- 14 Οκτωβρίου, 2024
Μειωμένη παραγωγή, αυξημένο κοστολόγιο στην αμπελοκαλλιέργεια της περιοχής μας
Οι καιρικές συνθήκες έπληξαν τους παραγωγούς – Εντείνεται το πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών – Νέες φυτεύσεις αμπελιών με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπεται η μηχανοσυλλογή
Μειωμένη παραγωγή, αυξημένο κοστολόγιο αλλά και καλή τιμή είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του φετινού τρύγου στα σταφύλια σύμφωνα με τις απόψεις επιχειρηματιών-παραγωγών της ευρύτερης περιοχής μας, σε Νέα Αγχίαλο και Αλμυρό που ενδεικτικά ζητήσαμε για τις ανάγκες του ρεπορτάζ. Οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν σημαντικά την παραγωγή καθώς μπορεί να μην είχαμε τις περσινές πλημμύρες και τις αρρώστιες στα φυτά, αλλά η ζέστη του χειμώνα «έκαψε» τις ρώγες.
Μάλιστα, όπως μάς επισημάνθηκε, η συρρίκνωση της παραγωγής και της αύξησης του κόστους για τους αμπελουργούς έχει οδηγήσει αρκετούς, κυρίως τους μεγαλύτερους σε ηλικία, να σκέφτονται να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια καθώς δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και έχουν μικρό κέρδος. Στον αντίποδα όμως, η τεχνολογία και η εκμηχάνιση της παραγωγής δημιουργεί θετικό περιβάλλον για τους νέους αγρότες ώστε να ασχοληθούν με τον αμπελοοινικό κλάδο.
Ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Δήμητρα» κος Ιωάννης Κίτσιος μάς είπε: «Η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη λόγω των καιρικών συνθηκών, με 40-45 βαθμούς δεν …δούλευαν τα φυτά και είχαμε παρατεταμένη περίοδο με υψηλές θερμοκρασίες. Δεν είναι καλή η παραγωγή αλλά η τιμή ήταν ανεβασμένη. Εμείς πήραμε την ποσότητα που θέλαμε για να καλύψουμε τις ανάγκες του συνεταιρισμού μας, λειτουργούμε κανονικά και είμαστε έτοιμοι σε λίγο καιρό να βγάλουμε ένα καινούργιο προϊόν στην αγορά. Την προηγούμενη εβδομάδα τελειώσαμε από τον τρύγο, τώρα είμαστε στη διαδικασία βρασίματος των κρασιών, αρχίζουμε την καύση του τσίπουρου για την καινούργια παραγωγή μας».
Από την πλευρά του, ο γεωπόνος του εν λόγω συνεταιρισμού κος Φώτης Τσάμης επισήμανε: «Κακή χρονιά και η φετινή. Ο καύσωνας δεν άφησε τα σταφύλια να αυξήσουν τον όγκο και το βάρος τους, ανά περιπτώσεις ο ήλιος τα έκαψε. Επίσης ούτε οι αλκοολικοί βαθμοί ήταν οι αναμενόμενοι. Το φαινόμενο δεν εντοπίζεται μόνο στην περιοχή μας αλλά γενικότερα σε όλη την χώρα. Καθημερινά γίνομαι δέκτης της πρόθεσης αρκετών παραγωγών να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια, ενώ υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που θέλουν να γυρίσουν λόγω της απλούστευσης του τρύγου. Το κόστος εξακολουθεί να παραμένει μεγάλο, όμως τα τελευταία χρόνια εξαιτίας και της έλλειψης εργατικών χεριών, έχει έρθει τριγυτική μηχανή που βοηθάει σημαντικά στη διευκόλυνση των εργασιών».
Ο Νίκος Τοκαλής, σχολίασε: «Φέτος ήταν μια χρονιά που παρήχθησαν ποιοτικά σταφύλια διότι δεν υπήρξαν μυκητολογικές ασθένειες όπως για παράδειγμα περονόσπορος και ωίδιο που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Θυμίζω ότι πέρυσι την περίοδο του τρυγητού παρουσιάστηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα daniel και elias, τα χωράφια είχαν λάσπη, υπήρχαν έντονες βροχοπτώσεις, οι ρώγες σχίστηκαν και ό,τι ασθένεια υπήρχε, έπληξε την παραγωγή καταστρέφοντάς την ολοκληρωτικά. Η φετινή παραγωγή ήταν μειωμένη συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια διότι είχαμε ζεστό καλοκαίρι και παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες.
