• 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Ρεπορτάζ ένα χρόνο μετά την επέλαση του Daniel – Οι εργασίες που έγιναν ή εκκρεμούν σε κάθε περιοχή του Δήμου Αλμυρού

Ρεπορτάζ ένα χρόνο μετά την επέλαση του Daniel – Οι εργασίες που έγιναν ή εκκρεμούν σε κάθε περιοχή του Δήμου Αλμυρού

Σε εξέλιξη το μεγάλο έργο της αποκατάστασης σχεδόν εξολοκλήρου της αγροτικής οδοποιίας

 

Μετά τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» τέτοια εποχή πριν τέσσερα χρόνια, η ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από τα πλημμυρικά φαινόμενα του περασμένου έτους, την κακοκαιρία με την κωδική ονομασία Daniel στις 4-7/9/2023 και την κακοκαιρία Elias στις 26-28/9/23.

Έπεσε τεράστιος όγκος βροχής, με αποτέλεσμα να προκληθούν για ακόμη μια φορά μεγάλες καταστροφές σε πολλές δημοτικές ενότητες του Δήμου, κυρίως σε κοινωφελείς υποδομές όπως είναι το δίκτυο ύδρευσης, το οδικό δίκτυο και την αγροτική και δασική οδοποιία. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα έγινε συνάντηση εργασίας στον Αλμυρό σχετικά με νέο πακέτο στήριξης μετά τις φυσικές καταστροφές, εξειδικευμένο για την αγροτική οδοποιία. Η υποβολή των φακέλων γι’ αυτόν τον νέο κύκλο χρηματοδότησης αναμένεται να γίνει μέχρι τον Νοέμβριο και αφορά αγροτικούς δρόμους υποχρεωτικά με ασφαλτόστρωση ή τσιμεντόστρωση.

Πέρασε ένας χρόνος και οι πληγές δεν έχουν επουλωθεί όλες, λογικό εάν αναλογιστούμε το μέγεθος της καταστροφής αλλά και τη γραφειοκρατία που επικρατεί για την προετοιμασία των μελετών, του σχεδιασμού, τη χρηματοδότηση, τη δημοπράτηση ώστε να καταλήξουμε στην εκτέλεση των έργων. Έγιναν πολλά αλλά υπάρχουν κι εκκρεμότητες αφού οι εργασίες είναι σε εξέλιξη ή κρίνεται απαραίτητο να γίνουν έργα με μόνιμο χαρακτήρα σε «ταλαιπωρημένα» γεφύρια ή διαβρωμένους δρόμους.

Σε πρόσφατη συνεδρίασή της, η Δημοτική Επιτροπή Αλμυρού ενέκρινε την Μελέτη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού Οργάνωσης Πληροφορικής Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αλμυρού για το έργο «Καθαρισμοί από Daniel-Κάλυψη αναγκών διαχείρισης πλημμύρας Daniel του Δήμου Αλμυρού» προϋπολογισμού 259.098 ευρώ» που αφορά μίσθωση μηχανημάτων.

Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, καλέσαμε σε όλους τους προέδρους τοπικών συμβουλίων και κατέστη εφικτό να μιλήσουμε με τους περισσότερους, οι οποίοι μάς ανέφεραν τα όσα έγιναν σε αυτό το διάστημα του ενός έτους που πέρασε και όσα πρέπει να γίνουν ώστε σε παρόμοια καιρικά φαινόμενα, να μην έχουμε καταστροφές στις υποδομές.

