• 4 Οκτωβρίου, 2024

Χρ. Μπουκώρος: Άλυτη εκκρεμότητα η ενίσχυση των ζημιωμένων ελαιοπαραγωγών της Μαγνησίας

Χρ. Μπουκώρος: Άλυτη εκκρεμότητα η ενίσχυση των ζημιωμένων ελαιοπαραγωγών της Μαγνησίας

Το σημαντικό πρόβλημα ενίσχυσης των αγροτών ελαιοπαραγωγών της Μαγνησίας και ιδιαίτερα των ελαιοπαραγωγών της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας, οι οποίοι βρίσκονται σε δυσμενή θέση με τις πρωτοφανείς ξηροθερμικές για την περιοχή μας κλιματικές συνθήκες, αντίξοες για την ελαιοκομία, που επικράτησαν στην περιοχή μας στο σύνολο της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου, επανέφερε με αναφορά του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, ο βουλευτής Μαγνησίας και πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Χρήστος Μπουκώρος.

Ο βουλευτής, εξηγεί στον υπουργό αναλυτικά το ζωτικής σημασίας πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί μας, με την επαναλαμβανόμενη καταστροφική απώλεια παραγωγής, από διάφορα αίτια τα τελευταία έτη.

Ταυτόχρονα, ενημερώνει τον υπουργό για τα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών στο πλαίσιο χορήγησης άμεσων ενισχύσεων έτους 2022, με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι και οι συγκεκριμένοι ελαιοκαλλιεργητές καθώς  καταφθάνουν σε πλήθος αγροτών στο Νομό Μαγνησίας, προέρχονται από μια σειρά αδικαιολόγητα προβληματικών πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ θεωρούνται νομίμως κοινοποιηθέντα μετά την παρέλευση 10 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία αποστολής.

Αναλυτικότερα, στην αναφορά του με θέμα «Άλυτη η εκκρεμότητα ενίσχυσης ζημιωμένων ελαιοπαραγωγών της Μαγνησίας», ο βουλευτής μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Στην πρώτη τους παρέμβαση την 1η Ιουλίου 2024 οι ελαιοπαραγωγοί, μέσω του υπομνήματος που είχε αποστείλει ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πτελεού, περιγράφουν διεξοδικά το ζήτημα των πρωτοφανών παρατεταμένων ξηροθερμικών συνθηκών που προκάλεσε την καταστροφική απώλεια στην μονοκαλλιέργεια της ελιάς στην συγκεκριμένη περιοχή της Μαγνησίας, από Ευρωπαϊκούς η Εθνικούς πόρους.

Έχοντας αντιληφτεί το πρόβλημα, επιδίωξαν έγκαιρα να ενημερώσουν σχετικά ώστε να αποζημιωθούν για το ακραίο φαινόμενο, είτε κανονιστικά από τον ΕΛΓΑ, είτε από οποιοδήποτε πρόσφορο χρηματοδοτικό εργαλείο της πολιτείας.

Αναζητώντας λύση στο πολύ σημαντικό ζήτημα, οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής, επανέρχονται με νέα επιστολή τους μέσω του Συνδέσμου Παραδοσιακών Ελαιώνων Νοτιοδυτικής Μαγνησίας Oliveto Magnes, περιγράφοντας εκ νέου το ίδιο ζωτικής σημασίας πρόβλημα ως επιστέγασμα των πολλαπλών ζητημάτων, με τα επαναλαμβανόμενα προβλήματα απώλειας παραγωγής τα τελευταία έτη και την διαδοχική ακαρπία – αφορία που αντιμετωπίζουν.

Παράλληλα, έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά αδικαιολόγητα προβληματικών πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς μόλις κατέφθασαν τα ενημερωτικά σημειώματα επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών στο πλαίσιο χορήγησης άμεσων ενισχύσεων έτους 2022, τα οποία θεωρούνται νομίμως κοινοποιηθέντα μετά την παρέλευση 10 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία αποστολής της ειδοποίησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προς τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των υπόχρεων.

Επισημαίνεται πως στη Νοτιοδυτική Μαγνησία καλλιεργούνται περίπου 1.500.000 ελαιόδεντρα, ενώ στην ευρύτερη περιοχή η ελαιοκαλλιέργεια είναι μία από τις σπουδαιότερες δραστηριότητες των αγροτών μας, με καίριο αποτύπωμα  στο ΑΕΠ του Νομού Μαγνησίας. Ο σημαντικός αριθμός ελαιοπαραγωγών που δραστηριοποιείται στη συγκεκριμένη περιοχή έχει αναπτύξει σημαντικό δίκτυο βιοκαλλιεργητών με εξαγώγιμη στόχευση, επιδιώκει την αξιοποίηση και την ανάδειξη των παραδοσιακών ελαιώνων και τον εκσυγχρονισμό του εκτεταμένου δικτύου ελαιοκαλλιέργειας με νέα τεχνολογικά και ψηφιακά εργαλεία φυτοπροστασίας.

Ευελπιστώντας στην ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών εκ μέρους σας, για τη διευθέτηση του συγκεκριμένου δίκαιου αιτήματος, παρακαλώ να διευκολυνθούν και να ενισχυθούν κατά το δυνατόν οι συγκεκριμένοι παραγωγοί, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα την ελαιοκαλλιέργεια».

Κλείνοντας την αναφορά του ο Χρήστος Μπουκώρος ζητά από Κώστα Τσιάρα να μελετήσει τις συνημμένες επιστολές των αγροτών και να τον ενημερώσει  για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 


Σχετικά Άρθρα

Κ. Αρβανίτης: Ερώτηση στην Κομισιόν για τα κενά και τις στρεβλώσεις των ελέγχων του ελληνικού ΥΠΑΑΤ στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων

Κ. Αρβανίτης: Ερώτηση στην Κομισιόν για τα κενά και τις στρεβλώσεις των ελέγχων του ελληνικού ΥΠΑΑΤ…

Ακολουθεί Δελτίο Τύπου του Ευρωβουλευτή κ. Κώστα Αρβανίτη σχετικά με ερώτησή του στην Κομισιόν για διαδικασίες…
Η απάντηση του Δημάρχου Αλμυρού σχετικά με τις δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών

Η απάντηση του Δημάρχου Αλμυρού σχετικά με τις δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών

Από τον Δήμαρχο Αλμυρού κο Εσερίδη λάβαμε και δημοσιεύουμε: Με έκπληξη και απορία διαβάσαμε τις πρόσφατες…
Σε εξέλιξη οι καθαρισμοί ρεμάτων στη Μαγνησία

Σε εξέλιξη οι καθαρισμοί ρεμάτων στη Μαγνησία

Από την Αντιπεριφέρεια Μαγνησίας-Σποράδων λάβαμε και δημοσιεύουμε: Η Περιφερειακή Αρχή έχει διακηρύξει κατά τον πιο πανηγυρικό τρόπο…