τις επόμενες δύο ημέρες προκειμένου να διαπιστώσουν εάν όντως προσβλήθηκαν τα δένδρα και σε ποιο βαθμό.
Η φετινή παραγωγή χαρακτηρίζεται εξαιρετικά καλή, η άνθιση πήγε καλά, η επικονίαση από τις μέλισσες έγινε με καλές θερμοκρασίες, μυκητολογικά προβλήματα δεν υπήρξαν, τα δένδρα ήταν στη φάση της καρπόδεσης, είχαν δέσει μυγδαλάκια αλλά το κρύο που έκανε αυτό το διήμερο μπορεί να αποβεί μοιραίο… έστω και αν αυτό κράτησε για λίγο.
Οι αμυγδαλιές ήταν στο πιο κρίσιμο στάδιο. Ορισμένοι παραγωγοί είχαν προλάβει να ψεκάσουν με ειδικά σκευάσματα που κάνουν τα δένδρα πιο ανθεκτικά στον πάγο, ωστόσο αυτός ο ψεκασμός δεν έγινε με ιδανικές συνθήκες λόγω αέρα και βροχής. Το πρόβλημα είναι εντονότερο σε περιοχές με μεγαλύτερη υγρασία. Οπότε, οι παραγωγοί αναμένουν τώρα να δουν πως θα συμπεριφερθούν τα δένδρα μετά από μία-δύο ημέρες, ευελπιστώντας η ζημιά να μην είναι μεγάλη και χάσουν τη σοδειά της χρονιάς απ’ αυτή τη σύντομη κακοκαιρία.
Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Δαλέζιο, ο εαρινός παγετός δεν έχει την ένταση και τη συχνότητα του χειμερινού, ωστόσο είναι περισσότερο βλαβερός για τη γεωργία διότι αυτή την εποχή τα περισσότερα φυτά είναι στο στάδιο της άνθισης ή των μικρών καρπών, κάτι που τα κάνει περισσότερο ευπαθή ακόμη και σε ασθενείς παγετούς.