- 20 Ιανουαρίου, 2025
Η Ιερά Μητρόπολη τιμάει με την Ανώτατη Διάκρισή της την Χρυσούλα Κοντογεωργάκη και τον Νικόλαο Κούργια
Για πρώτη φορά, η εκδήλωση απονομής του Χρυσού Σταυρού θα πραγματοποιηθεί στον Αλμυρό.
Ανήμερα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού διοργανώνει εκδήλωση κατά την οποία, κατά παράδοση, τιμάει δύο εκπαιδευτικούς, συνήθως συνταξιούχους από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση με την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Τοπικής μας Εκκλησίας, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος.
Η φετινή εκδήλωση, για πρώτη φορά, θα φιλοξενηθεί στον Αλμυρό καθώς θα τιμηθούν δύο εξέχουσες προσωπικότητες της εκπαίδευσης του τόπου μας. Συγκεκριμένα, στις 30 Ιανουαρίου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:30 μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αλμυρού, θα τιμηθούν η κα Χρυσούλα Κοντογεωργάκη και ο κος Νικόλαος Κούργιας από τον Μητροπολίτη μας κ.κ. Ιγνάτιο.
Για την κα Κοντογεωργάκη θα μιλήσουν ο φιλόλογος-πρώην Γυμνασιάρχης κος Αλέξανδρος Δημητρόπουλος με θέμα της ομιλίας του: Χρυσούλα Κοντογεωργάκη: Εναρμονίζοντας το λειτούργημα της εκπαιδευτικού με την συνεπή πολιτισμική προσφορά», ενώ σύντομη παρέμβαση θα πραγματοποιήσει η πρώην μαθήτριά της κα Ιωάννα Ιβανούδη. Η ίδια η κα Κοντογεωργάκη θα αναπτύξει το θέμα για το «Θαυμαστό το της διδασκαλίας αξίωμα».
Για τον κο Κούργια, θα μιλήσει ο πρόεδρος της Φιλαρχαίου κος Βίκτωρας Κοντονάτσιος με θέμα «Η παρουσία του Νικολάου Κούργια στην εκπαίδευση του Αλμυρού», ενώ ο ίδιος ο κος Κούργιας θα αναφερθεί στον «ρόλο του εκπαιδευτικού στη σχολική τάξη».
Αξίζει να αναφέρουμε μερικά βιογραφικά στοιχεία των δύο συνταξιούχων εκπαιδευτικών που θα λάβουν την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας.
Η Χρυσούλα Δ. Κοντογεωργάκη-Τσαμανή γεννήθηκε στον Αλμυρό και αποφοίτησε από το Μικτό Εξατάξιο Γυμνάσιο Αλμυρού. Είναι πτυχιούχος της Αγγλικής Γλώσσης και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχει φοιτήσει στο Νεοελληνικό Τμήμα της Φιλοσοφικής και στο Τμήμα Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ιδίου Πανεπιστημίου.
Έχει εργασθεί ως καθηγήτρια Αγγλικών και δίδαξε στην Ιδιωτική και Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σε Γυμνάσια, σε Γενικά και Τεχνικο-επαγγελματικά λύκεια (ΕΠΑΛ) και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στα τμήματα Χωροταξίας, Μηχανολογίας, Γεωπονίας και Παιδαγωγικών του Βόλου.
Έχει φοιτήσει, μετεκπαιδευόμενη σε θέματα Μεθοδολογίας, Διδακτικής και Νέων Τεχνολογιών, στις θερινές σχολές των Πανεπιστημίων του Cambridge, Brighton, Exeter, Canterbury και Regents College του Λονδίνου στη Μεγάλη Βρετανία, ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου.
Επί 10 χρόνια διετέλεσε Διευθύντρια στα Γυμνάσια 1ο Αλμυρού και Ευξεινουπόλεως, αναπτύσσοντας σημαντική δραστηριότητα σε πολλούς τομείς: εκπαιδευτικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και αθλητικό, αλλά και υλοποιώντας διάφορα καινοτόμα προγράμματα, όπως συνεργασία με σχολεία του εξωτερικού, με αμοιβαίες επισκέψεις εκπαιδευτικών και μαθητών.
