• 18 Μαρτίου, 2025

Μια ημέρα αφιερωμένη στις γυναίκες… από το ΓΕΛ Αλμυρού

Μια ημέρα αφιερωμένη στις γυναίκες… από το ΓΕΛ Αλμυρού

Την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025 οι μαθητές -πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Γενικό Λύκειο Αλμυρού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, διοργάνωσαν Ημερίδα στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού προς τιμή αφενός των γυναικών εκείνων που έκαναν την αρχή της διεκδίκησης της ισότητας των δύο φύλων κι αφετέρου προς τιμή των γυναικών –αποφοίτων του σχολείου μας, οι οποίες, από διαφορετικά μετερίζια η καθεμιά, διαπρέπουν στον κοινωνικό στίβο και συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι αφιερωμένη στον διαρκή αγώνα όλων των γυναικών για την ανάδειξή τους σε ισότιμα μέλη της κοινωνίας αλλά και μια ημέρα ευαισθητοποίησης για τα ζητήματα που τις αφορούν, όπως η έμφυλη βία, η ανισότητα και οι διακρίσεις.

Την έναρξη της Ημερίδας έκανε η Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Αλμυρού, κ. Μπουκόρου Άννα, η οποία αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, έκανε μια ιστορική αναδρομή γύρω από τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία κυρίως στον ελλαδικό χώρο και την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας το 1977 από τον ΟΗΕ.

Στη συνέχεια, οι μαθητές μέσα από τις παρουσιάσεις που ετοίμασαν και τα βίντεο που επέλεξαν επιχείρησαν  να κάνουν κατανοητό στους παρευρισκομένους πως η 8η Μαρτίου «δεν είναι μια γιορτή για να διασκεδάσουν οι γυναίκες με τις φίλες τους, ούτε μια ευκαιρία για να τους δείξουν οι άνδρες πόσο τις αγαπάνε προσφέροντάς τους λουλούδια. Δεν είναι καν γιορτή!» Έτσι,  παρουσίασαν τη  Διεθνή Σύμβαση Εξάλειψης Όλων των Μορφών Διακρίσεων σε Βάρος των Γυναικών (CEDAW), η οποία ορίζει τις διακρίσεις κατά των γυναικών και καλεί τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ για τη λήψη μέτρων ώστε να εξασφαλιστούν στις γυναίκες ίσοι όροι με τους άνδρες όσον αφορά στο δικαίωμα συμμετοχής στην πολιτική και δημόσια ζωή, στην απασχόληση και σε άλλους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής (δικαίωμα εργασίας και ίσης αμοιβής, κοινωνική ασφάλιση, δικαίωμα παροχών κτλ). Επιπλέον, τόνισαν ότι η ισότητα των φύλων συνιστά κεντρικό σκοπό και επιδίωξη της κοινωνικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Άμστερνταμ,  το 1997, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Εθνικές κυβερνήσεις των Κρατών-Μελών υιοθέτησαν την προσέγγιση της ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές, με τη χρήση νέων εργαλείων και τεχνικών χάραξης πολιτικής, απαραίτητων για την εφαρμογή μιας προσέγγισης συμβατής με την οπτική του φύλου.

Στη συνέχεια, οι μαθητές  παρουσίασαν τα εμπόδια που τροχοπεδούν την ανέλιξη των γυναικών σε θέσεις ευθύνης ή εξουσίας, τις αιτίες που δυσχεραίνουν τη θέση των γυναικών στην απασχόληση, ανέλυσαν τους όρους «γυάλινη οροφή», «κυλιόμενες σκάλες»  και «κολλώδες πάτωμα» που αφορούν στην αποτύπωση του βαθμού δυσκολίας που συναντούν αυτές στην προώθηση της καριέρας τους, σε σύγκριση με τους άνδρες.

