• 25 Νοεμβρίου, 2024

Νίκη Κυριτσά: Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών με τους πρώτους ψηφισμένους κανόνες της Ε.Ε. να είναι γεγονός!

Νίκη Κυριτσά: Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών με τους πρώτους ψηφισμένους κανόνες της Ε.Ε. να είναι γεγονός!

25η Νοεμβρίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Βίας

κατά των Γυναικών με τους πρώτους

ψηφισμένους κανόνες της Ε.Ε. να είναι γεγονός!

 γράφει η Νίκη Κυριτσά

Οι Παγκόσμιες Ημέρες δεν είναι ημέρες γιορτής. Είναι Αφορμή και Υπενθύμιση. Αφορμή, για να συζητήσουμε και να εμβαθύνουμε στα σοβαρά κοινωνικά ζητήματα. Υπενθύμιση ότι ο αγώνας για την πρόληψη και την προστασία των θυμάτων, πρέπει να είναι καθημερινός και να εμπλέκει όλους.

Οι αριθμοί και δυστυχώς, ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνουν χώρα τα αδικήματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, εξακολουθούν να μας σοκάρουν. Οι αιτίες πολλές. Η ανάλυση μακροσκελής. Ωστόσο, κάθε περιστατικό στο οποίο αποτυγχάνουμε, μπορεί, πράγματι, να αποτελέσει το μάθημα να βελτιωθούμε και να βελτιώσουμε, αρκεί να μην λησμονούμε τόσο σύντομα.

Από την άλλη, η υπαρκτή απογοήτευση και δυσθυμία για τα όσα διαδραματίζονται, δεν πρέπει να αποτρέπει τα θύματα ή/και τους γνώστες περιστατικών βίας από το να καταγγέλλουν και να απαιτούν προστασία.

Η αυστηροποίηση των ποινών, δεν αρκεί και δεν αποτελεί επίλυση κανενός ζητήματος, όταν δεν συνοδεύεται από ουσιαστικό σωφρονισμό προσαρμοσμένο στις σύγχρονες μελέτες και δεδομένα. Τα βήματα που απαιτούνται είναι πολλά και σε περισσότερα του ενός, στάδια. Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις, συνέπεια, δέσμευση και ολοκληρωμένο πλαίσιο.

Η φετινή Παγκόσμια ημέρα καταπολέμησης της έμφυλης βίας, είναι η πρώτη μετά τους πρώτους ψηφισμένους κανόνες της Ε.Ε για την καταπολέμηση της έμφυλης και οικογενειακής βίας, που ψηφίστηκαν τον Απρίλιο του 2024. Στόχος είναι η πρόληψη και η προστασία των θυμάτων βίας. Ιδιαίτερης σημασίας (τουλάχιστον για την Ελλάδα) οι κανόνες που προβλέπουν ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια και  ευημερία των θυμάτων, μεταξύ άλλων με την παροχή πρόσβασης σε προστατευμένα καταλύματα.

Τα κράτη – μέλη έχουν στη διάθεσή τους τρία (3) χρόνια για να ενσωματώσουν τους νέους κανόνες στο εθνικό τους δίκαιο.

Τούτο δε, είναι σημαντικό γιατί αποτελεί για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρώπης το πρώτο βήμα κοινής αντιμετώπισης ενός τόσο σοβαρού και θεμελιώδους κοινωνικού προβλήματος. Άλλωστε, όταν τα ζητήματα, αντιμετωπίζονται από κοινού, τα βέλτιστα αποτελέσματα επέρχονται γρηγορότερα.

Στην Ελλάδα εξακολουθεί να ισχύει και να λειτουργεί σε 24ωρη βάση, η γραμμή 15900 ενώ τα ανήλικα κορίτσια και οι γονείς τους μπορούν να απευθύνονται και στον Συνήγορο του Παιδιού.

Με την ευχή ότι καμία γυναίκα ποτέ δεν θα ξαναπέσει θύμα βίας λόγω του φύλου της, είναι σημαντικό, κάθε θύμα, να γνωρίζει ότι δεν πρέπει να ντρέπεται για αυτό που του συμβαίνει. Να απευθύνεται άμεσα στους ειδικούς. Κάθε θύτης πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου για τις άδικες πράξεις του με σοβαρότητα και ουσία.

Να κρατήσουμε και να προσπαθήσουμε για τα δύο πιο σημαντικά: Ουσιαστική Πρόληψη μέσω της διαρκούς ενημέρωσης και ανάδειξης του ζητήματος και Πραγματική Προστασία του Θύματος με θεσμικές παρεμβάσεις ικανές να δημιουργήσουν και να λειτουργήσουν ένα ολοκληρωμένο πλέγμα ασφάλειας.

Η Παγκόσμια Ημέρα να συμπίπτει με απολογισμούς και μέτρα πραγματικής βελτίωσης.

Ανδρονίκη Κυριτσά

Δικηγόρος

Μ.Δ. Ποινικών& Εγκληματολογικών Σπουδών

Μ.Δ. Εφαρμοσμένης Οικονομικής