- 16 Μαΐου, 2024
Στα σκαριά ημερήσιες κρουαζιέρες πολιτισμού και αξιοποίηση του Δυτικού Παγασητικού
Πανεπιστήμιο και Δήμοι εξετάζουν τη δημιουργία διαδημοτικής θαλάσσιας συγκοινωνίας τύπου «hop on – hop off» – Η διαδρομή, το project, οι προτάσεις
Την Τετάρτη 15/5 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλμυρού Συμμετοχικό Εργαστήριο σχετικά με μελέτη για την αξιοποίηση του Δυτικού Παγασητικού στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή της περιοχής.
Η διοργάνωση έγινε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Εργαστήριο Μορφολογίας Αστικού Χώρου. Εισηγήτρια ήταν η κα Άσπα Γοσποδίνη, Καθηγήτρια Πολεοδομίας και Αστικού Σχεδιασμού, ενώ τον συντονισμό είχαν ο Δημήτριος Καλέργης, Δρ Αρχιτέκτων Πολεοδόμος, ο Νίκος Σαμαράς, Λέκτορας Ανάπλασης και Αναβίωσης Ιστορικών Κέντρων και Συνόλων και η Άννα Ροσκάγια Βούζα, Υποψ. Διδάκτωρ Πολεοδομίας στα πλαίσια του έργου HER SEA. Αξίζει να αναφέρουμε ότι χρηματοδοτείται από το ΕΛΙΔΕΚ, leader είναι το Πάντειο Πανεπιστήμιο (καθ. Στέλλα Σοφία Κυβελου) και partners είναι τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Αιγαίου.
Όπως μας παρουσίασε η εισηγήτρια, η περίπτωση του Δυτικού Παγασητικού της παράκτιας και της θαλάσσιας ζώνης μήκους 40 περίπου χιλιομέτρων και πλάτους 5-10 χλμ, οποία συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων διαφορετικών ιστορικών περιόδων, αλλά και τόπων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και συντάσσει ένα χωρικό και θαλάσσιο θύλακα με Νεολιθικούς και Προϊστορικούς οικισμούς (Σέσκλο, Διμήνι, Νηλεία, Άλος), πόλεις της κλασσικής Αρχαιότητας και των Ελληνιστικών Χρόνων (Ιωλκός, Δημητριάδα, Πύρασος, Άλος), πόλεις των Ρωμαϊκών χρόνων (Δημητριάδα), Μοναστήρια, πόλεις, Ναούς και ναυάγια πλοίων της Βυζαντινής Εποχής (Φθιώτιδες Θήβες, ναυάγια στην περιοχή της Αμαλιάδας).
Οι μελετητές ορίζουν τρεις χωρικές υποενότητες: 1. Πευκάκια – Αλυκές, 2. Περιοχή Ν. Αγχιάλου, 3. Περιοχή Αλμυρού, Αμαλιάπολης, Νηών, Τρικερίου.
Φάσεις και βήματα της έρευνας που συνεχίζεται είναι: η πρόταση δημιουργίας τοπικού φορέα συνεχούς παρακολούθησης των έργων και δράσεων ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, η επισήμανση των αδυναμιών διαχείρισης/διακυβέρνησης της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δυτικού Παγασητικού και η πρόταση δημιουργίας νέου Μοντέλου Τοπικής διακυβέρνησης που θα βασίζεται σε συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων κοινωνικών ομάδων και δημόσιων φορέων, με στρατηγικό σχέδιο αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και δημιουργία κοινωνικού δικτύου.
Όλοι οι παριστάμενοι που συμμετείχαν στην εκδήλωση στήριξαν την πρόταση για αξιοποίηση των σταθμών μέσω μιας διαδημοτικής θαλάσσιας συγκοινωνίας τύπου hop on – hop off, για μικρές, αλλά και ημερήσιες κρουαζιέρες πολιτισμού στον Δυτικό Παγασητικό, ενώ υπάρχει και σχέδιο αξιοποίησης συνολικά του Παγασητικού.
