- 2 Νοεμβρίου, 2024
Ευλογιά των ζώων: Ενημέρωση της Κτηνιατρικής για τη Θεσσαλία
Μετά τις εστίες ευλογιάς των προβάτων και αιγών που επιβεβαιώθηκαν στην ΠΕ Μαγνησίας & Σποράδων (1 εκτροφή με 740 ζώα στα Κανάλια και 1 εκτροφή με 100 ζώα το Κεραμίδι), στην ΠΕ Λάρισας (1 εκτροφή με 52 ζώα στον Πυργετό) και στην ΠΕ Καρδίτσας (1 εκτροφή με 270 ζώα στο Παραγωγικό Παλαιοεκκλησίου), η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, ενημερώνει όλους τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τα κάτωθι:
Η νόσος ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ στον άνθρωπο, ο οποίος ΔΕΝ ΜΟΛΥΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΟΣΕΙ.
Πρόκειται για μεταδοτικό ιογενές νόσημα Υποχρεωτικής Δήλωσης που προσβάλλει μόνο τα πρόβατα και τις αίγες και απαιτεί την λήψη άμεσων έκτακτων μέτρων.
Τα υγιή ζώα μολύνονται όταν έλθουν σε άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα αλλά και μετά από έμμεση επαφή με μολυσμένα αντικείμενα ή προϊόντα (π.χ. εργαλεία, οχήματα, χόρτα, στρωμνή, μαλλί, δέρματα κ.λ.π. ).
Όλοι οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει:
Να ελέγχουν καθημερινά το κοπάδι τους εξονυχιστικά (κυρίως τα πρόβατα αλλά και τα γίδια) στο κεφάλι ,στο πρόσωπο , στην κοιλιά, στους μαστούς, στις μασχάλες, στα γεννητικά όργανα, στη βάση της ουράς, το μέσα μέρος των μηρών (μπούτια) και σε κάθε άλλο μέρος του σώματος που δεν έχει τρίχωμα για να εντοπίσουν στο δέρμα:
Κοκκινίλες (κόκκινες κηλίδες )
Σπυριά, συνήθως κόκκινα, με μέγεθος από φακής έως ρεβυθιού (βλατίδες)
Στρογγυλά μαύρα κάπαλα (εφελκίδες)
Ανοιχτές πληγές, συνήθως στρογγυλές (έλκη).
Αν παρατηρήσουν κάτι από τα παραπάνω θα πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως τους Δημόσιους Κτηνίατρους της περιοχής τους και να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες που θα τους δώσουν.
Μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή διασποράς της νόσου:
- Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων με σκοπό την σφαγή, την πάχυνση και την αναπαραγωγή.
- Απαγορεύεται η βόσκηση αιγοπροβάτων εκτροφών που βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης.
- Απαγορεύεται η μετακίνηση ζώων από τις συνήθεις περιοχές βόσκησης και η προσέγγιση στις ορισθείσες ζώνες προστασίας και επιτήρησης των μολυσμένων Π.Ε.
Επιπλέον για την προστασία των ζώων τους οι κτηνοτρόφοι πρέπει να αποφεύγουν:
- Την άμεση επαφή των ζώων τους με άλλα κοπάδια άγνωστου καθεστώτος.
- Να δανείζονται και να δανείζουν ζώα, εργαλεία και οχήματα μεταφοράς ζώων από άλλες εκτροφές.
- Τις παράνομες αγοραπωλησίες και παράνομες μετακινήσεις ζώων.
Τέλος πρέπει να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν τακτικά τους χώρους της εκτροφής τους και να λειτουργούν απολυμαντικό ποδόλουτρο στην είσοδο του στάβλου.
Διαχείριση κόπρου
Για την αποτροπή της διασποράς της Ευλογιάς των προβάτων και αιγών, κρίνεται απολύτως αναγκαία η παραμονή της κόπρου των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων καθώς και των βοοειδών που προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων και βρίσκονται στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης εντός του περιφραγμένου χώρου της κάθε εκμετάλλευσης. Οι κτηνοτρόφοι αυτών των εκμεταλλεύσεων δεν θα πρέπει να μεταφέρουν την κόπρο σε άλλο χώρο, ακόμα και αν πρόκειται για παρακείμενο αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας τους.
Κατά τον καθαρισμό της κόπρου στις εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται εκτός των ζωνών προστασίας (3χλμ.) και επιτήρησης (10χλμ.) πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω μέτρα:
α) Όλα τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται να καθαρίζονται, να πλένονται και να απολυμαίνονται τόσο πριν όσο και μετά το πέρας των εργασιών.
β) Οι παραπάνω διαδικασίες να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες που προβλέπονται από την αρμόδια αρχή, με τη χρήση των κατάλληλων βιοκτόνων και στην αναλογία διάλυσης που αναγράφεται στις οδηγίες του σκευάσματος.
γ) Στα οχήματα θα υπάρχει απολυμαντικό με σύστημα ψεκασμού για τους τροχούς του οχήματος καθώς και μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων (κάλυμμα ρούχων μίας χρήσης, προστατευτικά παπουτσιών, γάντια, μάσκες).
Επειδή η νόσος βρίσκεται σε εξέλιξη, περαιτέρω εξειδικευμένα μέτρα που θα κριθεί αναγκαίο να ληφθούν σύμφωνα με την πορεία της νόσου, θα ανακοινωθούν με αποφάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Περιφερειακού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου της Ασθένειας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.