• 4 Ιουλίου, 2024

Ένας πρωταθλητής με πολλές διεθνείς διακρίσεις, ο Παύλος Δακουτρός με καταγωγή από τον Πτελεό

Ένας πρωταθλητής με πολλές διεθνείς διακρίσεις, ο Παύλος Δακουτρός με καταγωγή από τον Πτελεό

Μιας και βρισκόμαστε σε ολυμπιακή χρονιά και το μεγάλο αθλητικό ραντεβού του πλανήτη αρχίζει σε λιγότερο από ένα μήνα, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν χρήσιμο να παρουσιάσουμε μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας μας ένα ολυμπιακό άθλημα με ιδιαίτερη προέλευση και τις προσπάθειες ενός καταξιωμένου αθλητή με καταγωγή από τον Πτελεό! Ο λόγος για τον Παύλο Δακουτρό, ο οποίος προσφάτως πήρε χρυσό μετάλλιο σε αγώνες του μοντέρνου πεντάθλου στη Γαλλία και γενικότερα διακρίνεται ως αθλητής υψηλών επιδόσεων με τα χρώματα του Παναθηναϊκού σε πανελλήνιο επίπεδο και της εθνικής μας ομάδας σε διεθνές.

Το Μοντέρνο Πένταθλο είναι ολυμπιακό άθλημα που συνδυάζει πέντε διαφορετικά αθλήματα: κολύμβηση, ιππασία, ξιφασκία, σκοποβολή και τρέξιμο. Η Διεθνής Ομοσπονδία αποφάσισε την αντικατάσταση της ιππασίας από την ποδηλασία μετά το 2024.

Η σύνθεση των αθλημάτων που απαρτίζουν το Μοντέρνο Πένταθλο συμβολίζει έναν πολεμιστή που αγωνιζόταν στην πρώτη γραμμή του μετώπου και προσπαθώντας να μεταφέρει ένα μήνυμα στα μετόπισθεν χρησιμοποίησε όλες τις δυνάμεις του. Συγκεκριμένα, αρχικά πολέμησε έφιππος (ιππασία) με το πιστόλι (σκοποβολή) και το ξίφος του (ξιφασκία). Όταν σκοτώθηκε το άλογό του, αναγκάστηκε να κολυμπήσει (κολύμβηση) και να τρέξει (ανώμαλος δρόμος) προκειμένου να πετύχει το στόχο του.

 

-Παύλο, σε ποια ηλικία ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με το μοντέρνο πένταθλο και ποιο ήταν το ερέθισμα, το κίνητρό σου εάν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για ένα μη δημοφιλές άθλημα στη χώρα μας;

-Αρχικά ξεκίνησα ως κολυμβητής από πολύ μικρή ηλικία πριν ξεκινήσω το σχολείο με πρότυπο την αδερφή μου, Μαρία, η οποία ήταν ήδη τότε πρωταθλήτρια κολύμβησης με διεθνείς και πανελλήνιες επιδόσεις. Στην ηλικία των 12 ετών ήρθα σε επαφή με έναν προπονητή μοντέρνου πεντάθλου, τον Κώστα Τουρναβίτη, ο οποίος με προπονεί έως και σήμερα ως βασικός μου προπονητής. Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησα παράλληλα με την κολύμβηση να προσθέτω τα υπόλοιπα αθλήματα στην καθημερινότητά μου εφόσον το άθλημα αυτό με προσέλκυσε ιδιαίτερα και άρχισα να αγωνίζομαι πλέον σε εθνικές διοργανώσεις μοντέρνου πεντάθλου. Με αποτέλεσμα τρία χρόνια αργότερα στην ηλικία των 15 να είμαι πρώτη φορά μέλος της εθνικής ομάδας σε Βαλκανικούς αγώνες.

 

-Μοντέρνο πένταθλο. Μας παρουσιάζεις το άθλημα αυτό και τις ιδιαιτερότητές του;

-Το μοντέρνο πένταθλο συμβολίζει έναν πολεμιστή ο οποίος πολέμησε έφιππος (ιππασία) με το πιστόλι (σκοποβολή) και το ξίφος του (ξιφασκία). Όταν σκοτώθηκε το άλογό του, αναγκάστηκε να κολυμπήσει (κολύμβηση) και να τρέξει (ανώμαλος δρόμος) προκειμένου να πετύχει το στόχο του. Ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν, ιδρυτής των Ολυμπιακών Αγώνων συμπερίλαβε πρώτη φορά το μοντέρνο πένταθλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Στοκχόλμη της Σουηδίας το 1912.