Ο τρύγος διεξήχθη ευνοϊκά, χωρίς βροχοπτώσεις χωρίς προβλήματα. Το μόνο πρόβλημα που παραμένει είναι η έλλειψη εργατικών χεριών και θα έλεγα χαρακτηριστικά πως εντείνεται κάθε χρόνο. Για αυτό τον λόγο, στην ευρύτερη περιοχή της Ν. Αγχιάλου πλέον οι νέες φυτεύσεις αμπελιών γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπεται η μηχανοσυλλογή, να υπάρξει απεμπλοκή των παραγωγών από την εξάρτηση με εργατικά χέρια». Πρόσθεσε επίσης ότι τα φυτά δεν μπορούσαν να αναπληρώσουν τις ανάγκες τους σε νερό παρά τα πολλά ποτίσματα λόγω της ζέστης.
Ο Στέλιος Τιμπλαλέξης από τον Αλμυρό στάθηκε στο γεγονός ότι τα φυτά επηρεάζονται από τον ήπιο χειμώνα: «Σίγουρα έχει επηρεάσει η κλιματική αλλαγή ως ένα μεγάλο βαθμό, ο καύσωνας το καλοκαίρι και το γεγονός ότι τον χειμώνα δεν κάνει κρύο. Τα φυτά δεν προλαβαίνουν να «κοιμηθούνε» ενώ οι χυμοί δουλεύουν όλο τον χρόνο και έτσι δεν ξεκινάνε δυνατά την άνοιξη. Η παραγωγή έχει μειωθεί την τελευταία τριετία σαφώς επηρεασμένη από την κλιματική κρίση. Ο καύσωνας στρεσάρει πολύ τα φυτά, όσα ποτίσματα κι αν κάνει ο παραγωγός, δεν επαρκούν. Έπειτα, δεν είναι εφικτό να γίνεται πότισμα κάθε μέρα λόγω κόστους και κούρασης. Οι τιμές παραμένουν σταθερές.
Μπορεί η παραγωγή να είναι πεσμένη ποσοτικά, είναι όμως καλύτερη ποιοτικά. Αυτό έχει να κάνει και με το πόσα κιλά σταφύλια μαζεύει ο παραγωγός, είναι λογικό σε μια μεγαλύτερη ποσότητα, η ποιότητα να μην είναι το ίδιο καλή. Μεγάλο πρόβλημα για πολλούς είναι η έλλειψη των εργατικών χεριών, ωστόσο η τριγυτική μηχανή αποτελεί μεγάλη διευκόλυνση. Αφενός ο τρύγος γίνεται πιο ξεκούραστα, όλα είναι αυτοματοποιημένα, ακόμη και η μεταφορά του καρπού, αφετέρου επιτυγχάνουμε καλύτερη ποιότητα διότι η μηχανή συλλέγει μόνο τη ρώγα και όχι το τσαμπί, συλλέγει καθαρό προϊόν, άρα είναι πιο καθαρός ο μούστος, άρα το κρασί βράζει καλύτερα. Η μηχανή μάς έλυσε κυριολεκτικά τα χέρια, διαφορετικά δεν θα ήταν εφικτό να μαζέψουμε όλη τη σοδειά σε ένα ευπαθές προϊόν όπως το σταφύλι».
Τέλος, ο Δημήτρης Μπαλόκας τόνισε: «Τα σταφύλια φέτος ήταν καθαρά γιατί δεν υπήρχαν βροχές και δεν προσβλήθηκαν από αρρώστιες όπως πέρυσι. Στα ίδια επίπεδα η παραγωγή, ίσως αυξημένη θα έλεγα για εμένα προσωπικά. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα του καιρού, να είμαστε έτοιμοι για τα δύσκολα που έρχονται».