• 7 Αυγούστου, 2024

Στην τελική φάση αναγνώρισης οι κρατήρες μετεωριτικής προέλευσης των λιμνών Ζερέλια

Στην τελική φάση αναγνώρισης οι κρατήρες μετεωριτικής προέλευσης των λιμνών Ζερέλια

Τα βήματα, η ανάγκη ανάληψης ευθύνης και κόστους, οι νέες μετρήσεις

 

Ο Τάκης Θεοδοσίου, Διευθυντής Ελληνικού Μουσείου Μετεωριτών, δεν σταμάτησε ποτέ να εργάζεται στην κατεύθυνση της αναγνώρισης των λιμνών Ζερέλια του Αλμυρού, ως μετεωριτικής προέλευσης. Πριν λίγες μέρες επικοινώνησε μαζί μας για νεώτερα που είχε στις έρευνές του, τα οποία και μας φέρνουν πιο κοντά στην τελική καταγραφή τους στην παγκόσμια λίστα μετεωριτικών κρατήρων.

Πιο συγκεκριμένα με τη βοήθεια του καθηγητή κ. Ηλία Χατζηθεοδωρίδη, που εργάζεται στην ESA, την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή NASA, έχει στα χέρια του πιστοποιημένα αποτελέσματα. Ζητήσαμε μια μικρή συνέντευξη από τον κ. Θεοδοσίου, ώστε να καταλάβουμε ακριβώς την πορεία των ερευνών και πως η τοπική κοινωνία, η τοπική αυτοδιοίκηση, μπορεί να επενδύσει στην αναγνώριση και αξιοποίηση των λιμνών.

 

 

Ποια η εξέλιξη των ερευνών για τις λίμνες Ζερέλια;

Ειδικά τους  τελευταίους  12-16 μήνες οι έρευνές μου για νέα στοιχεία έχουν επικεντρωθεί πολύ στην μελέτη  πετρωμάτων που έχουν βρεθεί περιμετρικά των Λιμνών από εμένα και την ομάδα μου τα τελευταία 16 χρόνια. Σε τέτοιου είδους πετρώματα -και αφού εστίασα σε κάποια από αυτά- κατόπιν εξονυχιστικής ανάλυσης τους μπόρεσα για πρώτη φορά να επιβεβαιώσω στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο με την βοήθεια και του Ηλία Χατζηθεοδωρίδη την πιστοποιημένη ανακάλυψη σιδηρονικελίου. Τα ποσοστά νικελίου που βρέθηκαν είναι πάνω από 5,3 και 5,7% αλλά και με αναλογίες μεταξύ σιδήρου και νικελίου που μας δείχνουν ότι έχουμε βρει πλέον καθαρά για πρώτη φορά επίσημα το υλικό που αναζητούσα το 2016 με τον κορυφαίο Αμερικανό Πλανητικό Γεωλόγο Anthony Irving.

Τότε, είχε δεχθεί την πρόσκλησή μου και είχε ταξιδέψει για πρώτη φορά στην χώρα μας, με αφορμή τις έρευνές μου στα Ζερέλια  για την προσπάθεια αναγνώρισης  του αρχικού μετεωριτικού σώματος (The smoking gun), των δύο μικρών διαστημικών βράχων που που προσέκρουσαν & δημιούργησαν τους αρχικούς κρατήρες– σήμερα λίμνες Ζερέλια.

 

Ποιό το επόμενο στάδιο που πρέπει να ακολουθήσουμε για την αναγνώρισή τους;

Τα αρχικά ευρήματά μας, αυτά από τον περασμένο Οκτώβριο του 2023,  μπορέσαμε μέσα στους τελευταίους 3 μήνες να τα επαληθεύσουμε ξανά και ξανά και σε άλλα πετρώματα που είχαν μαζευτεί από εμένα και εξετάσαμε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο αλλά και σε επίσημα Ευρωπαϊκά Κέντρα που ασχολούνται και με την έρευνα γεωλογικών δειγμάτων του Ηλιακού μας Συστήματος στην Ολλανδία (για την Ευρώπη η αντίστοιχη NASA). Ως επόμενο στάδιο είναι να σταλούν αυτά τα δείγματα και να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά μας σε ειδικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο που ασχολείται με την επίσημη ταξινόμηση Κρατήρων Μετεωριτικής Προέλευσης στο εξωτερικό αλλά και σε δεύτερο χρόνο -αμέσως μετά- να μπορέσουμε να τα συνδέσουμε με την συμμετοχή στην έρευνα των Υπευθύνων Αρχαιολόγων του Νομού Μαγνησίας με πιθανά αρχαία τεχνουργήματα από σίδηρο (όπλα και εργαλεία).