 

-Θα μπορούσες να μας μιλήσεις για τις πρόσφατες επιτυχίες σου στις ΗΠΑ και τη Γαλλία που όπως είδαμε, έτυχαν προβολής σε διάφορες ιστοσελίδες. Γενικότερα θα θέλαμε να μας αναφέρεις τις σημαντικότερες διακρίσεις της καριέρας σου…

-Στην Ατλάντα των ΗΠΑ αγωνίστηκα τον Μάρτιο ως μέλος της εθνικής ομάδας στην ανοιχτή διοργάνωση Peachtree Pentathlon Southeast Regional Masters και κατέκτησα την πρώτη θέση στην ηλικιακή κατηγορία μου. Αντίστοιχα κέρδισα και το χρυσό μετάλλιο στο ανοιχτό πρωτάθλημα Γαλλίας Open French Pentathlon Masters Championship στην πόλη Argeles sur Mer. Οι σημαντικότερες διεθνείς μου διακρίσεις είναι τα δύο πανευρωπαϊκά μετάλλια και έξι βαλκανικά μετάλλια καθώς και η πρώτη μου συμμετοχή (ως ο μόνος Έλληνας τα τελευταία 15 χρόνια) σε τελικό Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ανδρών στη Ρωσία το 2021.

 

-Ανήκεις σε ένα ιστορικό σύλλογο όπως είναι ο Παναθηναϊκός εδώ κι αρκετά χρόνια. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

-Το 2014 το τμήμα μοντέρνου πεντάθλου του Παναθηναϊκού επανιδρύθηκε μετά από αρκετά χρόνια διακοπής της λειτουργίας του και μου ζητήθηκε να ηγηθώ ως αθλητής του τμήματος με προπονητή τον κ.Τουρναβίτη, ο οποίος υπήρξε πρωταθλητής μοντέρνου πεντάθλου με τον Παναθηναϊκό παλαιότερα. Δύο χρόνια αργότερα το 2016 κατέκτησα την τρίτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό να επανέρχεται σε τίτλους και διακρίσεις στο μοντέρνο πένταθλο.

 

-Τα έξοδα για τη συμμετοχή σου σε διεθνείς αγώνες, πώς καλύπτονται; Υπάρχει ενδιαφέρον από τον σύλλογό σου ή την ομοσπονδία ή τα καλύπτεις με δικούς σου χορηγούς;

-Τα έξοδα για τη συμμετοχή μου σε διεθνείς διοργανώσεις δυστυχώς δεν καλύπτονται συχνά από την ομοσπονδία ή τον σύλλογο με αποτέλεσμα να καλύπτονται από προσωπικούς χορηγούς, όπως για παράδειγμα την εταιρεία πληροφορικής Netcompany-Intrasoft στην οποία και εργάζομαι ως μηχανικός η/υ.

 

-Χρειάζεται κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά να έχει ένας αθλητής που θέλει να ασχοληθεί με το μοντέρνο πένταθλο;

– Για να ασχοληθεί ένας αθλητής με το μοντέρνο πένταθλο θεωρώ ότι θα πρέπει να έχει ικανότητα να συνδυάζει διαφορετικά αθλήματα με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Καλό θα είναι να έχει από μικρή ηλικία ασχοληθεί με την κολύμβηση και το τρέξιμο τα οποία αποτελούν μια σημαντική βάση του αθλήματος. Επιπλέον ένας αθλητής για να γίνει όπως λέμε «πενταθλητής» θα πρέπει να προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικές συνθήκες καθώς το αθλημά μας απαιτεί εναλλαγές σε χαρακτηριστικά τεχνικά και ταχύτητας.

 

-Τι περιλαμβάνει η προπόνησή σου; Πόσες ώρες καθημερινά αφιερώνεις; Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να προπονηθείς το ίδιο καλά σε πέντε αθλήματα που μεταξύ τους ίσως δεν έχουν σχέση; Πού προπονείσαι;

– Η προπόνηση μου περιλαμβάνει τουλάχιστον τρία αθλήματα την ημέρα από τα οποία είναι σίγουρα η κολύμβηση και το τρέξιμο τα οποία χρειάζονται καθημερινή προπόνηση. Οι ώρες που αφιερώνω είναι από δύο έως έξι ώρες καθημερινά αναλόγως τις περιόδους προετοιμασίας για διεθνείς διοργανώσεις. Για να έχεις καλό αποτέλεσμα και στα πέντε αθλήματα θα πρέπει να δίνεις περισσότερη έμφαση κάθε ημέρα, κάθε εβδομάδα και κάθε μήνα σε κάποιο από τα πέντε ώστε να πετύχεις βελτίωση σε βάθος χρόνου στο σύνολο των αθλημάτων. Επίσης συχνά χρησιμοποιώ τρόπους προπόνησης από το ένα άθλημα στο άλλο που βοηθάνε την ισορροπία μου στο σύνολο του μοντέρνου πεντάθλου, όπως αντίστοιχα για παράδειγμα αρκετές φορές στην κολύμβηση γίνεται η αποκατάσταση των υπόλοιπων αθλημάτων. Οι προπονήσεις μου γίνονται στο Ολυμπιακό Στάδιο (ΟΑΚΑ), στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή και στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Ραφήνας, με τους ομοσπονδιακούς προπονητές εθνικής ομάδας και προπονητές ομάδας Δεμέτη Βασίλη, Παυλίδη Γιώργο, Ίντρα Ανδρέα και Σπαντούρο Άγγελο να συμβάλλουν σημαντικά στην προσπάθεια μου.

