• 4 Σεπτεμβρίου, 2024

Commission: Πρόταση για επιπλέον κονδύλι ύψους 101,5 εκ. ευρώ για την Θεσσαλία

Commission: Πρόταση για επιπλέον κονδύλι ύψους 101,5 εκ. ευρώ για την Θεσσαλία

Σήμερα Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, η commission πρότεινε νέο κονδύλι πάνω από 1 δισ. ευρώ σε οικονομική στήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (EUSF) για να βοηθήσει την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Αυστρία, την Ελλάδα και την Γαλλία να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των σοβαρών πλημμυρών που έπληξαν αυτές τις χώρες το 2023.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα με πακέτο 101,5 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον όσων έχουν προωθηθεί για την ανάκαμψη από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023, μετά το φαινόμενο Daniel, του οποίου οι επιπτώσεις, δυστυχώς ακόμη συνεχίζονται όπως πρόσφατα είδαμε με την μεγάλη οικολογική καταστροφή με τα νεκρά ψάρια.

 

Πιο συγκεκριμένα το πακέτο βοήθειας κατανέμεται ως εξής: 378,8 εκατ. ευρώ για την Ιταλία μετά τις ζημιές από τις πλημμύρες στην περιοχή Εμίλια-Ρομάνια τον Μάιο του 2023 και επιπλέον 67,8 εκατ. ευρώ για την περιοχή της Τοσκάνης μετά τις πλημμύρες τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2023. 428,4 εκατ. ευρώ για τη Σλοβενία ​​και 5,2 εκατ. ευρώ για την Αυστρία για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρών τον Αύγουστο του 2023· 101,5 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα για τη στήριξη των προσπαθειών ανάκαμψης μετά τις πλημμύρες τον Σεπτέμβριο του 2023. και 46,7 εκατομμύρια ευρώ για τη Γαλλία για ζημιές από πλημμύρες που προκλήθηκαν στην περιοχή Hauts-de-France τον Νοέμβριο του 2023.

Τι καλύπτει το νέο πακέτο

Η βοήθεια του Ταμείο Αλληλεγγύης θα καλύψει μέρος του κόστους των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένης της επισκευής των κατεστραμμένων υποδομών, της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διεξαγωγής επιχειρήσεων καθαρισμού.

Η Επίτροπος αρμόδια για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις, Elisa Ferreira, δήλωσε: «Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ είναι ένα ειδικό εργαλείο για την υποστήριξη των κρατών μελών να ανακάμψουν μετά από καταστροφικές φυσικές καταστροφές μεγάλων διαστάσεων, για να στέκονται αλληλέγγυα με αυτούς που έχουν πληγεί. Αυτή η βοήθεια όχι μόνο παρέχει ανακούφιση και βοήθεια για το κόστος έκτακτης ανάγκης, αλλά βοηθά επίσης τις χώρες της ΕΕ να ανασυγκροτηθούν καλύτερα στο πλαίσιο των προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή».

Αυτή η πρόταση χρηματοδότησης ακολουθεί αιτήματα για συνδρομή του Ταμείου Αλληλεγγύης από τις ενδιαφερόμενες χώρες. Μόλις εγκριθεί η πρόταση της Επιτροπής από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, η οικονομική βοήθεια μπορεί να εκταμιευθεί χωρίς καθυστέρηση και σε μία δόση σε καθεμία από τις αιτούσες χώρες. Από την ίδρυσή του το 2002, το Ταμείο Αλληλεγγύης έχει κινητοποιήσει πάνω από 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ για 130 καταστροφές (110 φυσικές καταστροφές και 20 έκτακτες ανάγκες υγείας) σε 24 κράτη μέλη (συν το Ηνωμένο Βασίλειο) και σε τέσσερις υπό ένταξη χώρες (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Τουρκία).

Πηγή DG Regio – Απόδοση – ρεπορτάζ Βιβή Τσιντσίνη

 


Σχετικά Άρθρα

Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Ακόμη μία σπουδαία επιτυχία για τον ελληνικό αθλητισμό, που ίσως περάσει στα ψιλά γράμματα καθώς το…
Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Δέκα παιδιά από τον Πτελεό αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στο σχολείο τους. Ο λόγος είναι ότι δεν…
Αγραφιώτης – Παπούτσια και ρούχα για τις σπορ στιγμές σας

Αγραφιώτης – Παπούτσια και ρούχα για τις σπορ στιγμές σας

Δεκαετίες ντύνουμε τις σπορ στιγμές σας με αθλητικά παπούτσια και είδη ρουχισμού. Επιλέγουμε άνετα και επώνυμα…