Όπως έχει βρεθεί σε δείγματα που έστειλα το 2019 εγώ, ο ίδιος στο Ινστιτούτο Arrakis στο Κολοράντο, στον Ρίτσαρντ Κούντερ, βρέθηκε να  εμπεριέχουν υψηλά ποσοστά Ιριδίου, του σπάνιου μετάλλου που βρίσκεται μονάχα σε μετεωρίτες και μετά από πτώσεις αστεροειδών στον πλανήτη μας.

 

Ποια τα εμπόδια που πρέπει να προσπεράσουμε μέχρι την τελική αναγνώριση;

Δεν μπορώ να γνωρίζω επακριβώς το χρονικό διάστημα που θα μας πάρει και το τι θα μπορούσε να ζητηθεί επιπλέον από το συγκεκριμένο Ινστιτούτο σε υλικό για την επαλήθευση των ευρημάτων μας -όμως η εύρεση του σιδηρονικελίου με υψηλά ποσοστό νικελίου και η πιστοποίηση ότι το υλικό αυτό είναι αυθεντικό και δεν έχει επέλθει μέσα από άλλες διαδικασίες επιμόλυνσης των δειγμάτων μας, μας προϊδεάζει ότι η έρευνά μου έχει εισέλθει πλέον στο τελικό στάδιο πριν την επίσημη αναγνώριση των Λιμνών Ζερέλια στην λίστα με τους επίσημους Κρατήρες Μετεωριτικής προέλευσης παγκοσμίως.

Η τελική διαδικασία αναγνώρισης  των Κρατήρων ως Μετεωριτικής προέλευσης σίγουρα είναι συνδεδεμένη με διάφορα  έξοδα αποστολής για την εξέταση και πιστοποίηση  δειγμάτων και την επαλήθευση των στοιχείων Μετεωριτικής Προέλευσης που έχουν εντοπιστεί από εμένα σε συνεργασία με τον  καθηγητή Γεωλογίας κ. Χατζηθεοδωρίδη αλλά και πιθανών ταξιδιών από ειδικούς που θα πρέπει να επισκεφτούν για να εποπτεύσουν την περιοχή των Λιμνών, ή δικά μου έξοδα κίνησης εντός και εκτός Ελλάδος.

Όμως είμαι αισιόδοξος ότι αν βρεθούν  τα βασικά απαραίτητα κονδύλια για τα έξοδα  αυτά, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε με ταχείς ρυθμούς και να ολοκληρώσουμε πρωτίστως  την διαδικασία της επίσημης αναγνώρισης των Κρατήρων στα Ζερέλια. Η προσπάθεια χρονολόγησης της πραγματικής ηλικίας των Κρατήρων θα μπορούσε να προσφέρει επιπλέον επιστημονικά στοιχεία και σημαντικές πληροφορίες, ενώ

αμέσως μετά πιστεύω ότι  θα μπορούμε να ξεκινήσουμε για να συνδυάσουμε την Αναγνώριση των Κρατήρων με τα αρχαία υπολείμματα επεξεργασίας σιδήρου που βρέθηκαν από εμένα δίπλα στις Λίμνες και τα οποία περιέχουν Ιρίδιο & Νικέλιο. Εδώ θα χρειαστεί μετέπειτα και η συνδρομή των υπευθύνων Αρχαιολόγων του Νομού Μαγνησίας αλλά και η προσπάθεια άμεσης ή έστω έμμεσης χρονολόγησης της εποχής κατασκευής τους στην Αρχαιότητα για να έχουμε μία ολοκληρωμένη και πλήρη εικόνα. Πριν από τα τελευταία βήματα -όπως ήδη ανέφερα- προέχει η διαδικασία αναγνώρισης των Κρατήρων – αυτή θα μας οδηγήσει σε όλα τα επόμενα βήματα με σιγουριά και χωρίς αμφισβήτηση πλέον από κανέναν! 

