• 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η άσκηση επί χάρτου περιλάμβανε σενάρια πλημμυρικών φαινομένων που υποθετικά θα έπλητταν ευαίσθητες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων της Θεσσαλίας προκαλώντας έκτακτα επεισόδια όπως πλημμύρες πλησίον οικισμών, πλημμύρες σε δύσβατες τοποθεσίες, εγκλωβισμένα άτομα από την πλημμύρα κ.α.  Οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος με τους συναρμόδιους φορείς κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα ανωτέρω σενάρια σύμφωνα με την αποστολή και τις αρμοδιότητές τους και με βάση το Γενικό Σχέδιο Εκτάκτων Αναγκών «Δάρδανος 2» για την αντιμετώπιση συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.

Προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος διαβίβαζε εικονικά κλιμακούμενα επεισόδια στο Διευθύνον Επιτελείο, με απώτερο στόχο την ενσωμάτωση των ρόλων και αρμοδιοτήτων κάθε φορέα και Υπηρεσίας, ώστε να αξιολογηθούν στο μέτρο του δυνατού οι εφαρμοζόμενες διαδικασίες κατά τη διάρκεια των πυροσβεστικών επιχειρήσεων.

Στις Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των τεσσάρων Νομών της Θεσσαλίας (ΔΙ.Π.Υ.Ν.), υπήρχαν αντίστοιχα επιτελεία τα οποία ενεργοποιούσαν επιχειρησιακές ενέργειες ανάλογα με την διαμόρφωση των επεισοδίων του σεναρίου.

Στην άσκηση πήραν μέρος το Πυροσβεστικό Σώμα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Αποκεντρωμένη Δ/ση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας, η Γεν. Αστυνομική Δ/νση Περιφέρειας Θεσσαλίας, η 4η  Περιφερειακή Διοίκηση Λιμενικού Σώματος-ΕΛ.ΑΚΤ, η 5η Υ.Π.Ε., το Ε.Κ.Α.Β., ο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου.

Στην εισήγησή του ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας κ. Ηλίας Λεοντάρης, εκ μέρους του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα εξήρε την συνεργασία που υπάρχει με το Πυροσβεστικό Σώμα και τόνισε τον σημαντικό ρόλο αυτών των ασκήσεων.


Σχετικά Άρθρα

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…