Το Τραγούδι «Μια μέρα της Μαίρης» σε στίχους και μουσική του Λουκιανού Κηλαηδόνη και τη φωνή της Αφροδίτης Μάνου έκανε όλους τους παρευρισκόμενους να σκεφθούν ότι παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή των ανδρών στις οικιακές εργασίες έχει αυξηθεί, ωστόσο εξακολουθεί –συγκριτικά με τους άνδρες- να είναι δυσανάλογη καθώς εκείνες εξακολουθούν να ασχολούνται σε μεγαλύτερο βαθμό με τις οικιακές εργασίες και τη φροντίδα των παιδιών ή/ και των υπερηλίκων γονέων. Έτσι, αρκετές φορές ο γάμος και τα παιδιά είτε αναβάλλουν είτε διακόπτουν τη συμμετοχή τους στο εργατικό δυναμικό, είτε τις οδηγούν σε άτυπες μορφές απασχόλησης.

Κατόπιν  οι μαθητές ανέλυσαν ένα κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα που δεν γνωρίζει σύνορα, ηλικία, κοινωνική τάξη ή μορφωτικό επίπεδο, δηλαδή τη βία κατά των γυναικών, τις μορφές της, τα αίτια και τις συνέπειές της σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο, παρουσίασαν τη νομοθεσία της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής ένωσης για την αντιμετώπισή της, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε ως κοινωνία αλλά και ως άτομα να συμβάλουμε στην εξάλειψή της. Γιατί η βία κατά των γυναικών, δεν είναι μόνο γυναικείο ζήτημα, είναι θέμα ανθρώπινων δικαιωμάτων. Παρουσιάστηκε, επίσης, το ελληνικό Κίνημα του Me Too και το metoogreece.gr, η ιστοσελίδα της Πολιτείας που συλλέγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και τα  τηλέφωνα ανάγκης για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και εξουσιαστικής βίας καθώς και δράσεις καταπολέμησής τους καθώς και οι τρόποι που μπορούν να λάβουν βοήθεια γυναίκες θύματα βίας, που δεν θέλουν να απευθυνθούν άμεσα στην Αστυνομία, είτε καλώντας στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 , είτε στέλνοντας email στο : sos15900@isotita.gr. Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ) είναι ο πρώτος δημόσιος φορέας που δημιούργησε και λειτουργεί Συμβουλευτικά Κέντρα για τη Βία κατά των Γυναικών σε 14 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Με αυτή την ευκαιρία συνδεθήκαμε διαδικτυακά με το αντίστοιχο Συμβουλευτικό  Κέντρο στη Λάρισα και η Ψυχολόγος κα Φανή Μουστάκα μας ενημέρωσε για το «Τι πρέπει να κάνουμε αν γνωρίζουμε κάποιο θύμα βίας» .

Αμέσως μετά, περίπου 25 μαθήτριες του σχολείου μας μαζί με την καθηγήτριά τους κ. Κωτούλα Αλεξάνδρα τραγούδησαν ένα τραγούδι κατά της βίας των γυναικών «Όλες απαντάμε αν αγγίξεις μία», που συγκίνησε πολύ όλους τους παρευρισκομένους.

Το 2ο μέρος της ημερίδας ήταν αφιερωμένο στην παρουσίαση σπουδαίων Ελληνίδων. Έτσι, στην αρχή παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε ανάμεσα σε όλους τους μαθητές του σχολείου μας, όπου τους ζητήθηκε να ψηφίσουν τις πέντε σημαντικότερες -κατά τη γνώμη τους- Ελληνίδες. Τελικά, προτάθηκαν 42 Γυναίκες και συγκεντρώθηκαν 782 ψήφοι. Τις περισσότερες ψήφους έλαβαν κατά σειρά: η Μαρία Κάλλας, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Μελίνα Μερκούρη που ισοψήφισαν με τη Χάρις Αλεξίου και η Έλλη Παπαεμμανουήλ, των οποίων τη ζωή και το έργο  παρουσίασαν οι μαθητές σύντομα στο κοινό.