Το 2007 βραβεύθηκε από τον Δήμο Αλμυρού, τον ΣΕΓΑΣ και το 1ο Γυμνάσιο Αλμυρού για την προσφορά της στα εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα της πόλης.
Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του Περιφερειακού Τμήματος Αλμυρού του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, γραμματέας του Γλωσσικού Ομίλου Βόλου, μέλος ελληνικών και διεθνών οργανώσεων και ενώσεων καθηγητών Αγγλικής και άλλων πολιτιστικών συλλόγων. Σήμερα είναι μέλος και τέως πρόεδρος του ιστορικού σωματείου «Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού ΟΘΡΥΣ». Είναι επίσης μέλος-ειδική γραμματέας της Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ. (Φιλολογική Ιστορική Αρχαιολογική Λαογραφική Εταιρεία Θεσσαλίας), καθώς και μέλος-χορωδός στην Τετράφωνη Μικτή Χορωδία του Δήμου Αλμυρού.
Στο ενεργητικό της έχει δημοσιεύσεις σε αγγλόφωνα και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, καθώς και πλήθος άρθρων στον τοπικό τύπο επί θεμάτων κυρίως εκπαιδευτικών, ιστορικών και γλωσσικών. Έχει διοργανώσει και λάβει μέρος ως εισηγήτρια σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια σχετικά με τη διδασκαλία ξένων γλωσσών, την τοπική ιστορία και την εκπαίδευση. Ως μελετήτρια της τοπικής ιστορίας έχει καταγράψει την εκπαιδευτική, αλλά και γενικότερη ιστορία όλης της Επαρχίας Αλμυρού.
Ασχολείται ενεργώς με τα πολιτιστικά δρώμενα Αλμυρού και Μαγνησίας συνεργαζόμενη και υποβοηθώντας εθελοντικώς το έργο του Δήμου Αλμυρού, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και άλλων συλλόγων. Συνεργάζεται με πολλά σχολεία της περιοχής Αλμυρού, Λύκεια, Γυμνάσια, Δημοτικά, συμβάλλοντας στην προβολή, προώθηση και διάδοση του ιστορικού, αρχαιολογικού και πολιτιστικού πλούτου του τόπου. Συμβάλλει στην ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής αναλαμβάνοντας ομιλίες και ξεναγήσεις (πάντοτε εθελοντικώς) σε σχολεία, συλλόγους και άτομα από άλλες περιοχές της χώρας και του εξωτερικού.
Έχει εκδώσει τρία βιβλία: «Γυμνάσιον Αλμυρού – Ιστορία και Προσφορά», «Η Μέση Εκπαίδευση στην περιοχή του Αλμυρού», «Αφιέρωμα στους Αγωνιστές της περιοχής Αλμυρού 1940-1941». Ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Γερμανικά.
Διαμένει μόνιμα στον Αλμυρό, είναι παντρεμένη με τον Θεόδωρο Τσαμανή και έχει δύο γιούς, τον Παναγιώτη και τον Δημήτριο-Απόστολο.
Ο Νικόλαος Κούργιας γεννήθηκε στον Αλμυρό το έτος 1949. Τελείωσε το Γυμνάσιο Αλμυρού και τον Ιούνιο του 1969 έλαβε το πτυχίο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λάρισας. Το Σχολικό Έτος 1991-1992 παρακολούθησε την ετήσια επιμόρφωση της ΣΕΛΔΕ Λάρισας. Από το έτος 1973 και επί 36 έτη υπηρέτησε στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση: τα 15 πρώτα έτη σε μονοθέσια και διθέσια Δημοτικά Σχολεία της περιφέρειας Αμαλιάδας και Αλμυρού, ενώ τα υπόλοιπα σε πολυθέσια σχολεία του Αλμυρού. Τα τελευταία 8 έτη ως Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού. Διατελεί επί 32 έτη πρόεδρος της Πανελλήνιου Ενώσεως Γονέων «η Χριστιανική Αγωγή» Τμήματος Αλμυρού. Είναι παντρεμένος με την καθηγήτρια Μαθηματικών Μάμμου Χριστίνα και έχουν τρία παιδιά.