• 17 Ιουλίου, 2024

Αποστολή στο Στρασβούργο – Εκλογή Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Αντιπροέδρων – Δράση και αναφορές για την Κύπρο 

Αποστολή στο Στρασβούργο – Εκλογή Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Αντιπροέδρων – Δράση και αναφορές για την Κύπρο 

Οι πρώτες διεργασίες της νέας Ευρωβουλής πραγματοποιούνται στην Ολομέλεια που είναι σε εξέλιξη, δηλαδή 16-19 Ιουλίου. 

Ο Λαός της Μαγνησίας εκπροσωπείται στην αποστολή του γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα. Είχαμε τη χαρά να συμμετάσχουμε σε δράση για την Κύπρο μας. Σχετικό ρεπορτάζ θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα, όπως και η δημοσίευση συνεντεύξεων. 

Την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές επανεξέλεξαν την Roberta Metsola (EPP, MT) ως Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έως το 2027, με 562 ψήφους στον πρώτο γύρο. 

 Η Ρομπέρτα Μέτσολα κέρδισε τις εκλογές στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, όπου έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία 562 ψήφων από 699 με μυστική ψηφοφορία, μεταξύ δύο υποψηφίων.  Θα συνεχίσει να ηγείται του Κοινοβουλίου για τα πρώτα δυόμισι χρόνια της 10ης κοινοβουλευτικής περιόδου. 

  Αποτελέσματα ψηφοφορίας
 Roberta Metsola (EPP, MT) 562
 Irene Montero (The Left, ES) 61
 Σύνολο ψήφων: 699
 Λευκές ή άκυρες ψήφοι: 76
 Απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία: 312 

 

Μεταξύ άλλων στις πρώτες τις δηλώσεις, αλλά αργότερα και σε συνέντευξη τύπου που έδωσε, αναφέρθηκε στο Κυπριακό, μάλιστα δημιουργώντας τη σύνδεση μεταξύ της εισβολής στην Ουκρανία και της εισβολής στην Κύπρο. 

 Τη Τρίτη οι ευρωβουλευτές επέλεξαν 14 Αντιπροέδρους για το πρώτο εξάμηνο της νέας νομοθετικής περιόδου. 

 Την Τρίτη, σε μυστική ψηφοφορία με έντυπη ψηφοφορία, εκλέχθηκαν 11 Αντιπρόεδροι στον πρώτο γύρο και τρεις στη δεύτερη και τελευταία ψηφοφορία. 

 Οι Αντιπρόεδροι του Κοινοβουλίου για το πρώτο εξάμηνο της 10ης νομοθετικής περιόδου παρουσιάζονται παρακάτω με τη σειρά προτεραιότητας, που ορίζεται με τη σειρά με την οποία εκλέχθηκαν. 

 Αντιπρόεδροι 

Sabine VERHEYEN (EPP, DE) 

Ewa KOPACZ (EPP, PL) 

Esteban GONZÁLEZ PONS (EPP, ES) 

Katarina BARLEY (S&D, DE) 

Pina PICIERNO (S&D, IT) 

Victor NEGRESCU (S&D, RO) 

Martin HOJSÍK (Ανανέωση, ΣΚ) 

Christel SCHALDEMOSE (S&D, DK) 

Javi LÓPEZ (S&D, ES) 

Sophie WILMÈS (Ανανέωση, BE) 

Nicolae ŞTEFĂNUȚĂ (Πράσινοι/EFA, RO) 

Roberts ZĪLE (ECR, LV) 

Antonella SBERNA (ECR, IT) 

Younous OMARJEE (The Left, FR) 

Η εκλογή των πέντε Κοσμητόρων της Βουλής θα διεξαχθεί την Τετάρτη. 

 

 Ρόλος Αντιπροέδρων και Κοσμητόρων 

 Οι 14 Αντιπρόεδροι και πέντε Κοσμήτορες, μαζί με τον Πρόεδρο, αποτελούν το Προεδρείο του Κοινοβουλίου.  Το Προεδρείο θεσπίζει κανόνες για την ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλίου.  Μεταξύ των άλλων καθηκόντων του, καταρτίζει το προσχέδιο προϋπολογισμού της Βουλής και αποφασίζει για διοικητικά, επιτελικά και οργανωτικά θέματα. 

Κάθε χαρτοφυλάκιο Αντιπροέδρου ή Κοσμήτορα περιλαμβάνει τις συγκεκριμένες αρμοδιότητές του εντός του Προεδρείου.  Αποδίδονται από τον Πρόεδρο.  Εκτός από τους ρόλους τους στο Προεδρείο, οι Αντιπρόεδροι μπορούν να αντικαταστήσουν τον Πρόεδρο, συμπεριλαμβανομένης της προεδρίας των συζητήσεων της ολομέλειας και της εκπροσώπησης του Κοινοβουλίου σε συγκεκριμένες τελετές ή πράξεις, όταν είναι απαραίτητο.  Οι Κοσμήτορες ασχολούνται με διοικητικά θέματα που επηρεάζουν άμεσα τους ίδιους τους βουλευτές του ΕΚ και είναι μέλη του Προεδρείου με συμβουλευτική ιδιότητα. 

Κατά την εκλογή των μελών του Προεδρείου, οι πολιτικές ομάδες στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι οι Αντιπρόεδροι και οι Κοσμήτορες αντικατοπτρίζουν σε γενικές γραμμές το μέγεθος των ομάδων και λαμβάνουν υπόψη τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της εκλογής του Προέδρου. 


Σχετικά Άρθρα

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

Δεν έλειψαν και φέτος οι παραβιάσεις σε σπίτια στον Αλμυρό τις ημέρες του παζαριού. Σε μία…
32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η 4 εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου…
Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Η Α’ Τοπική αρχίζει στις 21-22 Σεπτεμβρίου, η Β’ στις 28-29 Σεπτεμβρίου και η Γ’ στις…