• 28 Αυγούστου, 2024

Επείγουσα επιστολή Μπουκώρου σε Χατζηδάκη για νέες ενισχύσεις και αποπληρωμή από Daniel

Επείγουσα επιστολή Μπουκώρου σε Χατζηδάκη για νέες ενισχύσεις και αποπληρωμή από Daniel

Ακολουθεί Δελτίο Τύπου του γραφείου του βουλευτή Μαγνησίας κ. Χρήστου Μπουκώρου σχετικά με επείγουσα επιστολή του προς τον Κ. Χατζηδάκη σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή και την ανάγκη για νέα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων στη Μαγνησία:

Με επείγουσα επιστολή του προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος αναφέρεται στο οικονομικό πλήγμα που έχει δεχθεί ο κλάδος του τουρισμού, της εστίασης και άλλων επιχειρήσεων της Μαγνησίας, χωρίς δική τους ευθύνη και ζητάει από τον υπουργό τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να προστατευθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και οι θέσεις εργασίας που προσφέρουν στην τοπική οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής Μαγνησίας αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή επιδιώκω να σας παρουσιάσω την δραματική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει πλήθος επιχειρήσεων της χερσαίας Μαγνησίας και ιδιαίτερα εκείνων που δραστηριοποιούνται στο θαλάσσιο μέτωπο του Παγασητικού κόλπου.

Σας θυμίζω ότι πρόκειται για επιχειρήσεις, οι οποίες στην πλειοψηφία τους υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές από τα περσινά πλημμυρικά φαινόμενα Daniel. Μέχρι σήμερα, οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες δεν έχουν αποζημιωθεί συνολικά για τις καταστροφές. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών προχώρησε στην αποκατάσταση των ζημιών με δικούς της πόρους. Ένα χρόνο μετά, σχεδόν κανένας δεν έχει εξοφληθεί για το σύνολο των ζημιών, ενώ υπάρχει σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων που έχει λάβει μόνο την αρχική κρατική αρωγή.

Στη συνέχεια, ήρθε η ισχνή τουριστική κίνηση του καλοκαιριού ως απότοκος της δυσφήμισης που υπέστη η περιοχή μας από τη διοχέτευση των νερών της πλημμυρισμένης λίμνης Κάρλας στον Παγασητικό κόλπο. Οι ίδιοι οι καταστηματάρχες μιλούν για μείωση του τζίρου από 50 έως 80% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ενώ ο κλάδος του τουρισμού και της εστίασης στη Μαγνησία φέτος φυτοζωούσε κυριολεκτικά, ήρθε το φαινόμενο των νεκρών ψαριών, τις τελευταίες ημέρες, να διακόψει βιαίως την όποια οικονομική δραστηριότητα στον δοκιμαζόμενο νομό.

Τούτων δοθέντων, κύριε Υπουργέ, αδήριτη προβάλει η ανάγκη να μελετήσετε μέτρα στήριξης και ανακούφισης των δοκιμαζόμενων επαγγελματικών κλάδων της Μαγνησίας.

Σας καλώ να εξετάσετε τις δυνατότητες για:

  1. Μέτρα τύπου μη επιστρεπτέας προκαταβολής προς αναπλήρωση του τζίρου των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.
  2. Επέκταση της αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.
  3. Ταχύτατη εξόφληση όλων των επιχειρήσεων για τις καταστροφές από το φαινόμενο Daniel.
  4. Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων που απολύθηκαν το καλοκαίρι, εξαιτίας αναδουλειάς από τις συγκριμένες επιχειρήσεις και εξαιτίας της βίαιης, για δεύτερη χρονιά, μείωσης της τουριστικής σεζόν.
  5. Νομοθετική ρύθμιση για την απαλλαγή των επαγγελματιών από το τίμημα απλής παραχώρησης αιγιαλού και παραγραφή των όποιων προστίμων έχουν επιβληθεί τους προηγούμενους μήνες για τη χρήση των συγκεκριμένων χώρων.
  6. Πρόβλεψη κονδυλίων για την επιδότηση αεροπορικών εταιρειών, ανά επιβάτη, σε βάθος 5ετίας, προκειμένου να αναταχθεί το τουριστικό προϊόν, πρωτίστως στη Μαγνησία, αλλά και σε ολόκληρη την Κεντρική Ελλάδα, το οποίο έχει κυριολεκτικά καταρρεύσει.
  7. Πρόβλεψη κονδυλίων σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού για οργανωμένη διαφημιστική καμπάνια, τουλάχιστον σε βάθος 3ετίας.

Εν κατακλείδι, κύριε Υπουργέ, είμαι βέβαιος ότι το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης θα μελετήσει και άλλους τρόπους ενίσχυσης των επιχειρήσεων της Μαγνησίας, που βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις τα δύο τελευταία χρόνια.

Ασφαλώς, δεν αρκεί μόνο η οικονομική ενίσχυση, αφού κρίνεται αναγκαία πλέον τόσο η εγρήγορση του Υπουργείου Υποδομών για την οριστική αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές, όσο και του Υπουργείου Περιβάλλοντος με τη λειτουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, για τον οποίο ψηφίσαμε σχετικό Νόμο και ο οποίος εκτός από τη συλλογική διαχείριση των υδάτων, θα πρέπει να αναζητήσει λύση, ώστε αντί της αναχρονιστικής και ξεπερασμένης επιλογής της διοχέτευσης των νερών στη θάλασσα, σε εποχές λειψυδρίας (!), να αναζητηθούν οι βέλτιστες πρακτικές για την αξιοποίηση των συγκεκριμένων υδάτων».


Σχετικά Άρθρα

Aυξάνεται από το 50% στο 86% η επιχορήγηση της κρατικής αρωγής για αγρότες και επαγγελματίες

Aυξάνεται από το 50% στο 86% η επιχορήγηση της κρατικής αρωγής για αγρότες και επαγγελματίες

Εμπροσθοβαρής υλοποίηση σχημάτων κρατικής αρωγής στη Θεσσαλία  Μετά την καταστροφική κακοκαιρία ‘Daniel’ που έπληξε τη Θεσσαλία,…
Παρουσίασε 40 νέους υποψηφίους ο Αριστοτέλης Μπασδάνης

Παρουσίασε 40 νέους υποψηφίους ο Αριστοτέλης Μπασδάνης

Ακολουθεί Δελτίο Τύπου του Ανεξάρτητου Επιμελητηριακού Κινήματος, με  επικεφαλής τον Αριστοτέλη Μπασδάνη για την παρουσίαση 40…
Καταγγελτική επιστολή Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ για την Δημοτική Αρχή Αλμυρού

Καταγγελτική επιστολή Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ για την Δημοτική Αρχή Αλμυρού

Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση-καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Μαγνησίας: Σε επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αμαξοστάσιο του…