• 1 Δεκεμβρίου, 2024

 «Μια λυγερή ακούστηκε»: Μάγεψε το κοινό το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου!

 «Μια λυγερή ακούστηκε»: Μάγεψε το κοινό το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου!

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024 στην κατάμεστη Παλιά Ηλεκτρική από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου μια εξαιρετική παράσταση με βαθύ συμβολισμό, αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Η παράσταση, η οποία συνδιοργανώθηκε με την ΕΚΠΟΛ της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τίτλο «Μια λυγερή ακούστηκε» περιλάμβανε κυρίως δημοτικά τραγούδια του θρήνου της αδικοσκοτωμένης, θίγοντας διά μέσου του λαϊκού πολιτισμού, ένα θέμα ιδιαίτερα κρίσιμο, που τελευταία  απασχολεί ολόκληρη την ελληνική κοινωνία· την κακοποίηση της γυναίκας.

Το δημοτικό τραγούδι, πάντα βαθιά ριζωμένο στις κοινωνίες αποτύπωσε ένα μακρύ κατάλογο γυναικών που δολοφονήθηκαν θρηνώντας τες, φθάνει ως τις μέρες μας και περνά αδιάφορα. Από την παράφορη ζήλια του παρορμητικού μεθυσμένου  Μενούση,  στον Αλή πασά που έπνιξε την «Κυρά Φροσύνη» και άλλες δεκαεπτά γυναίκες στην Παμβώτιδα λίμνη, από την όμορφη γυναίκα του πρωτομάστορα που αρχέγονες δοξασίες θυσίασαν για την επίτευξη του στόχου στο γεφύρι της Άρτας, στον σκληρό πατέρα της «Αρετούσας» στον Ερωτόκριτο… Από την Παναγιώτα του Δρυμού στην κυρά δασκάλα που της κόψαν τα μαλλιά και από την προσφυγούλα που δηλητηρίασε η πεθερά, στην κόρη που αδικοσκοτώσανε για ένα ζευγάρι ρόδα…

Μέσα από ένα απάνθισμα ποιητικού και πεζού λόγου, το πρόγραμμα περιλάμβανε ακόμη μικρά θεατρικά σχήματα, που απέδωσαν με εξαιρετικό τρόπο αποσπάσματα παραδόσεων, δοξασιών ή και δεισιδαιμονιών στη ζωή των νέων γυναικών, όπως «η νεκρογέννηση» στον άγραφο νόμο των Σαρακατσάνων, που αποτυπώνεται στο βιβλίο  του Ηλία Βενέζη, Αργοναύτες χρονικά των Ελλήνων και ταξίδια ((Βιβλιοπωλείο Εστία 1962). Επίσης, αποδόθηκαν ιστορίες γυναικών, όπως αποτυπώθηκαν  στο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Ωχ! βασανάκια» (1894),  ή στο βιβλίο της  Ιωάννας Γιαννακοπούλου «Προίκες»,  (εκδ.   Ακυβέρνητες Πολιτείες, 2023).

Αυτός ήταν ο κύριος άξονας της παράστασης, διανθισμένη με ζωντανή μουσική, τραγούδια με τη μορφή χορωδίας, χορούς, αστικά ενδύματα και παραδοσιακές φορεσιές από τις περιοχές που γέννησαν τα αναφερόμενα δημοτικά τραγούδια, μικρά θεατρικά και ένθετα βίντεο.

Ήταν μια ευρηματική και πολύ δουλεμένη παράσταση με εξαίρετη ροή και ρυθμό καθώς επίσης και μια γόνιμη σύμπραξη με τοπικούς καλλιτέχνες από το στερέωμα της παραδοσιακής  μουσικής και του θεατρικού χώρου της πόλης, με επίκεντρο την ομάδα χορού του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου.

Όλοι τους με τις άριστες ερμηνείες και αποδόσεις τους κατενθουσίασαν το κοινό, που παρακολούθησε με προσήλωση και αμείωτο ενδιαφέρον την ποικιλόμορφη αυτή παράσταση, που προσέφερε συγκινήσεις, ζωντάνεψε παραδόσεις, δίνοντας στο τέλος μια νότα αισιοδοξίας. Άλλωστε «η χαρά ταιριάζει στη γυναίκα, τον θρήνο μας τον επέβαλαν», τόνιζε η αξέχαστη Μακρινιτσιώτισσα Αποστολία Νάνου -Σκοτινιώτη στο κείμενό της «Ο νευρωτικός  σύζυγος»- που περιλαμβάνεται  στο βιβλίο της Σελίδες από τη Μακρινίτσα (Λαογραφικά, δ΄έκδοση, 1993)- απόσπασμα που παρουσιάστηκε στην παράσταση με ιδιαίτερη επιτυχία.

