• 22 Δεκεμβρίου, 2024

Eυλογιά – Τα 11 προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα

Eυλογιά – Τα 11 προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα

Μεγάλο πλήγμα στην κτηνοτροφία της Μαγνησίας

Η ευλογιά αποδεκατίζει τα κοπάδια

Μεγάλος ο κύκλος των επαγγελμάτων που πλήττεται

Σε αναβρασμό βρίσκεται η κοινωνία του Αλμυρού μετά από το πλήγμα στην κτηνοτροφία που αποτελεί ένα από τα κύρια εισοδήματα των πολιτών της περιοχής. Η ευλογία διασπείρεται με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Ο «Λαός» παρουσιάζει ένα ρεπορτάζ μετά από επικοινωνία με πολλούς φορείς, κτηνοτρόφους, εμπόρους, κτηνιάτρους, αιρετούς.

Μετά τις πρώτες ειδήσεις για ευλογιά στη Μαγνησία και για την περιοχή μας στον Πτελεό, η αρρώστια βεβαιώθηκε σε μονάδες της Νέας Αγχιάλου και της Ευξεινούπολης. Παράλληλα 15 νεκρά πρόβατα βρέθηκαν πεταμένα στον Ξηριά, σε «νεροφάγωμα» και δυο ακόμη νεκρά στην πάνω πλευρά του Δάσους «Κουρί», στον δρόμο προς το Αργιλοχώρι. Μάλιστα το κουφάρι από το ένα φαίνεται το παρέσυραν και το έφαγαν σκυλιά. Επί του πιεστηρίου πληροφορηθήκαμε ότι αυτά στον Ξηριά επιβεβαιώθηκε ότι είχαν αρρωστήσει από την ευλογιά, ενώ αυτά στο Κουρί, όχι.

Από τις μέχρις στιγμής πληροφορίες θανατώθηκαν ή προγραμματίζεται να θανατωθούν 500 ενήλικα ζώα και 400 μικρά στον Πτελεό, περίπου 400 στην Ευξεινούπολη και 2.000 στη Νέα Αγχίαλο.

Ο Δήμαρχος Αλμυρού, μιλάει για 100 νεκρά ζώα που εκτιμά ότι έχουν πετάξει ασυνείδητοι κτηνοτρόφοι στα ρέματα γύρω από τον Αλμυρό, ενώ έχουμε πληροφορίες και για νεκρά ζώα που βρέθηκαν σε «σούδες» στη Νέα Αγχίαλο.

Αρχικά η Εισαγγελία διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθεί τί συνέβη και ποιος ήταν αυτός που πέταξε τα ζώα στο συγκεκριμένο σημείο και έπειτα διέταξε και συμπληρωματική.

Η Δημοτική Αρχή προέβη σε μια σειρά από δράσεις και συναντήσεις, όπως με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ κ. Στρατάκο και στο Δημαρχείο με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων (σχετικό Δελτίο Τύπου μπορείτε να διαβάσετε στο λινκ: https://e-almyros.gr/2024/12/18/dimotiki-archi-apolyta-epityximeni-i-episkepsi-sto-yp-a-a-t/)

 

Ποια όμως τα προβλήματα που προκύπτουν;