 

-Έλκεις την καταγωγή σου από τον Πτελεό. Έρχεσαι συχνά στην περιοχή μας;

-Από την πλευρά της μητέρας μου κατάγομαι από τον Πτελεό και αγαπάω πολύ το μέρος καθώς κάθε καλοκαίρι βρίσκομαι εκεί. Μάλιστα έχει χρειαστεί να κάνω και προπονήσεις στον Πτελεό (κολύμβηση, τρέξιμο και γυμναστική) για να επιστρέψω μετά το καλοκαίρι σε αγωνιστικούς ρυθμούς.

 

-Ψάχνοντας κάποιες πληροφορίες, είδαμε ότι η ιππασία του χρόνου αντικαθίσταται από έναν στίβο μάχης. Είναι σίγουρα μία καινοτομία. Πόσο θα επηρεάσει το άθλημα; Θεωρείς ότι θα το κάνει πιο ελκυστικό για κάποιους αθλητές;

-Πράγματι, τη νέα χρονιά θα έχουμε μια ακόμα αλλαγή στο άθλημα αντικαθιστώντας την ιππασία με τον στίβο εμποδίων. Το άθλημα σίγουρα χάνει ένα μέρος της ιστορίας και της παράδοσής του που πρέσβευε το άθλημα της ιππασίας. Όμως μην ξεχνάμε ότι το να ιππεύσεις, με άλογο κλήρωσης που δεν γνωρίζεις, διαδρομή εμποδίων είναι αρκετά δύσκολο και επικίνδυνο ώστε να σου στερήσει βαθμούς στο αποτέλεσμά σου. Η νέα μορφή του μοντέρνου πεντάθλου θα είναι με το νέο άθλημα να εισέρχεται σε έναν συνδυαστικό αγώνα λίγης ώρας πέντε αθλημάτων.

 

-Εφόσον γίνει αυτή η αντικατάσταση, θα μπορούσε ίσως στην περιοχή του Δήμου Αλμυρού να φιλοξενηθεί μία διοργάνωση του πεντάθλου;

-Ναι, θεωρώ ότι μπορεί να φιλοξενηθεί κάποια διοργάνωση μοντέρνου πεντάθλου ή υποαθλήματός του όπως τρίαθλο με σκοποβολή, κολύμβηση, τρέξιμο καθώς έχει άμεση πρόσβαση σε θάλασσα και κατάλληλα καταλύματα.

 

-Νιώθεις κάπως «παραπονεμένος» διότι ενώ φέρνεις στη χώρα μας διακρίσεις, αυτές δεν έχουν αναγνώριση ή προβολή αν και μιλάμε για ένα ολυμπιακό άθλημα;

-Σίγουρα θα ήθελα το άθλημα μας στην Ελλάδα να έχει μεγαλύτερη αναγνώριση και θα χαιρόμουν πολύ να δώσουμε κίνητρα σε νέα παιδιά να ασχοληθούν με αυτό, να το αναπτύξουμε ως άθλημα και να φέρουμε την αναγνώριση που του αξίζει.

 

-Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον, έχεις κάποιους στόχους που θα ήθελες να πετύχεις;

-Αρχικά επόμενος σημαντικός αγώνας είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μοντέρνου Πεντάθλου Masters στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας σε λίγους μήνες, στον οποίο θα ήθελα να έχω βελτίωση των επιδόσεών μου και μια καλή θέση. Φυσικά η συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι κάτι που το ήθελα πάντα και θα συνεχίσω να το προσπαθώ καθώς είναι το όνειρο κάθε αθλητή.


Σχετικά Άρθρα

Η 28η Οκτωβρίου στον Πτελεό

Η 28η Οκτωβρίου στον Πτελεό

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στον Πτελεό. Μετά τη δοξολογία στον Ιερό…
Σύμβαση Δήμου-ΔΕΥΑΑΛ για αποκαταστάσεις ζημιών μετά τον Daniel – Οι περιοχές των παρεμβάσεων

Σύμβαση Δήμου-ΔΕΥΑΑΛ για αποκαταστάσεις ζημιών μετά τον Daniel – Οι περιοχές των παρεμβάσεων

Εγκρίθηκαν από τη Δημοτική Επιτροπή Αλμυρού οι όροι για τη Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με τη ΔΕΥΑ…
Λιτανεία για την ανομβρία στον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Πτελεού

Λιτανεία για την ανομβρία στον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Πτελεού

Παρουσία πλήθους κόσμου, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Πτελεού, πραγματοποιήθηκε λιτανεία της εικόνας της…