Στάθης Πάντζιος (κοινότητα Αλμυρού): Η μεγάλη προτεραιότητά μας ήταν η αγροτική οδοποιία ώστε γεωργοί και κτηνοτρόφοι να αποκτήσουν πρόσβαση στις περιουσίες τους. Έγινε στο μεγαλύτερο μέρος και συνεχίζονται ακόμη οι εργασίες με μηχανήματα του Δήμου. Στην παραλία Αλμυρού δώσαμε έμφαση στον καθαρισμό της από μπάζα, φερτά υλικά, να αντικαταστήσουμε τον διαλυμένο εξοπλισμό, ενώ πέριξ μπήκε γκρέιντερ και ισοπέδωσε αγροτικούς δρόμους. Το ίδιο έγινε στον Μαυρόλογο και το Αρχιλοχώρι όπου έπεσε ορυκτό υλικό και οι παρεμβάσεις είναι σε εξέλιξη. Στο Νεοχωράκι προχωρήσαμε σε διάνοιξη δρόμων και έγινε πλήρης αποκατάσταση στη θέση Κοτζιά, ενώ στον δρόμο προς την Καρυά, από εκεί που αρχίζει ο Ξηριάς η Περιφέρεια καθάρισε την κοίτη του ποταμού και εμείς ως Δήμος Αλμυρού συνεχίσαμε τις εργασίες με τα μηχανήματά μας. Ζημιές είχαν καταγραφεί και στο Ζαρκαδοχώρι, εκεί οι αποκαταστάσεις είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο αλλά προχωρούν. Τέλος, ένα σημαντικό έργο που πρέπει να γίνει από την Περιφέρεια –και είναι κάτι το οποίο έχουμε αναφέρει στους αρμοδίους- αφορά τον δρόμο προς τα χωριά και τα γεφύρια. Υπάρχουν σημαντικές φθορές και μετά τον Daniel, Νεοχωράκι, Ανθότοπος, Νεράιδα παρέμειναν αποκομμένα για αρκετές ημέρες. Οι γέφυρες αυτές είχαν σημαντικές ζημιές και μετά τον Ιανό, φτιάχθηκαν, όμως είναι αναγκαία μία μελέτη και σημαντική παρέμβαση ώστε γίνει ένα έργο που θα τις θωρακίσει από μελλοντικά φαινόμενα. Θα ήθελα να τονίσω πως οι καταστροφές σε όλη αυτή την περιοχή ήταν μεγάλες, οπότε οι εργασίες από τον Δήμο Αλμυρού συνεχίζονται.

Παναγιώτης Χριστόπουλος (Βρύναινα): Αυτές τις ημέρες έχω τη διαβεβαίωση ότι θα έρθει μηχάνημα για την αποκατάσταση των τελευταίων τεσσάρων κομματιών του δρόμου που υπέστη ζημιές από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου. Στο αγροτικό δίκτυο, έκλεισαν τα χαντάκια που ήταν επικίνδυνα κι αναμένεται να γίνει χαλικόστρωση, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένουν οι δρόμοι προς Άη Γιάννη και Κοκκωτούς όπου είχαμε καθιζήσεις. Αυτοί είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, σύντομα θα έρθουν τεχνικοί για αυτοψία προκειμένου να ξεκινήσει η εργολαβία που κρίνεται απαραίτητη.

Αθανάσιος Νεοχωρίτης (Πτελεός): Η αγροτική οδοποιία έχει ολοκληρωθεί όλη. Υπάρχουν τέσσερα γεφύρια, απέναντι από το κοιμητήριο, στον Άγιο Απόστολο, στον Άγιο Δημήτριο Πτελεού, και μετά το γήπεδο τα οποία θέλουν κάποιο έργο υποστήριξης γιατί θα καταστραφούν τελείως εάν πέσει πολύ νερό. Στο παραλιακό μέτωπο, αποκαταστάθηκαν όλες οι ζημιές.

Γρηγόρης Κωνσταντίνου (Αγία Τριάδα): Σίγουρα πρέπει να συνεχιστεί ο καθαρισμός των ρεμάτων, στον Σαλαμπριά και τα άλλα ρέματα διότι ακόμη υπάρχουν χώματα και φερτά υλικά. Συν τοις άλλοις, με τον καθαρισμό στο ρέμα Αγίας Τριάδος «ανακαλύψαμε» ότι στο ένα κομμάτι κάτω από τη γέφυρα υπάρχει τσιμέντο που φράζει το νερό να περάσει. Χρειάζεται να γίνει τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων σε δύο γέφυρες διότι πέρυσι αυτά που υπήρχαν, παρασύρθηκαν από το νερό και καταστράφηκαν. Ακόμη, σε ένα γεφυράκι που πέρασε η αποχέτευση, το κλείσαμε με αποτέλεσμα να μην περνάει το νερό κάτω από τον δρόμο και να πλημμυρίζουν σπίτια σε συνθήκες πολύ έντονης βροχόπτωσης όπως ήταν αυτή του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Γιώργος Ματζαβίνος (Κοκκωτοί): Η αγροτική οδοποιία είχε καταστραφεί ολοσχερώς με τα δύο πλημμυρικά φαινόμενα του περασμένου Σεπτεμβρίου. Έχει αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της, υπάρχει βατότητα αλλά η αποκατάσταση είναι προσωρινή. Είναι απαραίτητο να γίνουν δύο τεχνικά έργα. Το ένα αφορά στη γέφυρα στον κεντρικό δρόμο πριν το χωριό, στη θέση Ματάζι, γιατί έχει διαβρωθεί κι εάν πέσει πάλι τόσο πολύ νερό, θα φύγει τελείως. Είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας αυτό το έργο. Το άλλο αφορά την ύδρευση και πρέπει να κατασκευαστεί μια «αερογέφυρα» για να περνάει ο αγωγός από μία πηγή υδροδότησης.