 

Πώς πιστεύετε ότι αυτό θα επηρεάσει τον Αλμυρό στην ανάπτυξή του;

Το πρώτο που μπορώ να σκεφτώ επειδή η ευρύτερη περιοχή γύρω από τις Λίμνες παρουσιάζει και έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον είναι ότι εφόσον πάρουμε αρχικά την επίσημη αναγνώριση των Κρατήρων,  ο Αλμυρός και τα Ζερέλια δεν θα παραμείνουν οι ίδιες περιοχές, αλλά θα αποτελέσουν Παγκόσμιο Πόλο Έλξης όχι μόνο για επιστήμονες και διεξαγωγή διεθνών συνεδρίων,  αλλά και για το παγκόσμιο τουριστικό κοινό. Θα αποτελούν πλέον και επίσημα ένα μοναδικό μέρος παγκοσμίως, όπου η Ιστορία της περιοχής και οι δίδυμοι κρατήρες μπορούν να συνδεθούν με τα περίφημα όπλα των Μυρμιδόνων, που φαίνεται να επεξεργάζονταν σε αρχαίου τύπου υψικαμίνους στην περιοχή. Άλλωστε ο ίδιος ο Όμηρος αναφέρει στην Ιλιάδα για τις απίστευτες πολεμικές τους ικανότητες -που σίγουρα φαίνεται να συνδέονται με την κατασκευή και προέλευσή τους από μετεωριτικό σίδηρο, ενώ πάλι ο ίδιος  ο Όμηρος  αναφέρεται  και στην θεϊκή προέλευση των όπλων του ίδιου του Αχιλλέα!

 

Παράλληλα με την αναγνώριση τι έργα θα προτείνατε για να επιτευχθεί η αξιοποίηση της αναγνώρισης;

Το ανακαινισμένο Πολιτιστικό Κέντρο δίπλα στα Ζερέλια, που πέρσι στα τέλη Αυγούστου 2023, είχα την τιμή να παραστώ στα εγκαίνια του και η ευρύτερη περιοχή γύρω από αυτό, πιστεύω ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί ως πόλος έλξης όχι μονάχα για διεθνή επιστημονικά συνέδρια αλλά και για το Παγκόσμιο Τουριστικό Κοινό, που με την δημιουργία κατάλληλων υποδομών καθώς και Μουσείου Μετεωριτών (που θα περιλαμβάνει και δικές μου δωρεές  από τις έρευνές μου στα Ζερέλια στα εκθέματα του), μπορούν να αλλάξουν για πάντα το μέλλον της Περιοχής του Αλμυρού. Στο μέρος αυτό θα μπορούσα να βοηθήσω στην δημιουργία κατάλληλου οπτικο-ακουστικού υλικού για τους επισκέπτες. Οι δυνατότητες πιστεύω με την κατάλληλη διαφημιστική προβολή θα είναι τεράστιες για να γίνει ένας Παγκόσμιος Πόλος Έλξης για τον Τουρισμό!

Ο Τάκης Θεοδοσίου είναι Διευθυντής του Ελληνικού Μουσείου Μετεωριτών, πρ. Διδάσκων Ακαδημία Πλάτωνος (ΕΚΠΑ), former Vice President at the Board of Directors IMCA, Asteroid Day Coordinator for Greece.


Σχετικά Άρθρα

Μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα  του Συλλόγου Μικρασιατών επαρχίας Αλμυρού

Μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα του Συλλόγου Μικρασιατών επαρχίας Αλμυρού

Μεγάλη είναι η ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα του Συλλόγου Προσφύγων Μικρασιατών επαρχίας Αλμυρού για στελέχωση…
Συνεργασία με σχολεία και Σχολές Γονέων προγραμματίζει η Στέγη Μητέρας & Παιδιού

Συνεργασία με σχολεία και Σχολές Γονέων προγραμματίζει η Στέγη Μητέρας & Παιδιού

Η Στέγη Μητέρας και Παιδιού έχει αγκαλιαστεί από 27 εθελόντριες το πρώτο σαρανταήμερο της λειτουργίας της…
Ωραίο ντέρμπι στο στάδιο, το πήρε 2-0 ο ΓΣΑ (ρεπορτάζ/φωτογραφίες)

Ωραίο ντέρμπι στο στάδιο, το πήρε 2-0 ο ΓΣΑ (ρεπορτάζ/φωτογραφίες)

Πολύ ωραίο το ντέρμπι μεταξύ ΓΣΑ και Δήμητρας στο στάδιο του Αλμυρού, βάφτηκε κυανόλευκο καθώς οι…