• 15 Οκτωβρίου, 2024

Έναρξη νέας ερυθροσταυρικής χρονιάς με εκδήλωση στο Παράρτημα Αλμυρού

Έναρξη νέας ερυθροσταυρικής χρονιάς με εκδήλωση στο Παράρτημα Αλμυρού

Ο πρόεδρος Δημ. Κουρκούμπας έκανε ιστορική αναδρομή στα 34 χρόνια κοινωνικής  προσφοράς του Ερυθρού Σταυρού στην πόλη του Αλμυρού

 

Ως είθισται, για την έναρξη της νέας ερυθροσταυρικής χρονιάς, εδώ και τρεις δεκαετίες, τελείται Αγιασμός στο Παράρτημα Αλμυρού του Ερυθρού Σταυρού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 9 Οκτωβρίου 2024: Αγιασμός στο εκκλησάκι του Αγίου Σεραφείμ στο Κουρί και έπειτα καφές και ομιλία στο «Αρχοντικό».

Ο πρόεδρος του παραρτήματος κος Δημήτρης Κουρκούμπας ήταν ο ομιλητής κάνοντας αναδρομή στη δράση του Ερυθρού Σταυρού και των εθελοντών του στην πόλη του Αλμυρού τα 34 χρόνια που έχουν περάσει από την ίδρυσή του, ενώ προβλήθηκε βίντεο με παλιές φωτογραφίες.

Μεταξύ των άλλων, ο κος Κουρκούμπας επισήμανε:

Το 1991 κατόπιν τηλεφωνικής πρόσκλησης από τον Δ/ντή του Λυκείου Αλμυρού αείμνηστο Θεόδωρο Μιχαλακόπουλο συναντήθηκαν πέντε επιστήμονες, επαγγελματίες στον Αλμυρό, με σκοπό τη δημιουργία τμήματος του ΕΕΣ, το οποίο πήρε την έγκριση από την Κεντρική Διοίκηση ως Περιφερειακή Επιτροπή ΕΕΣ Αλμυρού, με πρόεδρο τον οδοντίατρο Χαράλαμπο Μαμούρα, ο οποίος την επόμενη χρονιά παραιτήθηκε λόγω φόρτου εργασίας και ανέλαβα πρόεδρος εγώ, Δημήτρης Κουρκούμπας, από το 1992 έως σήμερα.

Το πρώτο μέλημα της επιτροπής ήταν η δημιουργία τμήματος εθελοντών, με πυρήνα  5 εθελόντριες της περιοχής μας. Θα ήθελα να αναφέρω προς τιμήν τους τα ονόματα τους: Κουτσοπίνα Αποστολία, Κορωναίου Αγγελική, Καρατάσιου Παρασκευή, Ματίκα Σόνια, εθελόντριες του Περ. Τμήματος Βόλου και η Αγορογιάννη-Παπαγιώτη Στυλιανή από το Περ. Τμήμα Λάρισας. Έγινε άνοιγμα στην κοινωνία του Αλμυρού και δημιουργήθηκε η Α τάξη των εθελοντών υγείας. Την επόμενη χρονιά το 1993, μετά από εξάμηνη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, ορκίστηκαν οι δέκα πρώτες εθελόντριες παρουσία του αντιπροέδρου   του ΕΕΣ. Για την ιστορία αναφέρω ότι η Β τάξη με 20 εθελόντριες ορκίστηκε το 2005,η Γ τάξη το 2011 με 10 εθελόντριες και φέτος η Δ τάξη με 10 εθελοντές υγείας καθώς πραγματοποιήθηκε η εκπαίδευση από τον Φεβρουάριο έως και τον Μάιο του 2024. Η ορκωμοσία τους θα γίνει στο εγγύς μέλλον.

Ξεκίνησε ο ΕΕΣ Αλμυρού ένα πρόγραμμα προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, τον ανήμπορο και οικονομικά αδύναμο με επισκέψεις των εθελοντριών στα σπίτια τους για ενεσοθεραπεία, αλλαγή τραυμάτων, μέτρηση πίεσης και φροντίδα κατακεκλιμένων ασθενών. Ανοίχτηκε γραφείο, ιατρείο επί της οδού Όθρυος όπου μπορούσε κάποιος τις πρωινές ώρες να μετρήσει το σάκχαρο, την πίεση και να λάβει οδηγίες για κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Πραγματοποιήθηκαν απογευματινές ομιλίες με θέματα ΥΓΕΙΑΣ όπως καρκίνος, κάπνισμα, υγιεινή διατροφή, ψυχική υγεία, διαβήτης, οσφυαλγία, υπερλιπιδαιμία, φυσικοθεραπεία με ομιλητές τους αντίστοιχους επιστήμονες.