Είναι γεγονός, όμως, ότι δεν χρειάζεται να ψάχνουμε μακριά για να βρούμε σπουδαίες Γυναίκες …Είναι γύρω μας! Είναι η μητέρα μας, η αδελφή μας, η γιαγιά μας, η θεία μας, η φίλη μας, η γειτόνισσα, η δασκάλα μας και κάθε γυναίκα που καθημερινά αγωνίζεται για να προσφέρει στον εαυτό της και τους συνανθρώπους της την καλύτερή της εκδοχή, και παρά τις πιθανές αντιξοότητες, καταφέρνει και στέκεται όρθια. Μάλιστα, πολλές από αυτές τις γυναίκες, αποφοίτησαν από το δικό μας σχολείο. Προσκαλέσαμε, λοιπόν, κάποιες αποφοίτους μας για να μάθουμε πώς εξελίχθηκε η ζωή τους από τότε που ολοκλήρωσαν τη φοίτησή τους στο Γενικό Λύκειο Αλμυρού, και κατά πόσο επηρεάστηκε αυτή η εξέλιξη από το γυναικείο τους φύλο. Η επιλογή ήταν τυχαία από ένα τεράστιο δείγμα αξιόλογων γυναικών που είχαμε στη διάθεσή μας, με μοναδικό κριτήριο τη διαφορετικότητα των επαγγελμάτων τους.  Ήταν μεγάλη τιμή και χαρά μας που όλες δέχθηκαν ευχαρίστως  να συμμετάσχουν στην εκδήλωσή μας, είτε δια ζώσης, είτε μας έστειλαν επιστολή με τα  προσωπικά τους βιώματα, είτε συνδέθηκαν μαζί μας διαδικτυακά και είμαστε ευγνώμονες!

Ξεκινήσαμε με την κα Μαρία Σταυραντώνη, απόφοιτη του Γενικού Λυκείου Αλμυρού, Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού στον Δήμο Αλμυρού, καθηγήτρια Φυσικής αγωγής, επί χρόνια διευθύντρια, συνδικαλίστρια, εκλεγμένη σε πολλές θέσεις ευθύνης και εξουσίας. Κατόπιν μας μίλησε η κα Άννα Σιούτη, επιχειρηματίας, η κα Μαρία Μόκα, επαγγελματίας-αγρότισσα και η κα Χρυσούλα Τέφογλου -Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας.  Διαδικτυακή παρέμβαση πραγματοποίησε η κα Αναστασία Οικονόμου -Παιδοχειρουργός, ενώ αναγνώστηκαν οι επιστολές της κας Μαρίας-Ελισάβετ Καραδοσίδη – Δικαστού/ Πρωτοδίκη, της κας  Βέρας Κωτούλα -Υπαξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετεί στα Υποβρύχια, της κας Ειρήνης Κολώνη –Λιμενοφύλακα και της κας Βασιλικής Σκάκου –Αξιωματικού της Πυροσβεστικής, ενώ προβλήθηκε η παρουσίαση που απέστειλε η κα Χρυσούλα Ιωάννου, πολιτικός μηχανικός. Τις παραπάνω επιστολές ανέγνωσαν αντίστοιχα -τιμής ένεκεν-, η κυρία Λαζαρίδου Αντιγόνη, Θεολόγος του σχολείου μας, η κυρία Δαλακούρα Βαλεντίνα, Φιλόλογος του σχολείου, η κυρία Ευαγγελία Τσικρικά, συνταξιούχος Φιλόλογος του σχολείου, η κυρία Τσακίδη Μαρία, συνταξιούχος Φιλόλογος του σχολείου και η κυρία Κωτούλα Αλεξάνδρα, Μαθηματικός του σχολείου.

