- 20 Ιουλίου, 2024
Το Κυπριακό ψηλά στην ατζέντα της νέας Ευρωβουλής – Δηλώσεις Ευρωβουλευτών στο e-almyros
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης Ολομέλειας της νέας Ευρωβουλής όπου έγιναν οι κύριες εργασίες και ψηφοφορίες Προέδρων της Ευρωβουλής και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η κα Μετσόλα, στην πρώτη της ομιλία ως Πρόεδρος της Ευρωβουλής, αναφέρθηκε στην Κύπρο, παράλληλα με την κατοχή της με την εισβολή στην Ουκρανία και τόνισε ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα Ευρωπαϊκό και όχι μόνο Τουρκο-Κυπριακό.
Έκλεισαν 50 χρόνια κατοχής και έχουν προγραμματιστεί από Κυπριακούς φορείς μια σειρά εκδηλώσεων. Η αποστολή μας στο Ευρωκοινοβούλιο συμμετείχε σε μια από αυτές, όπου ο κ. Φουρλάς μας υποδέχθηκε και μας παραχώρησε δηλώσεις για τη μαύρη αυτή επέτειο.
Σε συνεργασία με τον συνάδερφο Σπύρο Λάτσα, εκδότη, αντιπρόεδρο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και με την αξιοποίηση των δημοσίων σχέσεων της Προέδρου μας κας Σάγιας Τσαουσίδου που επίσης βρισκόταν στην αποστολή, ζητήσαμε από βουλευτές διαφορετικών παρατάξεων να μας κάνουν τοποθετήσεις επί του θέματος, σε μια προσπάθεια, να τονίσουμε και εμείς ένα θέμα που φαίνεται ότι θα απασχολήσει την επικαιρότητα, καθώς οι Κύπριοι βρίσκουν διπλωματική ευκαιρία την συγκυρία που η Ευρώπη για μια αντίστοιχη εισβολή λαμβάνει συνεχώς αποφάσεις και μέτρα.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά την τελευταία ολομέλεια δόθηκε συνέντευξη τύπου από το κόμμα ECR στην οποία μας κάλεσε ο κ. Φράγκος ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης, συμμετείχε ο ευρωβουλευτής κ. Γαιάδης (ΕΛΑΜ και NI) και όπου κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Προκατσίνι του FDI.
Παραθέτουμε μερικά από τα χαρακτηριστικά σημεία της συνέντευξης τύπου:
Εμμανουήλ Φράγκος: Η Ε.Ε. όχι μόνο δεν στηρίζει αλλά δημιουργεί εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία.
Νικόλα Προκατσίνι: Δεν λησμονούμε αυτό που συνέβη. Πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει μια ενιαία λύση, ένα ενιαίο κράτος. Εκτιμώ τη δήλωση της Μέτσολα… Είναι σημαντικό να θυμάται ο κόσμος. Η Κύπρος σέβεται τις μειονότητες όπως όλα τα κράτη μέλη σέβονται τις μειονότητες. Θέλω εκ μέρους του ECR να δηλώσω ότι στηρίζουμε τις διεκδικήσεις της Κύπρου. Κα θα είμαστε εδώ μέχρι να είναι η Κύπρος να είναι μια ενιαία χώρα, όπως τις αξίζει.
Γεάδης Γεάδη: Ευχαριστώ τον κ. Φράγκο για τα καλά του λόγια και τον κ. Προκατσίνι… με έχουν κερδίσει με τα λόγια τους καθώς σπάνια ακούμε τέτοιες δηλώσεις από τα ευρωπαϊκά όργανα. Αυτό που φαντάζει για όλους δεδομένο, ενιαία αγορά, ταμείο κτλ δεν ισχύει στην πατρίδα μας. Σωστά πρέπει να υπάρξει στήριξη στην Ουκρανία καθώς δεν μπορεί να εισβάλλει κανείς σε Ευρωπαϊκό κράτος. Το ίδιο ισχύει και με την Κύπρο… Είναι μια ευκαιρία να ζητήσουμε στήριξη όπως υπάρχει για την Ουκρανία και για την Κύπρο. Ζητούμε κυρώσεις. Επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες. Ζητούμε βιώσιμη λύση και άρα δημοκρατική.Η Τουρκία μέχρι σήμερα αρνείται να συνεργαστεί… Να τεθεί ένα τέλος στο ζήτημα των αγνοουμένων.
Νικόλα Προκατσίνι: Τώρα πιέζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε τώρα μπορούμε και να πιέσουμε και εμείς για την ελευθέρωση της Κύπρου. Είμαι αισιόδοξος αφού η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ότι θα βρεθεί λύση.
