- 26 Αυγούστου, 2024
Στη Βουλή έφερε το θέμα του ιατρείου Ανάβρας ο Αλ. Μεϊκόπουλος
Αλ. Μεϊκόπουλος:«Να εξασφαλιστεί καθημερινή λειτουργία & επαρκής εφημέρευση δομών υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές»
«Μια ορεινή περιοχή όπως η Ανάβρα, με εκατοντάδες μόνιμους κατοίκους αλλά και πολλούς επισκέπτες που απέχει από το πλησιέστερο αστικό κέντρο 40 χιλιόμετρα δύσβατου δρόμου, δεν μπορεί να καλύπτεται υγειονομικά με παρουσία ιατρού μόλις για λίγες ημέρες το μήνα», ανέφερε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος φέρνοντας στη Βουλή το τραγικό συμβάν του θανάτου της άτυχης ηλικιωμένης τουρίστριας στην Ανάβρα Αλμυρού.
«Η άτυχη γυναίκα δεν κατόρθωσε να λάβει πρωτοβάθμια φροντίδα από το Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΙ) της περιοχής λόγω έλλειψης ιατρού, γεγονός που καταδεικνύει με τον πιο γλαφυρό τρόπο την ανεπάρκεια της επαρκούς υγειονομικής κάλυψης των απομακρυσμένων, ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών της χώρας. Παρόμοια περιστατικά με υγειονομικές μεταφορές ασθενών σε καρότσες αγροτικών λόγω έλλειψης διαθέσιμου ασθενοφόρου που έχουν λάβει χώρα σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές της Μαγνησίας είναι αποκαλυπτικά της εγκατάλειψης, των ελλείψεων και της υποστελέχωσης των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας της περιοχής. Όμως, η επαρκής πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως των πολιτών», ανέφερε ο Βουλευτής.
Στην Ερώτηση του, κάλεσε τον Υπουργό Υγείας να παρέμβει άμεσα, προκειμένου να εξασφαλιστεί θεσμικά η λειτουργία των Πρωτοβάθμιων Δομών Υγείας των απομακρυσμένων, ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών, που έχουν σημαντική χιλιομετρική απόσταση από τα αστικά κέντρα, για όλες της ημέρες του μήνα, με επαρκή 24ωρη εφημεριακή κάλυψη και διαθεσιμότητα ασθενοφόρων για την αναγκαία μεταφορά ασθενών.
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, ο οικισμός της Ανάβρας βρίσκεται σε υψόμετρο 780 μέτρων. Ο μόνιμος πληθυσμός του αποτελείται από 400 και πλέον κατοίκους (Απογραφή 2021), ενώ η απόστασή του από το πλησιέστερο αστικό κέντρο (πόλη Αλμυρού) είναι περίπου 40 χιλιόμετρα. Για την πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη των μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών ο οικισμός διαθέτει Περιφερειακό Ιατρείο, το οποίο υπάγεται διοικητικά στο Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Αλμυρού. Το δυστυχές συμβάν του θανάτου της ηλικιωμένης γυναίκας χωρίς την παροχή υγειονομικής φροντίδας, δικαιολογημένα έγειρε πολλές αντιδράσεις στην τοπική – και όχι μόνο – κοινωνία, για τις συνθήκες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στη χώρα και ειδικά σε περιοχές που είναι απομακρυσμένες, ορεινές και δύσβατες.
Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των ΚΥ και των ΠΙ (π.δ.266/1989, ν.1397/1983, ν.2519/1997, ν.4486/2017), τα ΚΥ έχουν υπό την οργανική τους εποπτεία Περιφερειακά και Πολυδύναμα Ιατρεία που στελεχώνονται με Γενικούς Ιατρούς ή Αγροτικούς Ιατρούς και λειτουργούν μόνο τις καθημερινές από τις 7 π.μ. έως τις 3μ.μ.. Τα ΠΙ είναι κυρίως επιφορτισμένα με τη συνταγογράφηση, αλλά και την εξέταση ασθενών εφόσον παραστεί ανάγκη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εφημέρευσης των ΚΥ, τα περισσότερα ΠΙ λειτουργούν μια με δυο ημέρες την εβδομάδα.
Ο Βουλευτής ανέφερε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ήδη καταθέσει τρεις φορές σχετική τροπολογία για τα κίνητρα προσέλκυσης γιατρών και υγειονομικών στις ακριτικές, νησιωτικές, ορεινές και άγονες περιοχές, την οποία ο κ. Γεωργιάδης αγνοεί επιδεικτικά. Μόνο με επαρκή στελέχωση των πρωτοβάθμιων δομών υγείας οι οικισμοί με σημαντική χιλιομετρική απόσταση από αστικά κέντρα, σε ορεινές και δύσβατες θα μπορέσουν να διαθέτουν Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας που να λειτουργούν αποτελεσματικά, σε καθημερινή βάση, προκειμένου κάτοικοι και επισκέπτες να λαμβάνουν τις ποιοτικές υπηρεσίες υγειονομικής φροντίδας που δικαιούνται».