Στο τέλος, συνδέθηκε μαζί μας διαδικτυακά η κα Βασιλική Ράπτη, από το Σαιντ Λούις του Μιζούρι των ΗΠΑ, PhD, Καθηγήτρια Ελληνικής & Συγκριτικής Φιλολογίας, Ποιήτρια, Ιδρυτικό Μέλος & Πρόεδρος του Ερευνητικού Σεμιναρίου Ludics του Κέντρου Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Ιδρύτρια & Διευθύντρια του Κοινωφελούς Οργανισμού Citizen TALES Commons, έναν οργανισμό- εκκολαπτήριο νέων φωνών για ένα δικαιότερο μέλλον που εδράζεται στο Καίμπριτζ και διευθύνεται αποκλειστικά από γυναίκες, είναι όμως ανοιχτός σε όλους…και πολλά άλλα.  Με την απλότητα και τη γλυκύτητα  που τη χαρακτηρίζει, η σπουδαία αυτή απόφοιτος του σχολείου μας, αφού πρώτα μας μίλησε για τα δικά της βιώματα ως γυναίκα στις τρεις χώρες που έχει ζήσει(Ελλάδα-Γαλλία-Αμερική), συμβούλευσε τους μαθητές μας για τη κριτική στάση που είναι καλό να κρατήσουν απέναντι στα πρότυπα για τον Άνδρα και τη Γυναίκα που παρουσιάζονται από τα  ΜΜΕ και τα μέσα δικτύωσης και απάντησε στις ερωτήσεις τους. Σε όλες τις παρευρισκόμενες κυρίες προσφέρθηκε από ένα τριαντάφυλλο ως τιμή στο γυναικείο φύλο τους.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στους μαθητές- πρέσβεις του Ε.Κ. του ΓΕΛ Αλμυρού, που για μια ακόμη φορά ανέδειξαν ότι η μόρφωση του ανθρώπου δεν αντικατοπτρίζεται στα στεγανά ενός βιβλίου και στην αποτύπωση μιας στείρας διδακτέας ύλης αλλά απαιτεί και προϋποθέτει ανοιχτούς ορίζοντες, ρηξικέλευθη σκέψη, ήθος και ενσυναίσθηση. Θερμές ευχαριστίες σε όλες τις παρευρισκόμενες κυρίες, οι οποίες μας τίμησαν με την παρουσία τους και έδωσαν με την προσωπική τους κατάθεση ζωής πολύτιμες εμπειρίες στους μαθητές μας. Θερμά συγχαρητήρια κι ευχαριστίες στην Υπεύθυνη της Ημερίδας, την κυρία Αλεξάνδρα Κωτούλα, χωρίς την άοκνη συμβολή της οποίας δεν θα είχε ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στις δύο αγαπημένες -συνταξιούχες πλέον- συναδέλφους, την κυρία Τσακίδη Μαρία και Τσικρικά Ευαγγελία, οι οποίες ζέσταναν με την παρουσία και τη γλυκύτητα της φωνής τους την εκδήλωσή μας. Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τον κ. Κατσαούνη Δημήτριο για την προσφορά των τριαντάφυλλων.

 

Η Διευθύντρια του ΓΕΛ Αλμυρού

Μπουκόρου Άννα

Med Φιλόλογος

 

 

 

 


Σχετικά Άρθρα

Συμμετοχή του Γενικού Λυκείου Αλμυρού σε Erasmus+ KA1

Συμμετοχή του Γενικού Λυκείου Αλμυρού σε Erasmus+ KA1

Το ΓΕΛ Αλμυρού στα πλαίσια περιβαλλοντικού προγράμματος Erasmus +KA1 μαθητικής κινητικότητας με θέμα “Water, a 21st…
Στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι μαθητές του ΓΕΛ Αλμυρού

Στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι μαθητές του ΓΕΛ Αλμυρού

Η τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών-πρέσβεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Γενικό Λύκειο Αλμυρού ολοκληρώθηκε με…
«Γυναίκες της Θεσσαλικής γης»: Εκδήλωση στο Βελεστίνο του Δήμου Ρήγα Φεραίου

«Γυναίκες της Θεσσαλικής γης»: Εκδήλωση στο Βελεστίνο του Δήμου Ρήγα Φεραίου

Η Επιτροπή ισότητας του Δήμου Ρήγα Φεραίου συνδιοργανώνει με τις Δομές Πολιτισμού αυτό το Σάββατο, 15…