• 23 Σεπτεμβρίου, 2024

Μηνύσεις από τον Φιλοζωικό για την παράνομη μεταφορά των ζώων – Έντονη διαμάχη με αλληλοκατηγορίες Δημάρχου και κας Υφαντή

Μηνύσεις από τον Φιλοζωικό για την παράνομη μεταφορά των ζώων – Έντονη διαμάχη με αλληλοκατηγορίες Δημάρχου και κας Υφαντή

Για παράβαση του Νόμου περί διαχείρισης των αδέσποτων ζώων έχει μηνύσει τον Δήμο Αλμυρού η Φιλοζωική οργάνωση του Δήμου Αλμυρού, με πρόεδρο την κα Αθηνά Υφαντή.

Η κα Υφαντή ζήτησε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να ενημερώσει τους Δημοτικούς Συμβούλους. Το αίτημά της έγινε δεκτό και στο τέλος της συνεδρίασης της Πέμπτης 19 Σεπτεμβρίου έγινε ενημέρωση, αλλά και έντονη διαμάχη μεταξύ της Προέδρου της Φιλοζωικής και του Δημάρχου Αλμυρού κ. Εσερίδη.

Γι’ αυτό το ευαίσθητο θέμα που απασχολεί καθημερινά τους πολίτες του Αλμυρού, κάνουμε αποφώνηση όσων ειπώθηκαν. Το πλήρες βίντεο μπορείτε να το δείτε στο παρακάτω παράθυρο:

Υφαντή: Από τις 18/2/2024 συνεδρίασε η επιτροπή του Δήμου για τα αδέσποτα και πήραμε απόφαση να σιτίζονται τα ζώα και με την συνδρομή των εθελοντών. Ένα μήνα μετά ο κ. Δήμαρχος ακύρωσε την απόφαση και αποφάσισε να σιτίζονται τα ζώα με πέντε ταΐστρες. (υπήρξε διαφωνία στον αριθμό των αδέσποτων, καθώς η κα Υφαντή τα προσδιόρισε σε 2.000 και ο κ. Δήμαρχος σε 5.000). Με πέντε ταΐστρες δεν σιτίζονται αυτά τα ζώα. Επιπλέον δεν υπάρχει σίτιση τα Σαββατοκύριακα. Όλο τον Αύγουστο δεν υπήρχε ούτε μια μέρα τροφή στις ταΐστρες. Καθημερινά επισκέπτομαι τους χώρους και καταγράφουμε τι γίνεται. Οι στειρώσεις μέχρι και τον Αύγουστο, γινόντουσαν από το πρόγραμμα του Δήμου, αλλά με τις φροντίδες των μελών του φιλοζωϊκού. Εντός Αυγούστου άρχισαν να γίνονται στειρώσεις με φροντίδα του Δήμου Αλμυρού. Η μεταφορά και εναπόθεση από τα συλλεγόμενα ζώα στον χώρο της χωματερής, όπου και εκεί κάναμε αυτοψία πάρα πολλές φορές είναι σε μια τραγική κατάσταση. Δεν ξέρω εάν επισκεφθήκατε το μέρος.

Εσερίδης:  Έχω άλλες ασχολίες πολύ περισσότερες και πολύ σοβαρότερες… Να πάει να δει ο Δήμαρχος τις εγκαταστάσεις των αδέσποτων;

Υφαντή: Μα, δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις… Περιφέρονται τα ζώα πάνω στα σκουπίδια, δεν έχουν τροφή. Πήγαμε εμείς με βαρέλια νερό και τροφή. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα και ταλανίζει όλη την Επαρχία Αλμυρού.

Εσερίδης: Εμείς τα κάναμε, ήταν παρέμβαση του κ. Κορωναίου και δώσαμε και κάναμε κατασκευή. Γιατί λέτε ότι εμείς πηγαίναμε και βάζαμε νερό; Εμείς (ο Δήμος) πηγαίναμε.

Υφαντή: Πάνω σε αυτοψία πέσαμε πάνω σε οδηγό ο οποίος μετέφερε δυο ζώα.

Εσερίδης: Μόνο δυο;

Υφαντή: Μόλις στειρωθήκανε τα ζώα από τον γιατρό τα πήγανε κατευθείαν στον σκουπιδότοπο. Είναι εγκληματικό αυτό. Είναι κακούργημα. Τα ζώα πρέπει να ζήσουν και εξαρτώνται από εμάς… Εμείς πολύ πρόθυμα προσφέρουμε τη βοήθειά μας και κάνουμε ό,τι μπορούμε. Με δικά μας έξοδα, με τα δικά μας αυτοκίνητα και με τον χρόνο τον δικό μας.

