- 24 Απριλίου, 2024
Ευταξία Ζγουλέτα και Ιάκωβος Καλλίκας, ανήλικοι διαιτητές μπάσκετ από τον Αλμυρό!!!
Η Ευταξία Ζγουλέτα και ο Ιάκωβος Καλλίκας, 17 ετών, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, παρακολούθησαν τη σχολή διαιτησίας και σφυρίζουν στα τοπικά πρωταθλήματα
Δύο φίλοι, συμμαθητές στη Β’ τάξη του Γενικού Λυκείου Αλμυρού εδώ και λίγο καιρό έχουν αποφοιτήσει από τη σχολή διαιτησίας καλαθοσφαίρισης και έχουν αναλάβει να συνεχίσουν την παράδοση της πόλης του Αλμυρού στον χώρο της διαιτησίας. Ο λόγος για την Ευταξία Ζγουλέτα και τον Ιάκωβο Καλλίκα, 17 ετών, οι οποίοι αποφάσισαν πως θα ήθελαν να υπηρετήσουν το αγαπημένο τους άθλημα από ένα διαφορετικό πόστο και ονειρεύονται να αρχίσουν μια καριέρα με την γκρι μπλούζα και τη σφυρίχτρα στο λαιμό.
Ανήλικοι διαιτητές λοιπόν, κάτι όχι πολύ συνηθισμένο στη Μαγνησία και γενικότερα στο μπάσκετ της χώρας μας. Τα δύο παιδιά όμως παρουσιάστηκαν απολύτως συνειδητοποιημένα για την απόφαση που πήραν, ώστε παράλληλα με την ιδιότητά τους ως αθλητές, να ακολουθήσουν τον δρόμο της διαιτησίας.
Η Ευταξία άρχισε να παίζει μπάσκετ σε ηλικία 9 ετών και αγωνιζότανε στην ομάδα Κορασίδων των Τιτάνων Αλμυρού. Από τη σεζόν 2022-23 είναι διαιτητής. Ο Ιάκωβος επίσης ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το άθλημα όταν ήταν μαθητής της Γ’ τάξης του Δημοτικού, παράλληλα με τις άλλες του αθλητικές και όχι μόνο δραστηριότητες, ήταν μέλος της ομάδας Παίδων του ΓΣΑ που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια ΕΣΚΑΘ το 2023 και πήρε τη σφυρίχτρα φέτος, αγωνιστική περίοδο 2023-24.
Μέσα στην εβδομάδα, η Ευταξία και ο Ιάκωβος βρέθηκαν στα γραφεία του «Λαού» και μάς μίλησαν για την απόφασή που πήραν να δηλώσουν συμμετοχή και να ολοκληρώσουν με επιτυχία τη σχολή διαιτησίας στη Μαγνησία.
Αρχικά η Ευταξία Ζγουλέτα μάς δήλωσε: «Ήξερα ότι στο μέλλον ίσως δεν υπάρχουν περιθώρια να συνεχίσω να αγωνίζομαι και έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με το κομμάτι της διαιτησίας. Σε έναν αγώνα ρώτησα έναν διαιτητή τι έπρεπε να κάνω και γράφτηκα στη σχολή. Είναι κάτι που μου αρέσει πολύ, αποτελώ κομμάτι μιας αθλητικής αναμέτρησης, έχει δυσκολία αλλά και τρομερό ενδιαφέρον», ενώ πρόσθεσε σχετικά με τις αντιδράσεις στο οικογενειακό και φιλικό της περιβάλλον: «Ο μπαμπάς μου με παρότρυνε, ήταν πολύ υποστηρικτικός από την πρώτη στιγμή. Η μαμά λίγο πιο επιφυλακτική αλλά δεν είχε πρόβλημα ούτε αντέδρασε όταν της ανακοίνωσα ότι ήθελα να γίνω διαιτητής. Στη σχολή μάς βοηθήσανε πολύ, και ο κος Κορομηλάς που ήταν επικεφαλής και ο Χρήστος Κοντογιάννης που είναι από την πόλη μας και μας συμβουλεύει, μας στηρίζει πολύ. Όσον αφορά στις φίλες μου, θα έλεγα ότι χάρηκα, ότι ενθουσιάστηκαν. Πολλές δεν είναι ενεργές στον χώρο του μπάσκετ αλλά ξέρουν πως πρόκειται για κάτι που μου αρέσει, οπότε ρωτάνε να μάθουν διάφορα στοιχεία, που σφυρίζω, πώς τα πήγα».
Ερωτηθείσα για το νέο ρόλο που καλείται να φέρει εις πέρας και τις επιδιώξεις της, η Ευταξία Ζγουλέτα απάντησε: «Παρακολουθώ πλέον με άλλη οπτική έναν αγώνα μπάσκετ είτε διά ζώσης είτε στην τηλεόραση, το μάτι πάει ασυναίσθητα στις κινήσεις των διαιτητών. Είναι σημαντικό να έχω παραστάσεις. Προς το παρόν δεν έχω αντιμετωπίσει προβλήματα καθώς οι ορισμοί μου είναι σε αγώνες μικρών ηλικιών. Γνωρίζω πως οι διαιτητές γίνονται δέκτες παραπόνων, διαμαρτυριών από τους προπονητές, τους παίκτες, τους φιλάθλους αλλά δεν πρέπει να με αγγίζουν αυτά που λένε οι παριστάμενοι σε έναν αγώνα. Ο διαιτητής οφείλει να μην επηρεάζεται από κανέναν, να είναι αντικειμενικός και συγκεντρωμένος στον ρόλο που έχει μέσα στο παιχνίδι και είναι ιδιαίτερα σπουδαίος».
Επιπρόσθετα, μάς ανέφερε πως θα ήθελε να σπουδάσει στη Γυμναστική Ακαδημία και σε όποια πόλη περάσει, σκοπεύει να συνδυάσει την αγωνιστική της παρουσία με τη διαιτησία καθώς στο μέλλον είναι μέσα στις επιδιώξεις της να εξελιχθεί και να ανελιχθεί στις εθνικές κατηγορίες.
Ο Ιάκωβος Καλλίκας είναι πολυτάλαντος αφού εκτός από μπάσκετ, κάνει στίβο, τραγουδάει, παίζει μουσική, είναι ψάλτης στον Άγιο Δημήτριο! Μέσα σε όλα αυτά, εσχάτως έχει βάλει στο πρόγραμμά του και τη διαιτησία. Για το πώς προέκυψε η ενασχόληση και πώς την δέχθηκαν οι δικοί του άνθρωποι, επισήμανε: «Το είδα σαν βοήθεια στη γνώση μου για το άθλημα, να μάθω καλύτερα τους κανονισμούς, να δω το παιχνίδι του μπάσκετ από την οπτική του διαιτητή. Είναι μία εμπειρία που μου άρεσε από την πρώτη στιγμή και στο μάλλον θέλω να ασχοληθώ σοβαρά με αυτό το κομμάτι. Το βλέπω σαν μία πρόκληση με τον εαυτό μου και σαν κάτι που μπορεί να με βοηθήσει να βελτιωθώ στη ζωή μου εκτός του παρκέ. