- 8 Φεβρουαρίου, 2025
Το Γυμνάσιο Ν. Αγχιάλου στο “Ταξίδι της τροφής” με οδηγό την οργάνωση “Μπορούμε”
“Μπορούμε” ήταν το μήνυμα του εργαστηρίου ευαισθητοποίησης κατά της παχυσαρκίας προς τους μαθητές του Γυμνασίου Νέας Αγχιάλου την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου και την Παρασκευη 17 Ιανουαρίου 2025 στα πλαίσια περιβαλλοντικού προγράμματος σχετικά με τη διατροφή που υλοποιεί η εκπαιδευτικός του σχολείου, κ. Πελαγία Τριανταφυλλοπούλου.
Οι μαθητές όλων τμημάτων του σχολείου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για ένα μείζον περιβαλλοντικό ζήτημα που μαστίζει τον πλανήτη μας, αυτό της σπατάλης τροφίμων, αλλά και το πρόβλημα της παχυσαρκίας και της ανάγκης υγιεινής διατροφής.
Η ενημέρωση έγινε από την κα Χόβα Ειρήνη, εκπρόσωπο της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης “Μπορούμε”, η οποία συνεργάζεται με το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και τη Unicef στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος “Άσκηση και Υγιεινή Διατροφή-Αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας”.
Η οργάνωση “Μπορούμε” συμμετέχει ως εταίρος υλοποίησης παρεμβάσεων στα σχολεία με σκοπό τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, την προώθηση υγιεινών και βιώσιμων διατροφικών συνηθειών και την αύξηση της επισιτιστικής στήριξης σε όλη την Ελλάδα. Όραμα της οργάνωσης “Μπορούμε” είναι μια κοινωνία, η οποία θα ενστερνίζεται ευρέως τις αξίες του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς, ενώ ταυτόχρονα η σπατάλη τροφίμων δε θα είναι πια αποδεκτή.
Το πρόγραμμα που παρακολούθησαν οι μαθητές έχει τον τίτλο “Το ταξίδι της τροφής” και στόχο έχει οι μαθητές να ενστερνιστούν τις παραπάνω αξίες που είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη μίας κοινωνίας που σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Μέσα από τις βιωματικές δραστηριότητες του προγράμματος τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν για το πρόβλημα της σπατάλης φαγητού, να διερευνήσουν και να γνωρίσουν τα αίτιά του, να μάθουν ποιες είναι οι πιθανές λύσεις και οι τρόποι αντιμετώπισης του, ώστε να γίνουν ο δίαυλος αλλαγής συμπεριφορών σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων στο σπίτι τους.
Μέσα από τη δράση οι μαθητές γνώρισαν δεδομένα που αγνοούσαν και προβληματίστηκαν για τα παρακάτω:
- Μέσω της διάσωσης & προσφοράς περισσευούμενων τροφίμων, από τον ιδιώτη μέχρι την μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων και από τον αγρότη μέχρι το φούρνο της γειτονιάς, πλέον έχουμε όλοι τη δυνατότητα να στηρίξουμε τις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες προσφέροντας σημαντική επισιτιστική βοήθεια
- 1 τόνος οργανικών απορριμμάτων σε μια χωματερή εκλύει 1 τόνο μεθανίου στην ατμόσφαιρα, το οποίο είναι 25 φορές πιο επιβλαβές από το διοξείδιο του άνθρακα όσον αφορά το φαινόμενο του θερμοκηπίου
- Σώζοντας το φαγητό σώζουμε παράλληλα και όλες τις πρώτες ύλες που χρειάστηκαν για την παραγωγή του (ενδεικτικά για ένα κιλό μοσχαρίσιο κρέας χρειάζονται 10.000 λίτρα νερού)
- Η σπατάλη τροφίμων στοιχίζει στον κάθε έναν από εμάς πολλές εκατοντάδες ευρώ το χρόνο
- Καταναλώνοντας «άσχημα» φρούτα και λαχανικά βοηθούμε τον παραγωγό να αυξήσει το εισόδημα του μειώνοντας τη φύρα του.
Οι μαθητές έμαθαν ακόμη ότι μέσα από τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την προώθηση υγιεινών και βιώσιμων διατροφικών συνηθειών μπορούμε να επιτύχουμε τα εξής:
- Καλύπτουμε διατροφικές ανάγκες συνανθρώπων μας σε ανάγκη σώζοντας φαγητό
- προστατεύουμε την υγεία μας με την άσκηση και τις σωστές διατροφικές συνήθειες
- Στηρίζουμε κοινωφελείς φορείς στο έργο τους μέσω της κάλυψης επισιτιστικών αναγκών
- Προσφέρουμε τον πιο εύκολο τρόπο προσφοράς φαγητού σε κάθε δυνητικό δωρητή
- Ενδυναμώνουμε την κοινωνική αλληλεγγύη
- Μειώνουμε τα οργανικά απορρίμματα και με αυτόν τον τρόπο την εκπομπή μεθανίου στην ατμόσφαιρα, το οποίο είναι 25 φορές πιο επιβλαβές από το διοξείδιο του άνθρακα όσον αφορά το φαινόμενο του θερμοκηπίου
Ο Σύλλογος Διδασκόντων και η Διεύθυνση του σχολείου εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς την κα Χόβα για την τόσο εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα βιωματική δράση, που εντυπωσίασε τους μαθητές, και εύχονται το μήνυμα “Μπορούμε” να αποδώσει καρπούς και στο άμεσο μέλλον να γίνει “Επιτύχαμε”.