• 23 Ιουλίου, 2024

Μπαίνει στη φάση της υλοποίησης το έργο στο ιστορικό Δημοτικό Σχολείο των Κωφών

Μπαίνει στη φάση της υλοποίησης το έργο στο ιστορικό Δημοτικό Σχολείο των Κωφών

Ξεκίνησε η διαδικασία για ανάθεση των εργασιών αποπεράτωσης στο Δημοτικό Σχολείο Κωφών και μπαίνει άμεσα στη φάση της υλοποίησης. Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 54.740 ευρώ που όταν ολοκληρωθεί, ένα ιστορικό κτήριο θα διαμορφωθεί κατάλληλα για να φιλοξενήσει υπηρεσίες-εκδηλώσεις της τοπικής κοινότητας, το αρχείο του Στεφάνου Κομητά και λαογραφικό-παραδοσιακό υλικό που έχουν χαρίσει οι κάτοικοι στον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο.

Το Δημοτικό σχολείο Κωφών βρίσκεται απέναντι από την εκκλησία του χωριού. Αποτελείται από ένα υπέργειο κτήριο, χωρίς υπόγειο, με κεραμοσκεπή επί εμφανούς ξύλινου σκελετού, η οποία ανακατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου. Ο φέρων οργανισμός αποτελείται από λίθινη τοιχοποιία και σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Η αποπεράτωση περιλαμβάνει οικοδομικές και Η/Μ εργασίες. Οι εργασίες που προτείνονται είναι κυρίως παρεμβάσεις στους εσωτερικούς χώρους του κτηρίου:

  • Εσωτερική επένδυση των τοίχων με πατητή τσιμεντοκονία, με την τελευταία επίστρωση έγχρωμη, στην επιθυμητή απόχρωση. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η υδατοστεγανότητα του κτιρίου, με ταυτόχρονη αποκατάσταση της λίθινης τοιχοποιίας εσωτερικά, ενώ δεν απαιτείται επιπλέον χρωματισμός της τοιχοποιίας. Επιπροσθέτως, δεν μειώνεται η συνολική επιφάνεια του χώρου με τυχόν κατασκευή οπτοπλινθοδομής ή τοιχοποιίας ξηρής δόμησης εσωτερικά. Σημειώνεται ότι η βέλτιστη λύση αποκατάστασης της λιθοδομής θα ήταν η εισπίεση ενεμάτων σε όλη τη μάζα αυτής, αλλά, καθώς δεν έχουν ληφθεί δοκίμια, δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί ποιοτικός έλεγχος.
  • Αντικατάσταση των υφισταμένων υαλοστασίων από (pvc) τύπου ξύλου, ανοιγοανακλινόμενα με σταθερούς φεγγίτες, ούτως ώστε η εμφάνιση του κτιρίου εξωτερικά να προσομοιάζει με την αρχική. Αποκατάσταση των ποδιών σκυροδέματος των παραθύρων, για αποφυγή υδατοπερατότητας στο εσωτερικό από τα κουφώματα.
  • Κατασκευή χώρων υγιεινής, με τρεις (3) τουαλέτες ( μία (1)ανδρών – δύο (2) γυναικών) και προθάλαμο με νιπτήρες. Καθώς η επένδυση του συνόλου των τοίχων εσωτερικά θα γίνει με τσιμεντοκονία, δεν απαιτείται η τοποθέτηση κεραμικών πλακιδίων στους τοίχους των υγρών χώρων. Επιπλέον, προτείνεται η τοποθέτηση τυποποιημένων διαχωριστικών χώρων υγιεινής, βιομηχανικής προέλευσης, τα οποία έχουν ενσωματωμένες θύρες και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις υδατοστεγανότητας και αντιμικροβιακής προστασίας.
  • Τοποθέτηση εσωτερικής ξύλινης θύρας στον προθάλαμο των χώρων υγιεινής.
  • Εγκατάσταση απορροφητικού βόθρου στον περιβάλλοντα χώρο.
  • Σύνδεση με δίκτυο ύδρευσης, για τη λειτουργία των χώρων υγιεινής.
  • Τοποθέτηση κεραμικών πλακιδίων στα δάπεδα (διαστάσεων 40cm x 40cm στον κυρίως χώρο και 30cm x 30cm στα W.C.).
  • Εργασίες συντήρησης της λιθοδομής (αρμολόγημα) και αποκατάστασης των υποστηλωμάτων οπλισμένου σκυροδέματος εξωτερικά του κτιρίου.
  • Εγκατάσταση ηλεκτρολογικού δικτύου (φωτισμός, ασθενή ρεύματα).
  • Αντικατάσταση της θύρας κεντρικής εισόδου, τοποθέτηση κστωφλιού από μάρμαρο και τοποθέτηση σταθερού φεγγίτη πάνω από αυτή.
  • Αποκατάσταση του πλατυσκάλου κεντρικής εισόδου.
  • Τοποθέτηση εσωτερικών πετασμάτων ηλιοπροστασίας στα κουφώματα του κυρίως χώρου, τύπου roller.