Γιάννης Ξάνθης (Αμαλιάπολη): Το χωριό μας δέχθηκε σοβαρό πλήγμα από τον Daniel και τον elias. Από τότε έγιναν πολλά ώστε στις αρχές του καλοκαιριού να υποδεχθούμε ξανά τους παραθεριστές, αποκαταστάθηκαν οι ζημιές στην παραλία, στο 5×5, στο πάρκινγκ, στην παιδική χαρά, έγινε ασφαλτόστρωση στον κεντρικό δρόμο, παρεμβάσεις σημαντικές και στην αγροτική οδοποιία. Τώρα απομένει να πέσει άσφαλτος σε κάποιους παράδρομους μέσα στο χωριό, είναι συνολικά περίπου 2 χιλιόμετρα που έχουν απομείνει, είναι θέμα εργολάβου πότε θα συνεχιστούν οι εργασίες. Στο λιμάνι έγινε εκβάθυνση, όμως χρειάζεται κι εκεί μία ακόμη παρέμβαση για καλύτερη πρόσβαση των οχημάτων. Εκκρεμεί ο καθαρισμός δύο ρεμάτων, ενώ άμεση προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στο γεφυράκι που βρίσκεται στην οδό Τριών Ιεραρχών, στο κεντρικό ποταμάκι που διασχίζει κάθετα το χωριό. Έχουμε προτείνει την ανάπλαση σε εκείνο το σημείο καθώς εφόσον στο μέλλον έχουμε παρόμοια καιρικά φαινόμενα, δεν θα μπορεί να σηκώσει τόσο όγκο νερού.

Κώστας Κελάφας (Ανάβρα): Έχει αποκατασταθεί η αγροτική οδοποιία σε ποσοστό 90% κι έχει απομείνει ένα μικρό κομμάτι ακόμη. Εκεί όπου δεν έχει γίνει καθόλου αποκατάσταση είναι στις ζημιές του επαρχιακού δρόμου Αλμυρού-Ανάβρας το οποίο είναι έργο της Περιφέρειας. Το ευχάριστο όμως είναι πως βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα οι εργασίες στο πάρκο των πηγών που είχε υποστεί μεγάλες ζημιές με τον Ιανό και το αποτελείωσε ο Daniel. Πέρυσι υπογράφηκε η σύμβαση με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και τα συνεργεία του εργολάβου δουλεύουν καθημερινά.

Ευάγγελος Μαργαρίτης (Δρυμώνα): Οι ζημιές που υπήρχαν στο χωριό αφορούσαν την αγροτική οδοποιία προς τα περιβόλια. Υπάρχει πρόσβαση σε όλα διότι έχουν μπαζωθεί τα περισσότερα και η εργολαβία είναι σε εξέλιξη, από την επόμενη εβδομάδα θα συνεχιστούν οι εργασίες. Παράλληλα με το μπάζωμα των δρόμων, δώσαμε κλίση ώστε τα νερά να φεύγουν στα φυσικά κανάλια. Επίσης, προτείνουμε να γίνει ιρλανδικό πέρασμα σε δύο σημεία προς αποφυγή καταστροφής του δρόμου σε επανάληψη ανάλογων καιρικών φαινομένων.

 


Σχετικά Άρθρα

Χρ. Μπουκώρος: «Αναγκαίο βήμα η σύμβαση για το έργο αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξηριά Αλμυρού»

Χρ. Μπουκώρος: «Αναγκαίο βήμα η σύμβαση για το έργο αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξηριά Αλμυρού»

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, κάλεσε σήμερα Τετάρτη (18/9) τον βουλευτή Μαγνησίας Χρήστο Μπουκώρο…
Δράση του Κέντρου Υγείας Αλμυρού

Δράση του Κέντρου Υγείας Αλμυρού

Υπό την  αιγίδα της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και υπό την εποπτεία του…
Συστάσεις του Δήμου Αλμυρού ενόψει των ισχυρών βροχών και καταιγίδων

Συστάσεις του Δήμου Αλμυρού ενόψει των ισχυρών βροχών και καταιγίδων

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Αλμυρού ενημερώνει ότι σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων…