• 13 Αυγούστου, 2024

Αλμυρός: Αυτοτελής τουριστικός προορισμός πολιτισμού, φυσικού κάλλους και αναψυχής – Γράφει ο Στέλιος Πρωτόπαππας

Αλμυρός: Αυτοτελής τουριστικός προορισμός πολιτισμού, φυσικού κάλλους και αναψυχής – Γράφει ο Στέλιος Πρωτόπαππας

Γράφει ο Στέλιος Πρωτόπαππας

Η παραίνεση – πρόσκληση επισκεπτών και καλών φίλων, προερχομένων από άλλα μέρη της Ελλάδος, για μια ημερήσια εκδρομή, πέραν των προβεβλημένων τοποθεσιών του ορεινού και παραθαλάσσιου Πηλίου κυρίως, οδήγησε τα βήματα μας στον στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού. «Θα έχει κάτι που αξίζει να επισκεφθούμε;», «θα γεμίσει δημιουργικά η ημέρα μας;», ήταν συμπυκνωμένα τα ερωτήματα που τέθηκαν στο άκουσμα της πρότασης προορισμού.

Κατευθυντήρια δύναμη ήταν ασφαλώς λίαν ενδιαφέρουσες, σκόρπιες πληροφορίες, μα περισσότερο η διάθεση για «εξερευνητική» έφοδο στην λιγότερο γνωστή από τουριστικής απόψεως πλευρά της Μαγνησίας, αυτήν της περιοχής του Αλμυρού.

Η επιλογή για την ασφαλή επίτευξη ενός περιεκτικού, ουσιώδους και μεστού εμπειριών ημερησίου προγράμματος, οριοθετήθηκε και προσδιορίστηκε σε ένα σπάνιου περιεχομένου τρίγωνο τοποθεσιών. Η αδημονία για το τι μέλλει να συναντήσουμε παρέμενε ισχυρή παρά την αδιαμφισβήτητη στους καιρούς μας, προεπισκόπηση προορισμών και τοπίων από τα ηλεκτρονικά μέσα που σχεδόν ο καθείς έχει στα χέρια του. Άλλωστε, καμιά μηχανή και κανένα σύστημα δεν μπορεί να αποδώσει το άγγιγμα, την οσμή, την αναπνοή στον καθαρό αέρα. Αλίμονο δε, αν το «κατάφερνε»…

Πάμε λοιπόν να ξαναπερπατήσουμε συνοπτικά  αυτά τα υπέροχα μέρη, μεταφέροντας κατά το δυνατόν αυτήν την αξέχαστη εμπειρία στο χαρτί.

 

1η Επίσκεψη

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού με την εξαιρετική, δωρική και φωτεινή αρχιτεκτονική του. Με την υποδειγματική εσωτερική διαρρύθμιση και τα ανεκτίμητα, εντυπωσιακά εκθέματα, που όχι μόνον μαγνητίζουν τον επισκέπτη, αλλά και θεμελιώνουν εμφατικά την τρισχιλιόχρονη ιστορία μας. Ένας χώρος εντυπωσιακός που προδιαθέτει ήδη από τον καλαίσθητο κήπο του με τα  βυζαντινά μέρη και τις επιτύμβιες στήλες, και ταυτόχρονα φιλικός για τον επισκέπτη με πλήθος εξαιρετικών εκθεμάτων της πορείας των ελληνικών αιώνων, όπως ενδεικτικά: Ειδώλια, νομίσματα, αγγεία, ταφικά αντικείμενα, κοσμήματα και ασύγκριτα γλυπτά. Ένας χώρος,  στον οποίον όχι μόνο θα βρει αυτό που αναζητά ο μελετητής και ο άνθρωπος του πολιτισμού, αλλά ακόμη και τα παιδιά που θα νοιώσουν στην ψυχή τους κάτι πρωτόγνωρα ωφέλιμο, είτε δίπλα στους φιλότεχνους γονείς τους, είτε μαζί με εμπνευσμένους δασκάλους.

 

2η Επίσκεψη

Μόλις λίγα χιλιόμετρα από τον Αλμυρό στους πρόποδες της Όθρυος, βρίσκονται οι μαγευτικές  λίμνες Ζερέλια. Ένα σπάνιο γεωλογικό και περιβαλλοντικό φαινόμενο , ένα αρμονικό σύμπλεγμα δύο δροσερών υδάτινων πιάτων, τα οποία απαρτίζουν έναν πανέμορφο υδροβιότοπο που με την πρώτη ματιά και μόνον, αναζωογονεί τον επισκέπτη και κεντρίζει το ενδιαφέρον του. Απαράμιλλης ομορφιάς μικροπεριβάλλον με πλούσια και ποικίλη πανίδα, εκτεινόμενη σε είδη, από αρχοντικούς πελαργούς, μέχρι κουκλίστικες πρασινοκέφαλες πάπιες και ένα σωρό χαρούμενα μικροπούλια – τραγουδιστές.