Η πρωτότυπη αυτή παράσταση έκλεισε με την ευχή,  ας γίνει και αυτή η προσέγγιση  διά μέσου του δημοτικού τραγουδιού,  μια ακόμη αφορμή για περισσότερη ευαισθητοποίηση στην πρόληψη και θωράκισή μας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Στην παράσταση παραβρέθηκαν φίλοι και μέλη του ΛΕΒ, η αντιπρόεδρος του δ.σ. της ΕΚΠΟΛ κ. Β. Αγγελίδη-Παπαθανασίου, εκπρόσωποι φορέων, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες. Επίσης,  παραβρέθηκε η αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Βόλου κ. Έλενα Αντωνοπούλου, η κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ενώ αποστάληκαν χαιρετιστήρια μηνύματα των βουλευτών Μαγνησίας, της Υφυπουργού Παιδείας κ. Ζέττας Μακρή, του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Χρ. Τριαντόπουλου, ενώ πολυάριθμα είναι και τα συγχαρητήρια και τα σχόλια που συνεχίζουν  να φτάνουν  στη διοίκηση του ΛΕΒ, επισημαίνοντας την επιτυχία  της παράστασης με την ευχή να επαναληφθεί.

Συντελεστές:

  • Ομάδα Χορού του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου.
  • Έρευνα-οργάνωση παραγωγής: Άννα Κουτσελίνη.
  • Σκηνοθεσία-απαγγελία: Γιάννης Τράντας.
  • Επιμέλεια -διδασκαλία χορών: Γιάννης Πραντσίδης-Θανάσης Μπέας.
  • Ενδυματολογική επιμέλεια: Άσπα Καπουρνιώτη, Κατερίνα Δουλκέρογλου, Βασιλική Τράκη.
  • Μουσικοί: Χρήστος Δασκαλόπουλος-βιολί, Κωνσταντίνος Μούτος –λαούτο, Δημήτρης Παπαπέτρος-κλαρίνο και Αναστασία Λύτρα-κρουστά.
  • Τραγούδι: Ελεάννα Βαρελά.
  • Έκτακτη συμμετοχή: Γρηγόρης Σιδεράς-αγγείον (άσκαυλος).
  • Συντονισμός ομάδας για τα τραγούδια της παράστασης: Αρετή Κατσαγεωργίου.
  • Συμμετοχή ηθοποιών: Μάρω Αισώπου, Βασιλική Γανωτοπούλου,  Μαλαμίτσα Λιθαδιώτη, Ναταλία Μπίτζα, Μάρθα Παπαθανασίου, Βάσω Τράκη, Νατάσα Τρανουλίδου.
  • Γραμματειακή υποστήριξη: Αλεξάνδρα Κάππα.
  • Έντυπα: Kυρασία Πρίντζου.
  • Βίντεο -τεχνική υποστήριξη: Αθανασία Ξαφάρα.

Χορευτική Ομάδα ΛΕΒ:

Γυναικεία: Αναγνωστοπούλου Βασιλική, Αντωνίου Φαίη, Γανωτοπούλου Βασιλική, Γκέκα Μαρία, Δεσποτοπούλου Χρύσα, Διαμαντή Αλεξάνδρα, Δραμπά Ελίνα, Καλογήρου Μάρω, Κανακάκη Ναταλία, Κάππα Αλεξάνδρα, Καραδήμου Ειρήνη, Καρίμαλη Άννα-Μαρία, Κατσαγεωργίου Αρετή, Κατσαγεωργίου Μαρία, Κατσιφού Άννα-Χαρά, Κονδύλη Δέσποινα, Κουτσορεβύθη Μαρία, Λίταινα Ιωάννα, Λούγκα Ειρήνη, Μαγοπούλου Δήμητρα, Μαντούδη Νατάσα, Ματαίου Αργυρώ, Μεγκούλη Φωτεινή, Μπίτζα Ναταλία, Μπουμπουλούδη Αναστασία,  Μπούσιου Ελένη,  Νικολαΐδη Δανάη, Ντύμα Ζωή, Παύλου Ελπινίκη, Πρίγκου Ματίνα, Χρηστάκη Φωτεινή.

Ανδρική: Αδαμάκης Στέφανος, Βαρδάκης Κώστας, Βολιώτης Απόστολος, Γιουβανάς Νίκος, Κατσίκας Γιώργος, Λεμονής Αντώνης, Μάρας Περικλής, Μπαλαμώτης Κωνσταντίνος, Μαυρομάτης Μάκης, Μουρογιάννης Κωνσταντίνος, Παλιούρας Ευάγγελος, Στύλλας Δήμος, Χατζηθεοδώρου Κωνσταντίνος.

 


Σχετικά Άρθρα

Μια πρωτοποριακή δωρεάν δράση του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

Μια πρωτοποριακή δωρεάν δράση του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

Ξεκινούν τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας  και πολιτισμού για γυναίκες ομογενείς και αλλοδαπές Η ιδέα της διοργάνωσης…
Ψήφισμα του Λυκείου Ελληνίδων στην αναγγελία θανάτου της Σόνιας Γώγουλα

Ψήφισμα του Λυκείου Ελληνίδων στην αναγγελία θανάτου της Σόνιας Γώγουλα

Η αναγγελία του θανάτου της προσφιλούς μας Σόνιας Γώγουλα προκάλεσε θλίψη στα μέλη του Διοικητικού μας…
Χοροί και τραγούδια της επαρχίας Αλμυρού από το τοπικό Παράρτημα του Λυκείου Ελληνίδων

Χοροί και τραγούδια της επαρχίας Αλμυρού από το τοπικό Παράρτημα του Λυκείου Ελληνίδων

Μία πολύ ωραία μουσικοχορευτική παράσταση είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν όλοι όσοι βρέθηκαν το βράδυ της…