Εσερίδης: Αυτό που έχετε κατορθώσει μέχρι σήμερα είναι δυο πράγματα. Το ένα να αναδεικνύετε την φιλοζωική σας προσπάθεια που κάνετε, λες και εσείς οι 5-10 είστε οι φιλόζωοι… Το 80-90% του Αλμυρού είναι φιλόζωοι. Υπάρχουν φιλόζωοι πολλών ετών που το λένε και το πράττουν. Δεν έχω δει από εσάς την ευαισθησία κάποιων φιλόζωων. Να σας φέρω ένα παράδειγμα οι κόρες μου όταν βγάζουν τα αδέσποτα βόλτα, μαζεύουν σε σακούλα που παίρνουν μαζί τους τα κόπρανα και τα πετάνε στον κάδο…

Χατζηκυριάκος: Δεν είναι τότε αδέσποτα… Έχουν γίνει δεσποζόμενα.

Εσερίδης: Από αδέσποτο το πήρε… Εσείς κα πρόεδρε πείτε μου ένα παράδειγμα που το έχετε κάνει αυτό. Αυτό που προσπαθείτε και κάνετε είναι να κάνετε μηνύσεις στους Αντιδημάρχους του Δήμου. Αντιμετωπίζουν σήμερα μηνυτήριες αναφορές στον εισαγγελέα ότι τα σκυλιά δεν τα φροντίζουμε και δεν τα ταΐζουμε. Ένας υπάλληλος κάθε μέρα πηγαίνει και ταΐζει τα σκυλιά πέριξ του Αλμυρού. Να σας πω και κάτι άλλο; Ξέρετε γιατί έχουμε τόσα κρούσματα και επιτίθενται τα σκυλιά; Γιατί τα ταΐζετε στα πεζοδρόμια. Στο πεζοδρόμιο δίπλα στο σχολείο, δίπλα σε εκκλησίες. Που το βρήκατε το δικαίωμα εσείς μπροστά στο πεζοδρόμιο; Ποιος από εσάς μαζεύει τα κόπρανα από το πεζοδρόμιο; Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα μέσα σε κοινοτικό πάρκο να ταΐζετε τα ζώα και να έχουμε διώξει τα παιδιά από το πάρκο και τις παιδικές χαρές; Αυτά είναι αυθαίρετα και επειδή ο σκοπός σας αυτή τη στιγμή είναι η προβολή της κοινωνικής κατοχύρωσης αν θέλετε να βάλετε υποψηφιότητα και να εκλεγείτε. Δεν μπορείτε να κάνετε μηνύσεις στους αντιδημάρχους. Εγώ τους προστατεύω. Αν θέλετε να κάνετε μήνυση να μην κάνετε μήνυση στον Εκίζογλου, να κάνετε σε ‘μενα. Από αυτή τη στιγμή αλλάζουν οι παράγοντες. Ποιος έδωσε το δικαίωμα στους δικούς σας τους φιλόζωους να πηγαίνετε στα σφαγεία και να μαζεύετε ένα τσουβάλι κόκκαλα και να τα βάζετε δίπλα; Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα αυτά τα σκυλιά να γίνονται επιθετικά γιατί δημιουργείτε τον δικό τους χώρο των ζώων στο πεζοδρόμιο; Ο χώρος ο δικός τους αν είστε φιλόζωοι είναι μέσα από το πεζοδρόμιο. Παίρνετε στα οικόπεδα αυθαιρέτως. Εσείς προσωπικά είχατε στην αυλή σας επτά αδέσποτα. Τώρα πόσα έχετε;

Υφαντή: Πέντε έχω, υιοθετημένα.

Εσερίδης: Πριν από ένα μήνα είπατε ότι πεθάνανε και τα δώσατε σε έναν Βούλγαρο… Όλα γίνανε μέσα σ’ αυτή την αίθουσα.

Υφαντή: Δεν ισχύει τίποτε από όλα αυτά που λέτε.

