- 30 Νοεμβρίου, 2024
Μάθημα ζωής στο Δημοτικό Σχολείο Ευξεινούπολης
Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των μαθητών και της καλλιέργειας αξιών όπως η ισότητα, η δικαιοσύνη και ο σεβασμός, το Δημοτικό Σχολείο Ευξεινούπολης είχε την τιμή να υποδεχθεί στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ευξεινούπολης, την Υφυπουργό Παιδείας, κυρία Ζέττα Μακρή, σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στα δικαιώματα του παιδιού.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, κύριος Πολύζος Γεώργιος, ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης κύριος Πασχάλης Δήμου και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Αλμυρού, κυρία Σταυραντώνη Μαρία. Η εκδήλωση, που ήταν μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δ.Σχ. Ευξεινούπολης, έλαβε χώρα την Παρασκευή, 22-11-2024.
Η Υφυπουργός απάντησε σε ερωτήσεις των παιδιών για τα δικαιώματά τους, ενώ ακολούθησε η παρουσίαση που ετοίμασε για τους μαθητές η Διευθύντρια του σχολείου, κυρία Αφροδίτη Καραγεωργίου. Μέσα από την παρουσίαση, αναδείχθηκε η σημασία της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το πρώτο νομικά δεσμευτικό κείμενο που εγγυάται τα δικαιώματα των παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Με λόγια απλά και κατανοητά, τα παιδιά έμαθαν ότι όλοι οι ανήλικοι, ανεξαρτήτως καταγωγής, φύλου ή συνθηκών διαβίωσης, έχουν δικαίωμα στη ζωή, την εκπαίδευση, την ασφάλεια, την έκφραση και το παιχνίδι.
Η παρουσίαση της Διευθύντριας περιελάμβανε αναφορές σε σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν παιδιά σε όλο τον κόσμο, όπως ο υποσιτισμός, η φτώχεια, οι συνθήκες πολέμου και η έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το βίντεο που παρουσίαζε την ιστορία ενός κοριτσιού από τη Βενεζουέλα, που πηγαίνει στο σχολείο κάνοντας ωτοστόπ, αναδεικνύοντας τις θυσίες που απαιτούνται σε ορισμένα μέρη του κόσμου για να αποκτήσει κανείς βασική εκπαίδευση.
Η παρουσίαση εμπλουτίστηκε με ένα διαδραστικό κουίζ, που έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους για τα δικαιώματα των παιδιών και να εμπλακούν ενεργά στη συζήτηση. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το μήνυμα ότι «όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε», και δόθηκαν χρήσιμες πληροφορίες για οργανώσεις και γραμμές βοήθειας, όπως η Εθνική Γραμμή SOS 1056, που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των παιδιών.
Με τέτοιες δράσεις, το σχολείο μας συνεχίζει να επενδύει στην καλλιέργεια ενεργών πολιτών, με ενσυναίσθηση και σεβασμό στα δικαιώματα όλων.