• 6 Οκτωβρίου, 2024

Το 2ο Γυμνάσιο Αλμυρού στον Τάραντα της Ιταλίας

Το 2ο Γυμνάσιο Αλμυρού στον Τάραντα της Ιταλίας

Το 2ο Γυμνάσιο Αλμυρού την εβδομάδα 29/09-04/10 συμμετείχε σε κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+210 με τίτλο: «Empowering the democratic and “green”culture of our schools” στον Τάραντα της Ιταλίας κάνοντας εκκίνηση του νέου προγράμματος του σχολείου από την πόλη του Ιταλικού Νότου.

Ομάδα μαθητών του σχολείου που συνοδεύονταν από τις καθηγήτριες Μπουκόρου Μαρία και Γκαραγκούνη Παυλίνα είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εμπειρία στο Ιταλικό σχολείο Carrieri Colombo, το οποίο έθεσε ως στόχο του να φέρει την ομάδα Erasmusτων τεσσάρων χωρών που αποτελούν εταίρους της σύμπραξης  σε επαφή με τις αρχές της οικολογίας και να τους βοηθήσει να ενδυναμώσουν την ενσυναίσθησή τους σε σχέση με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της ισορροπίας του φυσικού οικοσυστήματος.

Η ομάδα Erasmus αρχικά ξεναγήθηκε στους χώρους του σχολείου αλλά και στα μνημεία της πόλης, Σπαρτιατικής αποικίας από τα αρχαία χρόνια, απομεινάρια της οποίας είναι εμφανή σε κάθε σημείο της, ενώ παράλληλα έγινε δεκτή από τον Δήμαρχο της πόλης, ο οποίος μετέφερε τις θέσεις του για την οικολογική διαχείριση της πόλης του Τάραντα.

Τις επόμενες ημέρες η Ιταλική ομάδα έφερε σε επαφή όλα τα μέλη της ομάδας με τις περιβαλλοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Πούλια και ασχολούνται με την προστασία της φύσης και την επιδίωξη της αειφορίας. Αρχικά, η ΜΚΟ “Jonian Dolphin Conservation” σε σύντομη δράση με Catamaranστον κόλπο του Τάραντα παρουσίασε τη δράση τους στην εν λόγω περιοχή αναφορικά με την προστασία των δελφινιών αλλά και των μικρών κητοειδών και ακολούθως η περιβαλλοντική κρατική οργάνωση, η “ARPA Puglia”, με δράση αναφορικά με την μέτρηση του ατμοσφαιρικού αέρα και την περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής λόγω της παρουσίας εργοστασίων, μύησε τους μαθητές στις αρχές της οικολογικής δράσης και ευαισθητοποίησης σε ζητήματα της επιτυχούς προστασίας της φύσης.

Η ομάδα επισκέφτηκε ακόμη τη ναυτική βάση (Base Navaledi Taranto) του Τάραντα και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσειςμιας φρεγάτας και ενός υποβρυχίου αυτής μαθαίνοντας πώς η τελευταία μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της οικολογικής επιβάρυνσης της περιοχής.

Το πρόγραμμα έκλεισε με αποχαιρετιστήριο πάρτυ στη διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκε και μια πρωτότυπη επίδειξη μόδας από ρούχα φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά, που κατασκευάστηκαν και στις τέσσερις χώρες επιδεικνύοντας την διάθεση των μαθητών να αξιοποιήσουν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και να εναρμονιστούν και με τον τίτλο που η Ιταλική ομάδα διάλεξε για την κινητικότητά της: «Δημιουργούμε «πράσινες» και ευημερούσες νεανικές καρδιές».

Η ομάδα ανανέωνε, τέλος, την συνάντησή της για την επόμενη κινητικότητα στην πόλη Cordoba της Ισπανίας τον Μάρτιο του 2025 που θα έχει ως θέμα την ερημοποίηση του εδάφους και την ανάπτυξη δράσεων περιβαλλοντικής προστασίας.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ


Σχετικά Άρθρα

Το 2ο Γυμνάσιο Αλμυρού Κέντρο Κατάρτισης μαθητών και μαθητριών από την Γερμανία σε θέματα δημοκρατίας στο πλαίσιο Σχεδίου Erasmus+

Το 2ο Γυμνάσιο Αλμυρού Κέντρο Κατάρτισης μαθητών και μαθητριών από την Γερμανία σε θέματα δημοκρατίας στο…

Το 2ο Γυμνάσιο Αλμυρού υλοποιεί ΣχέδιοErasmus+KA122 με τίτλο “School4Life” το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.…
Μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ για εργασιακή εμπειρία στη Σεβίλλη!

Μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ για εργασιακή εμπειρία στη Σεβίλλη!

Από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Αλμυρού λάβαμε και δημοσιεύουμε: Συνεχίζοντας την προσπάθεια μας για την εκπαίδευση των…
Ισπανοί μαθητές γνώρισαν την περιοχή μας φιλοξενούμενοι στο Γυμνάσιο-Λ.Τ. Ευξεινούπολης

Ισπανοί μαθητές γνώρισαν την περιοχή μας φιλοξενούμενοι στο Γυμνάσιο-Λ.Τ. Ευξεινούπολης

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ “Curtain Up!” το Γυμνάσιο & Λ.Τ. Ευξεινούπολης φιλοξένησε μία ομάδα έξι…