• 3 Οκτωβρίου, 2024

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο συμπόσιο των Ιώνων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο συμπόσιο των Ιώνων

Εγκαινιάστηκαν οι εκθέσεις για τα «100 χρόνια Νέα Ιωνία» με έργα του Ιωάννη Κονταξή και για τα «30 χρόνια Ίωνες»

 Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και συμμετοχή το τριήμερο συμπόσιο που διοργάνωσε η πολιτιστική εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας «Ίωνες» το τριήμερο 27-28-29 Σεπτεμβρίου.

Βουτήξαμε μαζί τους μέσα από τις δράσεις μελέτης και ανάδειξης του τρόπου της αστικής εγκατάστασης των προσφύγων Μικρασιατών, στις θύμησες των παιδικών μας χρόνων, τις αφηγήσεις των παππούδων μας, την ιστορία και προφορική ιστορία του τόπου.

Μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε τις εκδηλώσεις της τρίτης ημέρας, της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου, το Αρχιερατικό Συλλείτουργο και την Επιμνημόσυνη Δέηση για τους κεκοιμημένους προγόνους, με προεξάρχοντα τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. κ. Ιγνάτιο και συλλειτουργό τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ.κ. Γαβριήλ και την ξενάγηση στον Ιερό Ναό και στο ιστορικό κέντρο της Νέας Ιωνίας από την πρόεδρο των «Ιώνων» κ. Αργυρώ Μάμαλη-Κοπάνου και την γεν. γραμματέα κ. Βάσσα Παρασκευά.

Έπειτα στο οίκημα της Εστίας «Ίωνες» πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων της έκθεσης με θέμα «100 χρόνια Νέα Ιωνία» με έργα του Ιωάννη Κονταξή και της έκθεσης με θέμα «30 χρόνια ΙΩΝΕΣ». νΟι εκθέσεις θα διαρκέσουν έως την Τρίτη 22 Οκτωβρίου και θα λειτουργούν κάθε Τρίτη, Πέμπτη 6 μ.μ.-8 μ.μ. και Σάββατο 10 π.μ.-12 μ. Επίσης για τα σχολεία και για άλλες ομάδες κατόπιν επικοινωνίας στα τηλ. 2421060900 και 6948372850.

Εμείς φύγαμε με την αίσθηση ότι υπάρχει, όντως, μια εστία μνήμης αλλά και αγάπης για τον Μικρασιάτικο πολιτισμό που αξίζει να ενισχύσουμε όλοι με την ενεργό συμμετοχή μας. Μια εστία για την οποία οι πρώτοι κάτοικοι της Νέας Ιωνίας θα είναι περήφανοι και θα την καμαρώνουν από τα μπαλκόνια των ουρανών, κάποιοι πίνοντας ίσως ένα τσιπουράκι και καπνίζοντας ένα τσιγάρο Ματσάγγου και άλλοι στο πρωινό μασλάτι ασπρίζοντας κάποιο πεζοδρόμιο και φυτεύοντας μια μπιγκόνια.

 


Σχετικά Άρθρα

«ΙΩΝΕΣ»: Τριήμερο συμπόσιο για τα 100 χρόνια του προσφυγικού συνοικισμού της Νέας Ιωνίας

«ΙΩΝΕΣ»: Τριήμερο συμπόσιο για τα 100 χρόνια του προσφυγικού συνοικισμού της Νέας Ιωνίας

Τριήμερο συμπόσιο διοργανώνει η πολιτιστική εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας «Ίωνες» το τριήμερο 27-28-29 Σεπτεμβρίου. Το θέμα…
Εκδηλώσεις μνήμης για τον έναν αιώνα από την ανταλλαγή  πληθυσμών Ελλήνων Καππαδοκίας-Τούρκων Ελλαδικού χώρου

Εκδηλώσεις μνήμης για τον έναν αιώνα από την ανταλλαγή πληθυσμών Ελλήνων Καππαδοκίας-Τούρκων Ελλαδικού χώρου

Γράφει ο Ευθύμης Ζιγγιρίδης Συμπληρώνεται ένας αιώνας από την ιστορική ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλήνων χριστιανών της…
Ο Γιώργος Τσιντσίνης και οι «ΙΩΝΕΣ» – Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς      

Ο Γιώργος Τσιντσίνης και οι «ΙΩΝΕΣ» – Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς      

Το περασμένο Σάββατο (9 Μαρτίου 2024) «έφυγε» για τη «γειτονιά των Αγγέλων» ένας σπουδαίος άνθρωπος του…