• 11 Μαΐου, 2024

Το μοιρολόι της Παναγίας στην Αμαλιάπολη

Το μοιρολόι της Παναγίας στην Αμαλιάπολη

Ήταν μια ιδέα και έμπνευση της καθηγήτριας Μουσικής του σχολείου μας, του Γυμνασίου Λυκείου Σούρπης Άννας Κούτσικου να παρουσιασθεί από μαθήτριες του Λυκείου στον τόπο τους στην Αμαλιάπολη το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης το Μοιρολόι της Παναγίας, ένα λαϊκό θρησκευτικό δρώμενο με έμμετρο ποιητικό λόγο. Ο εφημέριος της ενορίας Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού Αμαλιάπολης π. Χαρίτων αποδέχθηκε με ιδιαίτερη χαρά την πρόταση στης συναδέλφου και των κοριτσιών.

Έτσι το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης λίγο πριν το τέλος της Ακολουθίας των Παθών παρουσιάσθηκε το Μοιρολόι της Παναγίας στο εκκλησίασμα τους ντόπιους κατοίκους του χωριού αλλά και τους πολλούς επισκέπτες που βρίσκονται αυτή την περίοδο στη Νέα Μιτζέλα. “…Σήμερα μαύρος ουρανός, σήμερα μαύρη ημέρα, σήμερα εσταυρώσανε Χριστό τον βασιλέα. Οι φθονεροί αρχιερείς και γραμματείς, οι πρώτοι χρήματα έταξαν πολλά…..”” Στην αφήγηση και στον διάλογο του Χριστού με την Παναγία και τον μαθητή του Ιωάννη ήταν οι Άννα Κούτσικου και Τριαντάφυλλος Σπανός.

Το λαϊκό θρησκευτικό δρώμενο συγκίνησε πολλούς ξάφνιασε με την αρμονική κατανυκτική απόδοση από τις μαθήτριες Μαρίζα Ταφιλάρι, Μαρία Στέκκα, Ευθυμία Ιακωβίδου και μετά την ακολουθία των Παθών πολλοί συγχάρηκαν τα παιδιά και την καθηγήτρια τους αλλά και τον εφημέριο π. Χαρίτωνα που χάρισαν ξεχωριστές θρησκευτικές στιγμές το βράδυ της Σταύρωσης του Χριστού στο ναό του τόπου τους.

Στόχος είναι του χρόνου να παρουσιασθεί το Μοιρολόι της Παναγίας και στον τόπο μου στην Σούρπη το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης. Το πρώτο άκουσμα από το Δρώμενο με το Μοιρολόι της Παναγίας το είχε η συνάδελφος Άννα Κούτσικου στη Χίο πριν αρκετά χρόνια σε ενορία του νησιού από γυναίκες που το απέδωσαν ως ένα λαϊκό θρησκευτικό έθιμο του τόπου τους.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΣΠΑΝΟΣ


Σχετικά Άρθρα

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

Δεν έλειψαν και φέτος οι παραβιάσεις σε σπίτια στον Αλμυρό τις ημέρες του παζαριού. Σε μία…
32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η 4 εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου…
Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Η Α’ Τοπική αρχίζει στις 21-22 Σεπτεμβρίου, η Β’ στις 28-29 Σεπτεμβρίου και η Γ’ στις…