• 17 Ιουλίου, 2024

Ο Δήμος Αλμυρού τίμησε τον διακεκριμένο Σουρπιώτη επιστήμονα Δρα Χαράλαμπο Καλοδήμο

Ο Δήμος Αλμυρού τίμησε τον διακεκριμένο  Σουρπιώτη επιστήμονα Δρα Χαράλαμπο Καλοδήμο

Τον διακεκριμένο Έλληνα της διασποράς, τον επιστήμονα με τις πολυάριθμες διακρίσεις και το σπουδαίο έργο κατά του παιδικού καρκίνου, τον Σουρπιώτη Δρα Χαράλαμπο Καλοδήμο τίμησε ο Δήμος Αλμυρού και η Δημοτική Ενότητα Σούρπης την Κυριακή 14 Ιουλίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού -εκεί που άλλοτε έπαιζε- μέσα σε έντονα συγκινησιακό κλίμα. Η οικογένειά του, η μητέρα του, ήταν εκεί για να απολαύσουν την τιμή.

Για τον επιστήμονα μίλησαν ο Δήμαρχος Αλμυρού, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σούρπης, ο τότε διευθυντής του Γυμνασίου Σούρπης όπου φοιτούσε, οι παλιοί συμμαθητές του Κώστας Πανταζώνας και Γιώργος Ζώγας, ενώ από το Γυμνάσιο, η Υποδιευθύντρια Γιάννα Καλοδήμου, τού παρέδωσε ένα ενθύμιο για την μέρα αυτή. Μια σύντομη δήλωση έκανε και το τιμώμενο πρόσωπο…

O Δήμαρχος Δημήτρης Εσερίδης ανέφερε μεταξύ των άλλων: «Μια ξεχωριστή ημέρα για τη Σούρπη, τον Αλμυρό, την Ελλάδα αποτελεί αυτή η εκδήλωση τιμής. Ο Μπάμπης ήρθε σήμερα νιώθοντας χαρά και ικανοποίηση που επιστρέφει εκεί όπου γεννήθηκε κι αυτό που ήταν να κάνει, το έκανε με τον καλύτερο τρόπο. Ανέβασε την Ελλάδα πολύ ψηλά. Σε ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας». Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Δημήτρης Ντούρας ευχήθηκε «να συνεχίσει να μας τιμάει ο κος Καλοδήμος» και είπε πως «χαιρόμαστε πολύ που είναι από την Σούρπη, καμαρώνουμε για το έργο του».

Ο Διευθυντής του Γυμνασίου το 1987 όταν αποφοίτησε το τιμώμενο πρόσωπο, κος Χουλιαράς είπε: «Ο Μπάμπης ήταν ένας μαθητής άριστος αλλά πέρα από την αριστεία, χαρακτήρας τίμιος, ειλικρινής, επιμελής και με όλους φίλους. Η Ελλάδα έχει εξέχουσες φυσιογνωμίες και μυαλά σε όλον τον κόσμο, οι νέοι άνθρωποι είναι η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας. Οι λαμπρές σπουδές που είχε στη ζωή του είναι παράδειγμα για τους νέους ανθρώπους διότι προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες για τη θεραπεία από την επάρατο ασθένεια».

Ο κος Πανταζώνας δήλωσε περήφανος διότι «το χωριό και ο Δήμος μας αποδίδει τιμή που αρμόζει στον συγχωριανό μας που διαπρέπει στο υψηλότερο επίπεδο στις ΗΠΑ. Γιατί στην Ελλάδα συνήθως θυμόμαστε τους ικανούς και άξιους όταν είναι αργά. Με τον Χαράλαμπο δεν συμβαίνει αυτό. Ένας μικρός τόπος όπως η Σούρπη μπορεί να αναδείξει μεγάλους ανθρώπους», ενώ ο κος Ζώγας αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ όπου συνάντησε τον κο Καλοδήμο στον χώρο εργασίας του: «Είναι μοναδικό να βλέπεις έναν συμμαθητή σου, ένα παιδικό φίλο, έναν επιστήμονα στον χώρο του, πώς ηγείται, πώς του συμπεριφέρονται κι αντιλαμβάνεσαι το τεράστιο έργο που διαπράττει. Πραγματικά ένιωσα ευγνωμοσύνη και με διαπέρασε ένα ρίγος συγκίνησης διότι κατάλαβα σε βάθος το έργο του».

Στον επίλογο της εκδήλωσης πήρε τον λόγο και ο κος Καλοδήμος. Αρχικά αστειεύθηκε λέγοντας πως συνειδητοποίησε ότι μπορείς να γίνει αφίσα στο χωριό σου χωρίς να είσαι τραγουδιστής ή πολιτικός, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη μεγάλη τιμή και δήλωσε ευτυχισμένος που είναι ξανά στη Σούρπη και βλέπει τόσο κόσμο που αποκαλεί καρδιακούς φίλους. Για το τέλος, άφησε κάποιες σκέψεις από τους στίχους του ποιητή Τόμας Έλιοτ, ο  οποίος λέει ότι «δεν θα σταματήσουμε ποτέ να εξερευνούμε και το τέλος της εξερεύνησής μας θα είναι όταν επιστρέψουμε από εκεί που ξεκινήσαμε και γνωρίζουμε τον τόπο μας για πρώτη φορά». Κι αυτό μου θυμίζει εμένα αυτή η εκδήλωση σήμερα… όπως είπε χαρακτηριστικά.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο κ. Τριαντάφυλλος Σπανός, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι πρώτη η εφημερίδα Λαός του Αλμυρού, το 2016 ήταν αυτή που έκανε ένα αφιέρωμα στον μεγάλο αυτό επιστήμονα. Τον ευχαριστούμε για την αναφορά. Μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε.

Παρακολουθήσαμε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ένα βίντεο-αφιέρωμα στον κ. Καλοδήμο, ενώ ακολούθησε μια μικρή δεξίωση, ώστε παλιοί γνωστοί, φίλοι και συγχωριανοί να έχουν την ευκαιρία να τον συναντήσουν από κοντά και να τον συγχαρούν για το σπουδαίο του ερευνητικό έργο.

Ο Δήμαρχος Αλμυρού ανακοίνωσε ακόμη μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες και θα είναι και πάλι προς τιμήν του κ. Καλοδήμου.

 


Σχετικά Άρθρα

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

Δεν έλειψαν και φέτος οι παραβιάσεις σε σπίτια στον Αλμυρό τις ημέρες του παζαριού. Σε μία…
32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η 4 εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου…
Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Η Α’ Τοπική αρχίζει στις 21-22 Σεπτεμβρίου, η Β’ στις 28-29 Σεπτεμβρίου και η Γ’ στις…