Εσερίδης: Αυτή τη στιγμή ο Δήμος συντηρεί όλα τα ζώα που υπάρχουν στο καταφύγιο, στον Πτελεό και τα ζώα που πηγαίνουμε επάνω. Αυτά που δημιουργούν προβλήματα και που έχουν δαγκώσει είναι αυτά που μεταφέρουμε στον χώρο του ΣΜΑ και πηγαίνετε την άλλη μέρα εσείς αυθαιρέτως και τα φέρνετε πάλι στην πόλη του Αλμυρού και το θεωρείτε μεγάλο επίτευγμα…

Υφαντή: 20 χρόνια προσφέρουμε αυτό που δεν κάνει ο Δήμος…

Εσερίδης: Έχουμε συνάντηση με την κτηνιατρική υπηρεσία για να προχωρήσει το κυνοκομείο. Τους φιλόζωους τους θέλουμε να συνεργαστούμε. Μας βοηθάει. Όχι όμως στη συνέχεια να μας κάνουν μηνύσεις… Όλοι όσοι έχουν περάσει από εδώ έχουν μηνυθεί… Αν φύγει ο Εκίζογλου, ποιος από τους άλλους θα δεχθεί να αναλάβει τη συντήρηση των αδέσποτων; Να έχει εσάς που έχετε γίνει ο φόβος και ο τρόμος. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα σήμερα να καταγγέλλετε την δημοτική αρχή. Το σπίτι του Αγίου Δημητρίου σιτίζει 130 απόρους. Έχουμε 5.000 αδέσποτα. Πως μπορεί να ανταπεξέλθει ένας Δήμος; Δεν μπορεί να ζητάτε ότι είναι το μόνο πρόβλημα σήμερα τα αδέσποτα και να κάνετε μηνύσεις στους αντιδημάρχους ενώ εμείς κάνουμε αυτά που εσείς δεν κάνετε. Όταν έχεις αδέσποτο, στο τσιπάρισμα λέει Αθηνά, όχι Δήμος Αλμυρού.

Υφαντή: Ελάτε αύριο να κάνετε έλεγχο. Πρώτα συμμορφωνόμαστε εμείς και έπειτα διεκδικούμε.

Εσερίδης: Και θα πηγαίνετε όχι μόνο στον ένα, αλλά και στους δυο τους κτηνιάτρους του Αλμυρού. Φέρτε τις φωτογραφίες των ζώων που πήγατε για στειρώσεις…

Υφαντής: Υπάρχουν όλα, τα έχει ο κτηνίατρος.

Χατζηκυριάκος: ο Δήμος μόνος του δεν μπορεί να διαχειριστεί τα πράγματα. Χρειάζεται συνεργασία με τους φιλόζωους. Όποιοι και εάν είναι ο Δήμος, όποιοι και εάν είναι οι φιλόζωοι. Δεν πρέπει η αντιπαράθεση να γίνεται προσωπική. Έπρεπε να ακούσουμε τι προσπάθεια κάνει ο Δήμος παρά τι προσπάθεια κάνει η κα Υφαντή που κάνει ό,τι μπορεί, χρόνια ολόκληρα.

Εσερίδης: Δεν θα μπαίνετε στο γραφείο του Δημάρχου που αποτελεί θεσμό και να του λέτε «θα δεις τι θα σε κάνω»… Αυτή την κουβέντα την είπες μπροστά σε πέντε άτομα.

Υφαντή: Τι έκανα; Δεν μπορώ να συζητώ μαζί σου. Κύριε πρόεδρε και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που κάναμε και προσπαθήσαμε να τον προσεγγίσουμε, έτσι μας αντιμετώπισε, μιλούσε συνεχώς χωρίς να μας ακούει.


Σχετικά Άρθρα

Καταγγελία για τρία περιστατικά τραυματισμού κατοίκων στο Αργιλοχώρι από επιθέσεις αδέσποτων ζώων

Καταγγελία για τρία περιστατικά τραυματισμού κατοίκων στο Αργιλοχώρι από επιθέσεις αδέσποτων ζώων

«Τα σκυλιά έφθασαν να είναι παραπάνω από τους κατοίκους στο Αργιλοχώρι»  Καταγγελίες για τρία περιστατικά επίθεσης…
Ψηφίστηκε το στρατηγικό σχέδιο δράσης για τη διαχείριση αδέσποτων ζωών συντροφιάς στον Δήμο Αλμυρού

Ψηφίστηκε το στρατηγικό σχέδιο δράσης για τη διαχείριση αδέσποτων ζωών συντροφιάς στον Δήμο Αλμυρού

Το 12σέλιδο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για τη Διαχείριση Αδέσποτων Ζωών Συντροφιάς Ετών 2023 – 2026 ενέκριναν…
Διάλεξη στους μαθητές του ΕΠΑΛ Αλμυρού από την κα Υφαντή

Διάλεξη στους μαθητές του ΕΠΑΛ Αλμυρού από την κα Υφαντή

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα φιλοζωίας την Πέμπτη 4 Απριλίου, η πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου Αλμυρού…