 

Λίγα λόγια για την ιστορία του κτηρίου

Το πρώτο διδακτήριο στους Κωφούς ήταν στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας και κατά την παράδοση ιδρύθηκε το 1875. Ο Στέφανος Κομητάς διδάχθηκε τα γράμματα εδώ και δίδαξε ίσως στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων και όχι στο διδακτήριο, ενώ κατά την παράδοση λειτουργούσε κρυφό σχολειό.

Το Δημοτικό σχολείο έγινε το 1953-54 με πέτρα από νταμάρι του χωριού και λειτούργησε για πρώτη φορά τη σχολική χρονιά 1956-57, μέχρι το 1988. Τα εγκαίνια έγιναν τον Οκτώβριο του 1956. Για την αποπεράτωσή του, πέρα από την προσωπική εργασία των κατοίκων του χωριού, χρειάστηκε ποσό 140.000 δραχμών κι όπως διαβάζουμε στο βιβλίο ιστορίας του μονοθεσίου δημοτικού σχολείου Κωφών, «το ως άνω ποσό εχορηγήθη υπό του εράνου της Αυτού Μεγαλειότητας του Βασιλέως, προελθόντος εκ δωρεάς της Ιταλικής Κυβερνήσεως.

Λέγεται ότι κατά τα έτη της κατοχής εφιλοξενήθη στο χωρίο των Κωφών Ιταλός στρατιωτικός ο οποίος υποχρεώθη εκ της φιλοξενίας των χωρικών και αργότερον εστάλη το ως άνω χρηματικό ποσόν προορισμένον διά την ανέγερση του διδακτηρίου του δημοτικού σχολείου. Κατά τα εγκαίνια τούτου του διδακτηρίου την 15η Οκτωβρίου του έτους 1956 παρέστησαν ο εκπρόσωπος της Ιταλικής Κυβερνήσεως, εκπρόσωπος του εράνου του Βασιλέως, εκπρόσωπος της Νομαρχίας Μαγνησίας, ο επιθεωρητής Δημοτικών Σχολείων της 2ης Εκπαιδευτικής Περιφερείας Μαγνησίας , ο επιθεωρητής της Σωματικής Αγωγής Μαγνησίας, Αστυνομικαί Αρχαί Αλμυρού και Πλατάνου, Κοινοτικαί, Τοπικαί Αρχαί και αρκετοί πολίται κάτοικοι του χωρίου και των περιχώρων».

Το 2008, έγιναν εργασίες στο κτήριο του σχολείου με πρωτοβουλία του Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κωφών Στέφανος Κομητάς, ενώ λίγα χρόνια αργότερα με χορηγία του κατοίκου Κ. Βελάνη έγινε καινούργια σκεπή.


Σχετικά Άρθρα

Δήμος Αλμυρού: Ζητούμε σεβασμό στους κοινωνικούς κανόνες συμβίωσης – Αποκρουστικές εικόνες αυτοσχέδιας χωματερής

Δήμος Αλμυρού: Ζητούμε σεβασμό στους κοινωνικούς κανόνες συμβίωσης – Αποκρουστικές εικόνες αυτοσχέδιας χωματερής

Ακολουθεί Δελτίο Τύπου της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Αλμυρού, μετά από τις αποκρουστικές εικόνες αυτοσχέδιας χωματερής…
Συγκίνηση και περηφάνεια για τον Αντώνη Παπακωνσταντίνου – Ο Δήμος δίνει το όνομά του σε δρόμο του Πτελεού / ρεπορτάζ-εικόνες

Συγκίνηση και περηφάνεια για τον Αντώνη Παπακωνσταντίνου – Ο Δήμος δίνει το όνομά του σε δρόμο…

Συγκίνηση και περηφάνεια… Αυτές οι δύο λέξεις αποτυπώνουν καλύτερα τα αισθήματα όλων όσων παρευρέθηκαν σήμερα το…
Ο Δήμος Αλμυρού δέχεται δηλώσεις ζημιάς για τις καλλιέργειες μηδικής και βιομηχανικής ντομάτας

Ο Δήμος Αλμυρού δέχεται δηλώσεις ζημιάς για τις καλλιέργειες μηδικής και βιομηχανικής ντομάτας

Ο Δήμος Αλμυρού δέχεται δηλώσεις ζημιάς -εξαιτίας της βροχόπτωσης- για τις καλλιέργειες της μηδικής και της…