Στην περίπτωση του Δυτικού Παγασητικού συνδέεται η Αργοναυτική Εκστρατεία με τον Ιάσωνα, με την Εκστρατεία στην Τροία και τον Αχιλλέα. Η σύνδεση αυτή αναμένεται ότι μπορεί να συμβάλει στην κατακόρυφη αύξηση της ελκυστικότητας της περιοχής του Δυτικού Παγασητικού ως τουριστικός προορισμός.
Η αφετηρία ορίζεται από το λιμάνι του Βόλου, ενώ προτάθηκε ένα θεματικό πάρκο και ένα λυόμενο θέατρο σε χώρο του Πανεπιστημίου στα Πευκάκια.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κα Τσαγανού, η Αντιπεριφερειάρχης κα Παπαδημητρίου, ο Δήμαρχος Αλμυρού, η επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης #ζωή_αλλάζουμε, η Περιφερειακή Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος ΕΚΠΟΛ κα Αγγελίδη, Εντεταλμένοι Σύμβουλοι και εκπρόσωποι της Τουριστικής επιτροπής, εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της πόλης και βεβαίως εκπρόσωποι φορέων που στηρίζουν το πρόγραμμα όπως από το ΔΙΑΖΩΜΑ και του Συλλόγου προστασίας του Παγασητικού και κατά του LNG, καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Εσερίδης, στην τοποθέτησή του, επεσήμανε ιστορικές πτυχές του Αλμυρού που προσφέρονται προς ανάδειξη, τονίζοντας την ισχυρή ταυτότητα του Αλμυρού στην αδιάκοπη κατοίκησή του, παρουσίασε τις δράσεις και τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής για τον πολιτισμό και τον τουρισμό και πρότεινε τη συνεργασία της Δημοτικής Αρχής για το καλύτερο αποτέλεσμα του εγχειρήματος. Η κα Τσαγανού αναφέρθηκε σε θεματικές ενότητες που έχει εργαστεί και προτείνει στο παρελθόν ως Γενική Γραμματέας του Δήμου Αλμυρού. Η κα Παπαδημητρίου, ενημέρωσε το Σώμα για ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής, αλλά και πρακτικά πως κάθε δράση «κουμπώνει» σε εργαλεία χρηματοδότησης, επισημαίνοντας ημερομηνίες για όσα επείγει να κατατεθούν προτάσεις. Ο κίνδυνος του LNG, για τους πολίτες, αλλά και την τουριστική ανάπτυξη, αποτέλεσε μέρος της συζήτησης.
Εμείς, ως τοπική εφημερίδα προτείναμε:
- Λόγω εύκολης προσβασιμότητας από ΠΑΘΕ, αεροδρόμιο, αλλά και ως το άκρο του Παγασητικού κόλπου με την ευκολότερη πρόσβαση από τις Σποράδες, να γίνει η αφετηρία στον Αλμυρό. Εξάλλου ανάγκη προώθησης στη Μαγνησία, έχει περισσότερο ο Δυτικός Παγασητικός.
- Να γίνουν περισσότεροι σταθμοί στον Αλμυρό. Οπωσδήποτε στον Πτελεό, στο Ενετικό κάστρο, στο Αχίλλειο και αναφερθήκαμε σε όσα έχει να προσφέρει η περιοχή στον επισκέπτη.
- Προτείναμε να γίνει και ένα άλλο σχέδιο, να χαράξουμε ορειβατική διαδρομή, από την Άλλο στους Πύργους και τα κάστρα της Όθρυος, έναν δρόμο της φωτιάς… όπως κάποτε ειδοποιούσε η μια περιοχή την άλλη για απειλή… τουλάχιστον από την Άλο, το Μπακλαλί, τους Κωφούς και μέχρι τη Νεροσπηλιά. Εξάλλου στα πέριξ συνδυάζει κανείς θρησκευτικό τουρισμό, αγροτουρισμό, τα σπήλαιά μας, extreme sports, αναρρίχηση κτλ.