• 15 Οκτωβρίου, 2024

Αλ. Μεϊκόπουλος: Να εξαιρεθούν από τις αυξήσεις σε Τέλη οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων στη Μαγνησία

Αλ. Μεϊκόπουλος: Να εξαιρεθούν από τις αυξήσεις σε Τέλη οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων στη Μαγνησία

Ακολουθεί Δελτίο Τύπου του βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου σχετικά με κοινοβουλευτική του ερώτηση με την οποία ζητά να εξαιρεθούν από τις αυξήσεις σε τέλη οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων στη Μαγνησία:

«Εκτός των «πληγών» των πλημμυρών του περσινού Σεπτεμβρίου, εκτός της νέας δυσφήμισης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής με την πρωτοφανή περιβαλλοντική επιβάρυνση του Παγασητικού, οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων της Μαγνησίας έχουν να αντιμετωπίσουν από το 2025 όχι μία, αλλά δύο αυξήσεις Τελών», ανέφερε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Προχωρώντας σε σχετική κοινοβουλευτική Ερώτηση, ανέφερε ότι τόσο το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση όσο και Τέλος Παρεπιδημούντων, τέλη που αυξάνουν την τελική τιμή διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, αναμένεται να αυξηθούν από το 2025.

«Οι αυξήσεις των δύο Τελών έχουν προβλεφθεί χωρίς να υπάρχει διαβάθμιση ανάλογα με το τουριστικό προϊόν της κάθε περιοχής, τις συνήθεις υπηρεσίες που παρέχει και τις αποκλίσεις στις τιμές εκμίσθωσης του κάθε δωματίου. Ταυτόχρονα, οι αυξήσεις έχουν προβλεφθεί χωρίς εξαίρεση για τη Μαγνησία, που εδώ και ένα χρόνο βιώνει μία πρωτοφανή δυσφήμιση του τουριστικού της προϊόντος. Η επιμονή της Κυβέρνησης για μέτρα οριζόντια, που δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, το τουριστικό της προφίλ και τις ανάγκες της, πλήττει για ακόμα μία φορά την τοπική οικονομία της περιοχής», ανέφερε ο Βουλευτής.

Στην Ερώτησή του, κάλεσε τους συναρμόδιους Υπουργούς, Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Τουρισμού να εξαιρέσουν τα τουριστικά καταλύματα της Μαγνησίας από τις νέες αυξήσεις των Τελών Ανθεκτικότητας και Παρεπισημούντων για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, ο Φόρος Διαμονής για τα ελληνικά ξενοδοχεία επιβλήθηκε για πρώτη φορά υπέρ του δημοσίου το 2016. Από το 2023, ο Φόρος μετατράπηκε σε Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, με τις επιβαρύνσεις να αυξάνονται κατακόρυφα για τους μήνες της θερινής τουριστικής σεζόν. Συγκεκριμένα, για την περίοδο Μαρτίου – Οκτωβρίου 2024 έφθασαν σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα 1-2 αστέρων 1,50 ευρώ, 3 αστέρων 3 ευρώ, 4 αστέρων 7 ευρώ, 5 αστέρων 10 ευρώ και σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια-διαμερίσματα 1,50 ευρώ. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, το Τέλος αναμένεται να αυξηθεί εκ νέου από το 2025  για την περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, αναλογικά, για ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών.

Αυξήσεις όμως αναμένεται να υπάρξουν και στο Τέλος Παρεπιδημούντων. Μέχρι σήμερα, επί του καταβαλλόμενου μισθώματος ξενοδοχειακής κλίνης, ενοικιαζομένου δωματίου κλπ, επιβάλλεται υπέρ των Δήμων Τέλος Διαμονής Παρεπιδημούντων σε ποσοστό 0,5%. Πλέον, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το Τέλος Διαμονής Παρεπιδημούντων μπορεί να αυξάνεται σε ποσοστό 0,75%, καθώς και να διαφοροποιείται, είτε κατά οικιστικές περιοχές που οριοθετούνται σαφώς με την εν λόγω απόφαση, είτε κατά τις μορφές-κατηγορίες καταλυμάτων.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ανέφερε: «Σε προηγούμενες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις έχουμε επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη να υπάρξει στοχευμένη θεσμική πρωτοβουλία για την τουριστική προβολή της περιοχής, την ανάδειξη των ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων της, αλλά και την παροχή κινήτρων για αύξηση της επισκεψιμότητας. Η Κυβέρνηση, όχι μόνο παραγνωρίζει την αναγκαιότητα να υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τόνωσης του τουριστικού προφίλ της Μαγνησίας, αλλά εντάσσει το Νομό σε οριζόντια μέτρα που διαμορφώνουν ένα  νέο τοπίο επιβάρυνσης στην τουριστική δραστηριότητα».

 


Σχετικά Άρθρα

Πρόγραμμα αγώνων στα γήπεδα του τοπικού ποδοσφαίρου

Πρόγραμμα αγώνων στα γήπεδα του τοπικού ποδοσφαίρου

Το Πρόγραμμα Αγώνων για την Α’ ΕΠΣΘ (5η αγωνιστική), Β’ ΕΠΣΘ (4η αγωνιστική) και Γ’ ΕΠΣΘ…
Εκπαιδευτική εκδρομή μαθητών στους μουσειακούς χώρους του Επιμελητηρίου

Εκπαιδευτική εκδρομή μαθητών στους μουσειακούς χώρους του Επιμελητηρίου

Εφηβικά χαμόγελα γέμισαν το πρωί της Τετάρτης 16 Οκτωβρίου οι μουσειακοί χώροι του Επιμελητήριου Μαγνησίας. Μπορεί…