• 16 Οκτωβρίου, 2024

Σχολείο-Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Γενικό Λύκειο Αλμυρού

Σχολείο-Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Γενικό Λύκειο Αλμυρού

Το Γενικό Λύκειο Αλμυρού επιλέχθηκε για τη φετινή σχολική χρονιά να συγκαταλέγεται μεταξύ των «Σχολείων- Πρέσβεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Με τη συμμετοχή του, το σχολείο γίνεται μέρος της μεγάλης οικογένειας του δικτύου EPAS σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο. Bασικός σκοπός του προγράμματος είναι να βοηθήσει τους συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους γύρω από τη λειτουργία της δημοκρατικής διαδικασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με επίκεντρο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απώτερος στόχος του αποτελεί η εμπέδωση της έννοιας της ενεργού πολιτειότητας στους συμμετέχοντες μαθητές, αλλά και ευρύτερα – μέσω της διάχυσης των δράσεων των σχολείων – σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας. Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν 12 μαθητές και από τις τρεις τάξεις του σχολείου και πέντε εκπαιδευτικοί. Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Διευθύντρια του σχολείου, κυρία Μπουκόρου Άννα. Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παρακολουθήσουν ειδικά επιμορφωτικά σεμινάρια που αφορούν στην οργάνωση του προγράμματος και τη διεξαγωγή των δραστηριοτήτων που πρέπει να διεκπεραιώσουν οι μαθητές, ενώ στο σχολείο θα οριστεί και Μέντορας, που θα καθοδηγεί και θα συντονίζει τους συμμετέχοντες.

Το Πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» ξεκίνησε το 2016 με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ελλάδα το εν λόγω Πρόγραμμα υλοποιείται με την έγκριση και υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Παιδείας και των Ελλήνων ευρωβουλευτών. Οι μαθητές θα παρακολουθήσουν ειδικά διαμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο την αναβάθμιση της γνώσης τους γύρω από τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό και τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν πιο ενεργά στη διαμόρφωση του δημοσίου βίου και στην εμπέδωση της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, στόχος αποτελεί η εξοικείωση των μαθητών με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες, καθώς και με τις βασικές πολιτικές προτεραιότητες της Ένωσης.

Οι συμμετέχοντες μαθητές -και καθηγητές- θα υλοποιήσουν όλη τη σχολική χρονιά δράσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της γνώσης τους σχετικά με τα οφέλη και τις ευκαιρίες που προσφέρει η συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και με τα δικαιώματά τους ως Ευρωπαίοι πολίτες. Στο τέλος του σχολικού έτους και μετά από αξιολόγηση των δράσεων, ο τίτλος του «Σχολείου- Πρέσβη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» αποδίδεται στα επιτυχόντα σχολεία, με διάρκεια ένα έτος. Προς τον σκοπό αυτό δίδεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ειδική πλακέτα, η οποία αναρτάται στο σχολείο και απονέμεται τιμητικό δίπλωμα στους Μαθητές – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Junior Ambassadors), στους Καθηγητές – Πρέσβεις του Ε.Κ. (Senior Ambassadors), καθώς και δίπλωμα αναγνώρισης συμμετοχής σε άλλους μαθητές, οι οποίοι είχαν ενεργό δράση στο Πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη των μαθητών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές της άνοιξης του 2025, όπου οι μαθητές θα ξεναγηθούν στους χώρους του και θα πάρουν μέρος σε δράσεις προσομοίωσης και παιχνίδια ρόλων. Η Διευθύντρια του σχολείου, κυρία Μπουκόρου Άννα, αμέσως μετά την επιλογή του Γενικού Λυκείου Αλμυρού μεταξύ των Σχολείων- Πρέσβεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την κ. Βιβή Τσιντσίνη, διαπιστευμένη δημοσιογράφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ζήτησε τη συνεργασία και τη συνδρομή της στην καλύτερη οργάνωση τόσο του προγράμματος, όσο και της εκπαιδευτικής εκδρομής, πρόταση, την οποία η κυρία Τσιντσίνη αποδέχτηκε εγκάρδια και πρότεινε στη Διευθύντρια πλήθος δράσεων, οι οποίες θα συζητηθούν εν ευθέτω χρόνω κατά την επίσκεψη των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα γραφεία της εφημερίδας «Λαός του Αλμυρού». Μάλιστα, η ίδια πρότεινε και τη συνοδεία και την ξενάγηση της σχολικής αποστολής στις Βρυξέλλες, η οποία έγινε αποδεκτή από τη Διευθύντρια με ιδιαίτερη χαρά. Μαθητές και εκπαιδευτικοί πλέον στο ΓΕΛ Αλμυρού ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη βέλτιστη οργάνωση του προγράμματος και τους ευχόμαστε «Καλή αρχή στο ταξίδι τους» και «Καλή Επιτυχία».

 

 

 

 


Σχετικά Άρθρα

Μαθητές ανέλαβαν εργασίες καλλωπισμού στο ΓΕΛ Αλμυρού

Μαθητές ανέλαβαν εργασίες καλλωπισμού στο ΓΕΛ Αλμυρού

Μαθητές του ΓΕΛ Αλμυρού οικειοθελώς ανέλαβαν να πραγματοποιήσουν εργασίες καλλωπισμού των σχολικών αιθουσών όλου του σχολείου.…
Ευχαριστήρια ανακοίνωση Γ΄ τάξης ΓΕΛ

Ευχαριστήρια ανακοίνωση Γ΄ τάξης ΓΕΛ

Οι μαθητές της Γ’ Τάξης του Γενικού Λυκείου Αλμυρού επιθυμούν να ευχαριστήσουν δημοσίως τους παρακάτω επιχειρηματίες-καταστήματα…
Δράσεις ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμΕΑ από το ημερήσιο Γενικό Λύκειο Αλμυρού

Δράσεις ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμΕΑ από το ημερήσιο Γενικό Λύκειο Αλμυρού

Ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στην παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ πραγματοποίησε την Παρασκευή 1/12/2023 το Γενικό Λύκειο Αλμυρού. Η…