Ομιλίες επίσης για την παραβατικότητα των νέων, τα ναρκωτικά, τον εθελοντισμό. Επίσης ομιλία για τους Εθνικούς ευεργέτες με ομιλητή τον αείμνηστο πατέρα Κλήμη Ζώκαρη. Απογευματινές εκδηλώσεις με σκοπό τη συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους αναξιοπαθούντες της περιοχής μας, αλλά και βοήθεια στο κοινωνικό παντοπωλείο του Αγίου Νικολάου και στα σπίτια Γαλήνης Αλμυρού και Ευξεινούπολης. Συγκεντρώθηκαν  τρόφιμα, ρουχισμός, ατομικά είδη υγιεινής κλπ τα οποία εστάλησαν μέσω της Κεντρικής Αποθήκης του ΕΕΣ για βοήθεια στην εμπόλεμη Σερβία και Ουκρανία, στην Τουρκία λόγω των σεισμών και στην Θεσσαλία λόγω των καταστροφικών πλημμυρών. Επίσης λόγω των πλημμυρών στη Σούρπη πραγματοποιήθηκε βραδινή εκδήλωση και συγκεντρώθηκε ένα σεβαστό ποσό το οποίο δόθηκε σε 6 οικογένειες των οποίων καταστράφηκαν τα σπίτια. Δόθηκαν τρόφιμα και φάρμακα σε οικογένεια Ουκρανών που διέμεναν στον Αλμυρό.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης με σκοπό την πρόληψη έγιναν επισκέψεις στα σχολεία από εθελόντριες και εκπαιδεύτριες για παροχή πρώτων βοηθειών και τα τελευταία χρόνια γίνονται από εκπαιδεύτριες του ΕΕΣ μαθήματα Α βοηθειών και ΚΑΡΠΑ. Επίσης με το πρόγραμμα «Νοιάζομαι για την υγεία» έγινε προληπτικός έλεγχος σε μαθητές και μαθήτριες του 1ου Δημοτικού σχολείου από οδοντίατρο, οφθαλμίατρο, παιδίατρο και παθολόγο.

Παρείχε ο ΕΕΣ Αλμυρού υγειονομική κάλυψη σε αγώνες των σχολείων, μπάσκετ ποδόσφαιρο, με την παρουσία εθελοντών και ιατρού. Συμμετοχή σε εκδηλώσεις της εκκλησίας στις γιορτές του Αγίου Δημητρίου, Αγίου Νικολάου και Ευαγγελίστριας, στις Εθνικές γιορτές 25ης Μαρτίου και 28ης Οκτωβρίου και στις 17ης Αυγούστου ημέρας απελευθέρωσης του Αλμυρού, με κατάθεση στεφάνου και συμμετοχή στις παρελάσεις. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας παρέχοντας τρόφιμα είδη πρώτης ανάγκης και συντροφιά στους τρόφιμους των ιδρυμάτων. Επίσκεψη στο σωφρονιστικό κατάστημα Κασσαβέτειας παρέχοντας προσωπικά είδη, ρουχισμό και υποδήματα στους ανήλικους τρόφιμους αλλά και πρόγραμμα μουσικής από την μαντολινάτα Αλμυρού για να δοθεί μια νότα χαράς και αγάπης.

Οι εθελόντριες μας παρείχαν τρόφιμα, νερά και είδη προσωπικής υγιεινής στους Σύριους  πρόσφυγες  που παρέμειναν για λίγες μέρες στα ΣΕΑ Σούρπης. Πραγματοποιήθηκαν πολλές ημερήσιες και απογευματινές εκδρομές σε μοναστήρια, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία όπως στο μουσείο Ακρόπολης, Δελφών, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο, στο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Μακρινίτσα, στο ίδρυμα πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος κλπ  για ενημέρωση και σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των μελών και φίλων του Περιφερειακού Τμήματος ΕΕΣ Αλμυρού.

Το 2019 η Περιφερειακή Επιτροπή αναβαθμίστηκε σε Περιφερειακό Τμήμα από τον ΕΕΣ ο οποίος προέβη σε άνοιγμα στην κοινωνία με την εγγραφή μελών, προκηρύχθηκαν εκλογές και προέκυψαν τα πρώτα εκλεγμένα διοικητικά συμβούλια. Μέλος του ΕΕΣ μπορεί να γίνει ο καθένας χωρίς διάκριση ως προς την εθνικότητα, φυλή, φύλο, θρησκεία, κοινωνική  τάξη, ή πολιτικές πεποιθήσεις. Προϋποθέτει εγγραφή στον ΕΕΣ με την άπαξ καταβολή 10 ευρώ και ετήσια συνδρομή 10 ευρώ στο Π.Τ. και έχουν το δικαίωμα τα μέλη στο «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» στα διοικητικά όργανα, να υποβάλλουν προτάσεις και να συμμετέχουν στις δράσεις του Τμήματος. Θα μου επιτρέψετε τιμής ένεκεν να αναφέρω τα ονόματα των ανθρώπων του Τμήματός μας που λείπουν από κοντά μας. Ο πρώτος πρόεδρος Χαράλαμπος Μαμούρας, ο επί πολλών ετών ταμίας μας εκπαιδευτικός Γεώργιος Κακασής και οι εθελόντριες Σόνια Ματίκα, Ζανέτα Ψύλλου και Σόνια Γώγουλα. Να τους θυμόμαστε με αγάπη».

 

 

 


Σχετικά Άρθρα

Η ατζέντα του “Λαού” – γράφει η Βιβή Γ. Τσιντσίνη

Η ατζέντα του “Λαού” – γράφει η Βιβή Γ. Τσιντσίνη

Ζαρζαβάτια και άλλα Τα πάντα όλα περνάνε κυρία μου από τα ματάκια μας και από τα…
Κηδεία Ευσταθίας Κούργια

Κηδεία Ευσταθίας Κούργια

Για τη γειτονιά των αγγέλων έφυγε η Ευσταθία Κούργια σε ηλικία 77 ετών. Η κηδεία της…
Ερυθρός Σταυρός: Πρόσκληση σε εκδήλωση του Περιφ. Τμήματος Αλμυρού

Ερυθρός Σταυρός: Πρόσκληση σε εκδήλωση του Περιφ. Τμήματος Αλμυρού

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας προσκαλούμε σε απογευματινή εκδήλωση την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου και ώρα 5 και 30 στο…