  1. Αρχικά εξετάζουμε το θέμα της διασποράς της ζωονόσου. Θυμίζουμε ότι δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, όμως άλλα ζώα, πουλιά ή σκυλιά μπορούν να μεταφέρουν την ασθένεια. Επομένως, όσο καθυστερεί η ταφή και όσο αποθέτουν ζώα οπουδήποτε οι κτηνοτρόφοι, η νόσος θα διασπείρεται. Επιπλέον, ο ιός αντέχει περίπου 6 μήνες στον χώρο, οπότε και οι διαδικασίες μέχρι να δώσουμε την οριστική εξάλειψή της είναι δύσκολες και χρονοβόρες.
  2. Θεωρούν οι κτηνοτρόφοι, ότι εάν δεν νοσήσουν όλα τα ζώα τους και πετάξουν τα υπόλοιπα, θα γλιτώσουν το κοπάδι. Αυτό είναι λάθος, καθώς αυτά που θα επιβιώσουν (έως 20%) φέρουν τον ιό και θα κολλήσουν τα νέα ζώα ή και αυτά μετά από 1-2 εβδομάδες. Γι’ αυτό και θανατώνονται όλα.
  3. Προκύπτει πρόβλημα με όσους έπρεπε να σφάξουν και να πουλήσουν το κρέας για τις γιορτές. Υπάρχει καραντίνα, απαγόρευση να σφάξουν οι παραγωγοί σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από την πιο κοντινή μονάδα που εντοπίστηκαν κρούσματα. Το διάστημα της απαγόρευσης –με επιφύλαξη- πρέπει να είναι γύρω στις 30 μέρες για κάθε μονάδα. Έτσι, χάνουν οι κτηνοτρόφοι την περίοδο των εορτών.
  4. Πλήττονται πολλαπλά τα τυροκομεία και όσες επιχειρήσεις λαμβάνουν το γάλα ως πρώτη ύλη. Αρχικά μειώνεται η ποσότητα, εφόσον μειώνονται τα κοπάδια. Έπειτα, ανεβαίνει το κόστος σε μεταφορικά συλλογής γάλακτος, αφού πρέπει να βρουν παραγωγούς από πιο απομακρυσμένες περιοχές.
  5. Εμβολιασμός ή όχι; Διαφορετικές πλευρές έχουν διαφορετική άποψη επί του θέματος. Κτηνοτρόφοι ανησυχούν για την έκταση της διασποράς και ζητούν να επιτραπεί ο εμβολιασμός. Οι τυρέμποροι φοβούνται να μην χαθεί η ΠΟΠ πιστοποίηση της φέτας και να μην δουν νέες παραγγελίες να μειώνονται όπως έγινε με τις αγορές Αυστραλία και Καναδά μετά τα κρούσματα πανώλης. Κάποιοι άλλοι θυμίζουν την περίπτωση νόσων βοοειδών που έγινε εμβολιασμός και τελικά δεν μειώθηκαν οι παραγγελίες στο βαθμό που αρχικά υπολόγιζαν.
  6. Που γίνεται η ταφή των νεκρών ζώων; Το πιο …βολικό -απ’ όσο μας δηλώνουν πηγές μας- είναι η ταφή να πραγματοποιείται εντός κάθε κτηνοτροφικής μονάδας. Θα μπορούσε να έχει οριστεί χώρος ταφής και από τον Δήμο. Επίσης, υπάρχει η πρόταση να αδειοδοτηθεί σφαγείο, ειδικά γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Την Πέμπτη ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Εσερίδης, συναντήθηκε με κτηνοτρόφους και κατά την ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής, τους ανακοίνωσε τη διάθεση χώρου για υγειονομική ταφή στην θέση «Νταγιάς», 8-10 χλμ. έξω από την Ευξεινούπολη, δίνοντας λύση στο πρόβλημα.
  7. Επιδοτείται ο κτηνοτρόφος για κάθε ζώο που σφάζεται αναλόγως ηλικίας. Χρειάζεται προσοχή να μη μειωθεί η τιμή για ηλικίες από 3 χρονών και πάνω που είναι και ο μεγαλύτερος πληθυσμός. Επιπλέον, πρέπει να διασφαλιστεί ο κτηνοτροφικός τομέας με έναν τρόπο που θα επιδοτηθεί ο κτηνοτρόφος για την απώλεια κερδών μέχρι να μπορέσει να δημιουργήσει από την αρχή την μονάδα του. Η διαδικασία αντικατάστασης χρειάζεται περίπου έναν χρόνο. Αρχικά γίνεται η θανάτωση των ζώων, έπειτα απολύμανση του χώρου, μετά από 6 μήνες δοκιμαστικά μπαίνουν στη μονάδα λίγα ζώα και αργότερα εάν δεν νοσήσει κάποιο μπορεί να αυξήσει ο παραγωγός το ζωϊκό κεφάλαιο.
  8. Οι περισσότεροι ειδικοί, προσανατολίζονται για την διασπορά στην χώρα μας, κυρίως από τα Τουρκικά σύνορα, με φορτηγά ή ζώα που νοσούσαν. Χρειάζονται συνεχείς και αυστηροί έλεγχοι.
  9. Παραμένει το πρόβλημα της υποστελέχωσης της κτηνιατρικής υπηρεσίας. Παλιότερα το γραφείο του Αλμυρού διέθετε τέσσερις κτηνιάτρους και σήμερα η Μαγνησία διαθέτει μόλις δυο, η οποία διαχειρίζεται από …πρόβατα μέχρι ψάρια… Η υποστελέχωση των υπηρεσιών που εξυπηρετούν τους αγρότες, συναντάται σε πολλούς και διαφορετικούς φορείς.
  10. Για τους τρόπους πρόληψης και αναχαίτισης της νόσου, προφανέστατα χρειάζεται ευρύ πρόγραμμα εκπαίδευσης των αγροτών.
  11. Τέλος, η κυβέρνηση έδωσε λύση στο θέμα της αποζημίωσης και των κτηνοτρόφων που δεν έχουν φορολογική ενημερότητα, με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ. Οι καταβολή των χρημάτων αναμένεται να γίνει άμεσα.

 

 

Δήλωση Χρήστου Μπουκώρου, βουλευτή Μαγνησίας της Ν.Δ.

Σε συνεχή επικοινωνία με τους κτηνοτρόφους και τις υπηρεσίες βρίσκεται ο βουλευτής κ. Χρ. Μπουκώρος. Ακολουθεί δήλωσή του στον «Λαό»:

Το αρμόδιο Υπουργείο και οι υπηρεσίες οφείλουν να κάνουν ό,τι μπορούν περισσότερο για τον περιορισμό της διασποράς και τη διάσωση του ζωικού κεφαλαίου. Οι διαδικασίες αποζημίωσης θα πρέπει να διασφαλίζουν την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, την συνέχιση της παραγωγής. Απειλείται όχι μόνο η τοπική, αλλά και η Εθνική οικονομία από τις συνέπειες του μειούμενου και πολλαπλά πληγέντος κτηνοτροφικού τομέα.


Σχετικά Άρθρα

Επιστολή Κουρέτα στο ΥΠΑΑΤ για τη στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Μαγνησίας από την ευλογιά

Επιστολή Κουρέτα στο ΥΠΑΑΤ για τη στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Μαγνησίας από την ευλογιά

Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Τσιάρα και στον Υφυπουργό Χρ. Κέλλα απέστειλε ο…
Δημοτική Αρχή: «Απόλυτα επιτυχημένη η επίσκεψη στο ΥΠ.Α.Α.Τ»

Δημοτική Αρχή: «Απόλυτα επιτυχημένη η επίσκεψη στο ΥΠ.Α.Α.Τ»

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκε τη Δευτέρα 16/12/2024 ο Δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, συνοδευόμενος…
Συνάντηση Κουρέτα με κτηνοτρόφους για την ενίσχυση της βιοασφάλειας στις ζώνες προστασίας για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

Συνάντηση Κουρέτα με κτηνοτρόφους για την ενίσχυση της βιοασφάλειας στις ζώνες προστασίας για την ευλογιά των…

Στην εφαρμογή ενός στοχευμένου προγράμματος για την ενίσχυση της βιοασφάλειας στις ζώνες προστασίας για την ευλογιά,…