• 3 Ιουλίου, 2024

Αναβίωσαν το έθιμο του κλήδονα σε Νέα Αγχίαλο και Μικροθήβες

Αναβίωσαν το έθιμο του κλήδονα σε Νέα Αγχίαλο και Μικροθήβες

Το έθιμο του κλήδονα με το κάψιμο των πρωτομαγιάτικων στεφανιών αναβίωσε και φέτος στη Νέα Αγχίαλο και τις Μικροθήβες, με μουσική, χορό και διασκέδαση!

Στη Νέα Αγχίαλο ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, σε αντίθεση με άλλα χρόνια, φέτος το ραντεβού δόθηκε σε τρία καταστήματα εστίασης στον κεντρικό πεζόδρομο και όχι στην παραλία. Ήταν μία εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών που συγκέντρωσε εκατοντάδες γυναίκες! Η Πρόεδρος Χριστίνα Καρανικόλα την άνοιξε με ένα καλωσόρισμα και μια σύντομη ομιλία.

Κατά την παράδοση, εκτός από το πέρασμα πάνω από τις φωτιές, είχαμε και το έθιμο του «αμίλητου νερού». Κοπέλες του συλλόγου έφεραν το νερό από τη θάλασσα, φίλες και μέλη του συλλόγου ρίξανε διάφορα κοσμήματα μέσα σε ένα μπακιρένιο δοχείο και αφού παίρνανε το αντικείμενό τους, άκουγαν το δικό τους ριζικάρι.

Σημειώνουμε ότι ο Σύλλογος Γυναικών αυτές τις ημέρες πραγματοποιεί τη μεγάλη καλοκαιρινή εκδρομή στις πατρογονικές εστίες των Αγχιαλιτών, στην Πομόρια της Βουλγαρίας, άλλοτε Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Στις Μικροθήβες, οι κάτοικοι έκαψαν τα στεφάνια την Τρίτη 25 Ιουνίου, στον χώρο πίσω από την εκκλησία. Όλα τα καθίσματα, περίπου 200, ήταν πιασμένα και μάλιστα μερικοί έφεραν τραπεζοκαθίσματα από τα σπίτια τους. Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Φθιώτιδες Θήβες είχαν επιμεληθεί για διάφορα εδέσματα, ποτά κι αναψυκτικά, ενώ το γλέντι κράτησε μέχρι αργά το βράδυ. Άπαντες ανανέωσαν το ραντεβού για το μεγάλο πανηγύρι της Αγίας Κυριακής, το Σάββατο 6 Ιουλίου, στην κεντρική πλατεία με την Ίριδα Κουφογάζου στο τραγούδι.


Σχετικά Άρθρα

Με τις νότες στου φεγγαριού την αγκαλιά: Βίντεο και εικόνες από τη μουσική βραδιά στη Ν. Αγχίαλο

Με τις νότες στου φεγγαριού την αγκαλιά: Βίντεο και εικόνες από τη μουσική βραδιά στη Ν.…

Έχει πανσέληνο απόψε κι είναι ωραία… σιγοτραγούδησαν όσοι παρευρέθηκαν στην υπέροχη συναυλία που διοργάνωσε ο Σύλλογος…
Γιορτή Αμυγδάλου για τρίτη χρονιά στις Μικροθήβες!

Γιορτή Αμυγδάλου για τρίτη χρονιά στις Μικροθήβες!

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροθηβών Φθιώτιδες Θήβες, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων πολιτιστικών εκδηλώσεών του για το τρέχον…
Μεγάλη κινητοποίηση για φωτιά στις Μικροθήβες

Μεγάλη κινητοποίηση για φωτιά στις Μικροθήβες

Μεγάλη κινητοποίηση για φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης 25/7 στις Μικροθήβες καθώς ήταν σε…