- 20 Μαρτίου, 2025
Η ατζέντα του “Λαού” – γράφει η Βιβή Γ. Τσιντσίνη – έκδοση 15-3-2025
-έκδοση 15-3-2025-
Ομπρέλα
Στην εφημερίδα που κρατάτε μπορείτε να διαβάσετε τις θέσεις του καθηγητή κ. Φάνη Γέμτου για την αγροτική πολιτική στην Ελλάδα. Αυτό που τονίζει είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει κατ’ αρχήν εθνική αγροτική πολιτική και έπειτα να δει πως η κοινή αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης «κουμπώνει» στις εθνικές προτεραιότητές μας ή και ιδανικά να παρέμβει για να προσαρμοστεί η ευρωπαϊκή κοινή πολιτική. Η ομπρέλα που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση να νομοθετεί για όλα τα κράτη-μέλη και να προτείνει οδηγίες, ίσως έχει ως αποτέλεσμα να ατροφήσουν οι εθνικές πολιτικές… Όπως όμως κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, με άλλα χαρίσματα και ιδιαιτερότητες από τους υπόλοιπους, έτσι και κάθε κράτος έχει τις δικές του ανάγκες ή και τα δικά του ανταγωνιστικά προτερήματα. Εν μέρει, η άνοδος του εθνικισμού, ίσως να εξηγείται γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο. Οι πολίτες εντοπίζουν τα κενά και διεκδικούν παράλληλα με την ευρωπαϊκή προοπτική και την διαμόρφωση ισχυρών εθνικών πολιτικών, με άμεσα αποτελέσματα.
Παράλογοοοο…
Μετά τα τόσα δις η Ευρώπη ετοιμάζεται να ρίξει ακόμη 800 δις για την υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με την Ρωσία. Εν τω μεταξύ όλοι συζητούν για το εάν αυτό είναι σωστό ή όχι, αλλά κανείς δεν ρωτάει «βρε παιδιά… εμείς γιατί είμαστε έξω από τον διάλογο;».
Όπου «εμείς», αρχικά ας βάλουμε την Ευρώπη. Στις διαπραγματεύσεις για ειρήνη… (όπου «ειρήνη» βάζουμε… «εκμετάλλευση σπάνιων γαιών» και «εκμετάλλευση σιτηρών» και «εκμετάλλευση ανοικοδόμησης της Ουκρανίας») διαπραγματεύονται η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Ουκρανία…. Η Ευρώπη παίρνει μόνο τον λογαριασμό. Αν βάλουμε στο «εμείς» την Ελλάδα, η κατάσταση είναι η ίδια… Ευρωπαίοι ηγέτες διαπραγματεύονται με την Τουρκία στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά όχι την Ελλάδα. Παράλογο; Δεν απαντάει… άρα λογικό…
Πρότυπα
Μιλάμε συχνά για πρότυπα για τους νέους μας… Πρόσφατα μάλιστα, λόγω της γιορτής της γυναίκας έγινε μεγάλη συζήτηση για τα γυναικεία πρότυπα. Παραθέτω λοιπόν, αντί σχολίων, μια είδηση (από το eidisis.gr) για μια 31χρονη ελληνίδα… Διαβάστε το στα παιδιά σας… αξίζει…
Μια θέση ανάμεσα στα 20 ανερχόμενα αστέρια (Rising Stars) παγκοσμίως στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) κέρδισε η 31χρονη ερευνήτρια Δρ Αναστασία Σιάπκα από το Κιλκίς, καθώς ο διεθνής οργανισμός Women in AI Ethics την συμπεριέλαβε στη σχετική του λίστα για το 2025 (Rising Stars in AI Ethics). Η διεθνής αυτή αναγνώριση αφορά το ερευνητικό έργο της Αναστασίας Σιάπκα, το οποίο εστιάζει στις νομικές και ηθικές προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης, με ιδιαίτερη έμφαση στο μέλλον της εργασίας και την Αριστοτελική Ηθική.
Η Αναστασία Σιάπκα, ερευνήτρια και δικηγόρος, έχει σπουδάσει νομικά στο ΑΠΘ, έχει κάνει ένα μεταπτυχιακό στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο δίκαιο, την τεχνολογία και την οικονομία, αλλά και ένα μεταπτυχιακό στο King’s College London. Μετά τις σπουδές αυτές εργάστηκε στο κομμάτι της επικοινωνίας στη Νομική Σχολή του London School of Economics, ενώ στη συνέχεια έκανε το διδακτορικό της στη νομική επιστήμη στο KU Leuven Centre for IT & IP Law (CiTiP) του Βελγίου, του οποίου είναι επιστημονική συνεργάτιδα, ερευνώντας τις ηθικές και νομικές προκλήσεις των νέων τεχνολογιών στο πλαίσιο διεπιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, η διδακτορική της διατριβή έχει τίτλο: «Εργασία, Τεχνητή Νοημοσύνη & Αριστοτέλης: Προς ένα Ευδαιμονικό Πρότυπο για το Μέλλον της Εργασίας». Παράλληλα, είναι επιστημονική συνεργάτιδα και στο Autonomy Institute στο Λονδίνο.
Η έρευνά της επικεντρώνεται στην αλληλεπίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης με το Δίκαιο και τη Φιλοσοφία, κυρίως όσον αφορά το μέλλον της εργασίας και χρηματοδοτείται από το Research Foundation – Flanders (FWO). Παράλληλα με την ακαδημαϊκή και επαγγελματική της πορεία, έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με την ισότητα και τη συμπερίληψη στον χώρο της τεχνολογίας.
Πριν ακριβώς από 11 χρόνια η Αναστασία Σιάπκα, ούσα μόλις 21 ετών, φοιτήτρια τότε στη Νομική του ΑΠΘ, είχε δημιουργήσει μαζί με την Μαρία Δερμεντζή μια διαφορετική κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, την «Code it like a Girl» (γράψε κώδικα όπως το κάνουν τα κορίτσια), με στόχο να εξοικειώσει τις γυναίκες με τον κόσμο του προγραμματισμού. Μάλιστα, το πρότζεκτ για την προώθηση δεξιοτήτων γραφής κώδικα για υπολογιστές στον γυναικείο πληθυσμό είχε επιλεγεί από το πρόγραμμα υποτροφιών Αγγελοπούλου Clinton Global Initiative University (CGIU) για το 2015 μαζί με άλλα 11, που ταξίδεψαν στο Μαϊάμι και χρηματοδοτήθηκαν.
Τα δύο κορίτσια θέλοντας να φτιάξουν αρχικά μια ιστοσελίδα για να αναπτύξουν εφαρμογές μέσω αυτής, χωρίς όμως να έχουν λεφτά για προγραμματιστή, αναγκάστηκαν να μάθουν μόνες. Τότε η Αναστασία Σιάπκα δήλωνε πως η επαφή της με την τεχνολογία ξεκίνησε ως σχέση αμηχανίας και κατέληξε σε σχέση λατρείας.