- 2 Σεπτεμβρίου, 2024
Μείωση τελών χρήσης καταστημάτων παραλιακού μετώπου Δήμου Βόλου κατά 80% ζητά το Επιμελητήριο Μαγνησίας
Την μείωση τελών χρήσης καταστημάτων παραλιακού μετώπου Δήμου Βόλου σε ποσοστό 80% μέχρι τις 31/05/2025 ζητά με επιστολή του προς τον Δήμο Βόλου όσο και προς τον ΟΛΒ Α.Ε το Επιμελητήριο Μαγνησίας, μετά και την τεράστια οικολογική καταστροφή που δημιούργησε η ανεξέλεγκτη παροχέτευση των μολυσμένων υδάτων από τις πλημμυρισμένες παραλίμνιες περιοχές της Κάρλας στον Παγασητικό, μέσω των ανοιχτών υδατοφραγμάτων.
Ειδικότερα στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: «Ως ήδη θα γνωρίζετε τις τελευταίες μέρες η πόλη του Βόλου υφίσταται μία τεράστια οικολογική καταστροφή που δημιούργησε, η ανεξέλεγκτη παροχέτευση των μολυσμένων υδάτων από τις πλημμυρισμένες παραλίμνιες περιοχές της Κάρλας στον Παγασητικό, μέσω των ανοιχτών υδατοφραγμάτων.
Ο Παγασητικός Κόλπος έχει γεμίσει από εκατοντάδες τόνους νεκρών ψαριών και άλλες φερτές ύλες. Η δυσοσμία είναι ανυπόφορη και διάχυτη σε απόσταση χιλιομέτρων ενώ η εικόνα είναι άκρως αποκρουστική. Ήδη σήμερα δόθηκε οδηγία για αποφυγή κολύμβησης σε πληθώρα παραλιών από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, λόγω των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό.
Πέραν του γεγονότος ότι υφίσταται άμεσος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, με το γεγονός να αποτελεί τεράστια δυσφήμιση της περιοχής που συνεπάγεται την τραγική μείωση της τουριστικής κίνησης, την ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία στις επιχειρήσεις και τις γενικότερες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία. Η οικονομική καταστροφή είναι προβλέψιμη καθώς διακόπτεται βίαια η τουριστική περίοδος ενώ θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και τα τέλη Οκτώβρη. Οι επιχειρήσεις τουρισμού & εστίασης που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο αναστέλλουν τη λειτουργία τους, και ήδη πολλές εξ αυτών έχουν προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού ενώ άλλες βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής με αβέβαιο το πότε και εάν θα επαναλειτουργήσουν.
Εν μέσω αυτής της τεραστίας οικολογικής καταστροφής που συνοδεύεται από την οικονομική καταστροφή των επιχειρήσεων, το λιγότερο που πρέπει να λάβει χώρα είναι να μειωθεί άμεσα και μέχρι τις 31/05/2025 σε ποσοστό 80% το ύψος των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων που καταβάλουν οι επιχειρήσεις που εδρεύουν στα παράλια του Δήμου Βόλου τόσο προς τον Δήμο Βόλου όσο και προς τον ΟΛΒ Α.Ε.
Ως και εσείς οι ίδιοι πολύ καλά γνωρίζετε, τα τελευταία έτη ο μεγαλύτερος αριθμός, αν όχι το σύνολο, των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο της πόλεως του Βόλου αντιμετωπίζουν όχι απλώς οικονομικά προβλήματα αλλά θέμα πλέον βιωσιμότητας αυτών. Οι εν λόγω επιχειρήσεις λόγω της μεταβολής των οικονομικών συνθηκών εξαιτίας της παρατεταμένης και συνεχώς αυξανόμενης οικονομικής κρίσης, της πανδημίας του COVID-19, των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου 2023, Daniel & Elias, και σήμερα επιπρόσθετα και του φαινομένου των νεκρών ψαριών, που συνεπάγεται πτώση του κύκλου εργασιών, και της μείωσης της κατανάλωσης από τους πολίτες, οι επιχειρήσεις αυτές έχουν υποστεί σημαντική μείωση των εσόδων τους και κυριολεκτικά φυτοζωούν.
Επομένως κρίνεται επιτακτική ανάγκη να μειωθούν άμεσα και μέχρι τις 31/05/2025 σε ποσοστό 80% το ύψος των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων που καταβάλουν οι επιχειρήσεις που εδρεύουν στα παράλια του Δήμου Βόλου τόσο προς τον Δήμο Βόλου όσο και προς τον ΟΛΒ Α.Ε. μέχρι να μπορέσουν οι επιχειρήσεις αυτές να ανακάμψουν και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση από τις φυσικές αυτές καταστροφές».