Ένας επίγειος παράδεισος  με αίσθηση αγγίγματος του καταγάλανου, πεντακάθαρου ουρανού, ιδανικός τόπος αναζωογόνησης και συνάμα φάρμακο για τον πιεσμένο κάτοικο των μεγαλουπόλεων, αλλά και ασφαλώς ένα τοπίο χαράς και ανεμελιάς για τα παιδιά. Και χωρίς να αποτελεί έκπληξη: Πέραν του περιβαλλοντικού και αισθητικού μεγαλείου του τόπου, μαζί και ένα έντονο αποτύπωμα της βαθιάς ιστορίας μας, με τον όμορο προϊστορικό οικισμό της Μέσης Νεολιθικής Εποχής, και κατά τα ευρήματα, με συνεχή κατοίκηση έως τους ιστορικούς χρόνους. Φυσική μαγεία ταιριασμένη με μια πανταχού παρούσα ιστορική σφραγίδα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

 

3η Επίσκεψη

Δάσος Κουρί: Ο καταπράσινος παράδεισος, σχεδόν δίπλα στην πόλη του Αλμυρού. Ένα χαρισματικό τοπίο γεμάτο αιωνόβια δένδρα δρυός σε έκταση 1200 στρεμμάτων που συνεπαίρνει αμέσως τον επισκέπτη με την γαλήνη, την ηρεμία, το κάλλος του. Με την αυτονόητη δυνατότητα για έναν εξαίσιο περίπατο που θα γεμίσει οξυγόνο και θα καθαρίσει το μυαλό του επισκέπτη –περιπατητή, ο οποίος ευρισκόμενος ουσιαστικά σε …έναν «άλλο πλανήτη» και έχοντας αφήσει πίσω του την βουή της πόλης και την θλίψη της τηλεόρασης, θα αντικρύσει και θα απολαύσει ακριβοθώρητα σήμερα πλάσματα. Καλλικέλαδα πουλιά, εντυπωσιακά παγώνια, γουστόζικα σκιουράκια και ωραιότατα, γεμάτα αθωότητα ζαρκάδια, συνθέτουν έναν προσιτό σε όλους, επίγειο Κήπο της Εδέμ.

Τα δώρα στον επισκέπτη συνεχίζονται με δύο υπέροχα εκκλησάκια (Άγιος Γεώργιος και Άγιος Σεραφείμ), δείγματα της ευσέβειας του λαού μας, οργανικά και αρμονικά ενταγμένα  στο συνολικό εξαίσιο περιβάλλον. Δεν σταματούν τα εγκώμια για αυτό το δάσος… Ο περιπατητής θα εντυπωσιαστεί και θα αναζωογονηθεί, ο ποδηλάτης με ασφάλεια θα ασκηθεί διατρέχοντας ασύλληπτες διαδρομές σε αυτόν τον ζηλευτό τόπο, η οικογένεια θα περάσει αξέχαστες στιγμές ανεμελιάς και παιγνιδιού σε μια καταπράσινη και δροσερή ύπαιθρο.

Το αμείλικτο σούρουπο είναι ο μόνος λόγος που μας αναγκάζει να εγκαταλείψουμε αυτήν την υπέροχη, θεραπευτική φύση, υποσχόμενοι στους εαυτούς μας αυτομάτως και αναπόφευκτα να ξαναγυρίσουμε το συντομότερο δυνατόν. Μια ημέρα χαράς, τέρψης και θαυμασμού για όλα αυτά τα χαρίσματα, έκλεισε στην περιοχή του δήμου Αλμυρού με την πιο πειστική, καταφατική απάντηση στα πρωινά ερωτήματα της ομηγύρεως, περί του αν θα άξιζε μια τέτοια περιήγηση. Η αίσθηση μιας γλυκιάς κόπωσης, αναμεμιγμένης με τις υπέροχες εικόνες μιας πραγματικά αξέχαστης ημέρας, προκάλεσε εκείνη την μοναδική ψυχική γαλήνη, που τέτοιες αισθητικά άρτιες εκδρομές στην ελληνική φύση προσφέρουν.

Και όλα αυτά σε έναν τόπο που όπως διαπιστώσαμε, συνολικά διακρίνεται από καθαριότητα, ευκοσμία, αισθητική και φυσικές καλλονές. Ένα ενθαρρυντικό παράδειγμα φροντίδας και ανάδειξης φυσικών εστιών κάλλους από τους αρμόδιους φορείς. Ανεπιφύλακτα λοιπόν προτείνεται η θέση σε υψηλή προτεραιότητα αυτής της επίσκεψης στο υπέροχο τρίγωνο πολιτισμού – αναψυχής – περιβάλλοντος της περιοχής του Αλμυρού. Πραγματικά αξίζει!

Στέλιος Πρωτόπαππας

 

 

 


Σχετικά Άρθρα

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας στην Α’ Τοπική

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας στην Α’ Τοπική

Από τις 14 Απριλίου όταν ολοκληρώθηκε η μεγάλη κατηγορία της περασμένης σεζόν, μέχρι το Σάββατο 21…
Χρ. Μπουκώρος: «Αναγκαίο βήμα η σύμβαση για το έργο αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξηριά Αλμυρού»

Χρ. Μπουκώρος: «Αναγκαίο βήμα η σύμβαση για το έργο αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξηριά Αλμυρού»

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, κάλεσε σήμερα Τετάρτη (18/9) τον βουλευτή Μαγνησίας Χρήστο Μπουκώρο…
Χρ. Τριαντόπουλος: Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξεριά ύψους 3,6 εκατ. ευρώ στον Αλμυρό

Χρ. Τριαντόπουλος: Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξεριά ύψους 3,6 εκατ. ευρώ στον Αλμυρό

Την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024, υπεγράφη στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υπό τον Υπουργό Υποδομών και…