• 16 Ιουλίου, 2024

Με θεατρική παράσταση, έκθεση φωτογραφίας κι αφιέρωμα στην Αύρα έκλεισε για το καλοκαίρι ο Πολιτιστικός Ευξεινούπολης

Με θεατρική παράσταση, έκθεση φωτογραφίας κι αφιέρωμα στην Αύρα έκλεισε για το καλοκαίρι ο Πολιτιστικός Ευξεινούπολης

 Με θεατρική παράσταση, αφιέρωμα στην Αύρα Παπαδοπούλου και φωτογραφική έκθεση του Νίκου Μεταξιώτη έκλεισαν οι δράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευξεινούπολης για τη φετινή σεζόν. Έτσι, έπεσε η αυλαία για τις συναντήσεις της Λέσχης Ιστορίας, Λόγου και Τέχνης και που είχαν ως θέμα αφιερώματα στην τέχνη.

Η έκθεση του κου Μεταξιώτη, την Πέμπτη 11 Ιουλίου, περιλάμβανε φωτογραφίες από τον κάμπο, ενώ δόθηκε παράσταση της θεατρικής ομάδας του Συλλόγου κι έγινε αφιέρωμα στη ζωή και το έργο της Αύρας Παπαδοπούλου, της σημαντικής αυτής γυναίκας του τόπου μας.

Η εφηβική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευξεινούπολης μετράει μόνο πέντε μήνες ζωής. Τον Φεβρουάριο του 2024 οργάνωσε εργαστήρι θεάτρου εφήβων και ήδη την Τρίτη 9/7 παρουσίασε την πρώτη του παράσταση με τίτλο «Μέλη και Μελέκ». Όπως αναφέρουν τα μέλη του Συλλόγου στο πρόγραμμα της παράστασης «τα παιδιά που πήραν μέρος διασκέδασαν, προβληματίστηκαν, εμπνεύστηκαν, εκφράστηκαν και παρουσιάζουν ένα δείγμα της δημιουργικής δουλειάς τους, βάζοντας, με τη σειρά τους, ένα ακόμα λιθαράκι στην ανάπτυξη του πολιτισμού του τόπου μας.»

Λίγα λόγια για το έργο

Σαν ένα νοσταλγικό κουβάρι ξετυλίγονται οι ζωές και οι αναμνήσεις δύο οικογενειών σχεδόν ίδιων, δύο γειτονικών λαών μα ξένων, που η τύχη τους έφερε να κατοικήσουν το ίδιο σπίτι σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Συνδετικό αντικείμενο και σημείο αναφοράς μία κούκλα, η Μελέκ, που μοιράζεται ανάμεσα στη μικρή Ελληνίδα Μέλη και στην Τουρκάλα Αϊσέ, αποτελώντας σύμβολο ενότητας, ειρήνης και ανθρωπιάς. Μέσα από τα παιδικά μάτια αναδύονται η ελπίδα και η αθωότητα, η ομορφιά της ήρεμης οικογενειακής ζωής που κινδυνεύει από τις απειλητικές σκιές του πολέμου, του διωγμού και της καταστροφής. Η ηρωίδα Μέλη αναγκάζεται να μεγαλώσει απότομα. Φοβάται το σκοτάδι, τους θορύβους … φοβάται τον ίδιο τον φόβο της. Δεν παραπονιέται όμως. Καταλαβαίνει. Γιατί η ζωή στο τέλος έχει νικήσει και μόνο αυτό μετράει τελικά.

Η «Μέλη και η Μελέκ» θα μπορούσε να είναι η ιστορία της γιαγιάς ή της προγιαγιάς μας από τον δικό μας προσφυγικό οικισμό, της Ευξεινούπολης.

Δεν είναι απλώς μια ιστορία να αφηγούμαστε. Είναι η δική μας ιστορία.

Το έργο είναι βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο της Βάνας Μαυρίδου.

Σκηνοθεσία και θεατρική διασκευή: Έφη Σταυροθεοδώρου, Βίντεο: Μελίτα Πανταζώνα, Άλκηστις Στεφανή, Μουσική επιμέλεια και επεξεργασία βίντεο: Μελίτα Πανταζώνα, Έφη Σταυροθεοδώρου, Επιμέλεια κοστουμιών: Άλκηστις Στεφανή, Φωτογραφία αφίσας: Ειρήνα Τέκα, Μελίτα Πανταζώνα, Επιμέλεια αφίσας: Εύη Μπάκα, Επιμέλεια προγράμματος: Βιβή Χαμηλού, Φροντιστήριο: Δήμητρα Θεοδωράκη

Έπαιξαν: Θεοδώρα Κόρδα, Άλκηστις Στεφανή, Γιώργος Παπαευσταθίου, Μυρσίνη Ρίζου, Κατερίνα Κρικελά, Ειρήνα Τέκα, Ταράν Καούρ Σινγκ, Μελίτα Πανταζώνα, Αντώνης Στεφανής Guest stars: Βιβή Χαμηλού, Δήμητρα Θεοδωράκη

 


Σχετικά Άρθρα

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

Δεν έλειψαν και φέτος οι παραβιάσεις σε σπίτια στον Αλμυρό τις ημέρες του παζαριού. Σε μία…
32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η 4 εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου…
Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Η Α’ Τοπική αρχίζει στις 21-22 Σεπτεμβρίου, η Β’ στις 28-29 Σεπτεμβρίου και η Γ’ στις…