Ακολουθούν οι δηλώσεις που μας παραχώρησαν οι ευρωβουλευτές:
Λουκάς Φουρλάς (EPP): Αυτή η πρώτη ολομέλεια έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς διότι συμπίπτει με τα 50 χρόνια από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Ενώ τα θέματα είναι πολλά στην επικαιρότητα, προσπαθούμε να δώσουμε στους Ευρωπαίους συναδέλφους να καταλάβουν ότι υπάρχει ευρωπαϊκό κατεχόμενο έδαφος για 50 χρόνια κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανένας. Κάναμε διάφορες εκδηλώσεις στο Ευρωκοινοβούλιο για να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη, ότι η Τουρκία που θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε. είναι αυτή που κατέχει ευρωπαϊκό έδαφος. Ο κος Ερντογάν που καθημερινά απειλεί με πόλεμο ουσιαστικά δύο κράτη-μέλη, και στο Αιγαίο και την Κύπρο, είναι αυτός που χτυπάει την πόρτα της Ευρώπης για να μπει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Όλα αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε. Εμείς θα συνεχίζουμε να φωνάζουμε, να μας ακούνε οι Ευρωπαίοι πολίτες διότι για εμάς η Κύπρος είναι η πατρίδα μας, η ιστορία μας, μεγαλώσαμε στην κατοχή σε αυτά τα 50 χρόνια, δεν ξεχνάμε και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να επανενώσουμε την πατρίδα μας.
Φρέντι Μπελέρη (EPP): 50 χρόνια από τη βαρβαρότητα του Αττίλα, ένα κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει σε κατοχή, ένα δράμα με χιλιάδες πρόσφυγες και εκτοπισμένους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μην είναι μόνο λόγια αλλά να κάνει πράξεις, ελπίζω να πάρει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες ώστε το κυπριακό να λυθεί με δίκαιο τρόπο.
Ελίζα Βόζεμπεργκ (EPP): Ολοκληρώνονται 50 χρόνια από μια και μοναδική πρωτεύουσα Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Ήρθε ο καιρός πια από τα καταδικαστικά ψηφίσματα κα ιτις ανακοινώσεις να περάσουμε στις πράξεις. Είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισήμανε την ανάγκη να προσέξουμε και ή δυνατόν να συμβάλουμε στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος αν σκεφτείτε ότι πέρα από τα 50 χρόνια, έχουν περάσει 7 χρόνια από το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά. Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδος είναι για ένα κράτος με διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία το οποίο θα εναρμονίζεται με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.
Κώστας Αρβανίτης (The Left): Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε αίτημα προς την κα Μέτσολα όπως και το ΑΚΕΛ όπου ζητούσαμε να γίνει αναφορά καταδίκης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο που έγινε πριν 50 χρόνια με τις σοβαρές ευθύνες του ξένου παράγοντα και βεβαίως την εγκληματική στάση της ελληνικής χούντας. Πενήντα χρόνια μετά στην Ε.Ε. έχουμε κράτος-μέλος που έχει στρατό κατοχής. Θεωρούμε ότι δεν έχουν γίνει οι δέουσες κινήσεις από την πλευρά της ευρωπαϊκής ηγεσίας για την επίλυση ενός διεθνούς ζητήματος και τεράστιου προβλήματος για τον λαό, ώστε να ζουν ειρηνικά και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι στην ενιαία τους δημοκρατική πατρίδα.
(Ο κος Αρβανίτης ζήτησε στην επιστολή του προς την κα Μέτσολα επίσης να εγερθεί η σημαία της Κύπρου σε όλα τα κτήρια της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα για την Ουκρανία.)
Εμμανουήλ Φράγκος (ECR): Συμπληρώνονται 50 χρόνια από την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Δυστυχώς ενώ πρόκειται για ένα καθαρό ευρωπαϊκό ζήτημα καθώς η Τουρκία καταλαμβάνει ευρωπαϊκό έδαφος, στην πραγματικότητα η Ε.Ε. όλα τα τελευταία χρόνια έχει αποτύχει πλήρως στο να δώσει απαντήσεις και λύσεις. Για εμάς τους Έλληνες, η Κύπρος δεν είναι τόσο μακριά από την Ελλάδα. Είναι απαράδεκτο η Ε.Ε. να ακολουθεί πολιτική δύο ταχυτήτων και τη στιγμή που η Ουκρανία δέχεται μία εισβολή από τη Ρωσία να στέλνει όλη αυτή τη βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ ένα κράτος-μέλος της ΕΕ έχει δεχθεί εισβολή, όχι μόνο δεν έχει κάνει το παραμικρό, αλλά να συνομιλεί με την Τουρκία, να κάνει εμπορικές συμφωνίας και να μας λένε ότι η Τουρκία είναι ένας αξιόλογος συνομιλητής και γείτονας. Εμείς προτείνουμε κι αγωνιστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια να σταματήσει κάθε εμπορική συμφωνία και διάλογος με την Τουρκία μέχρι να αποχωρήσουν άνευ όρων τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο. Είναι ξεκάθαρη η θέση μας και είναι καιρός αυτή η θέση να εφαρμοστεί στην πράξη, για αυτή αγωνιζόμαστε στην πολιτική ομάδα που εντάσσεται η Ελληνική Λύση, το ECR όπου είμαστε μαζί με τους αδερφούς μας από το ΕΛΑΜ.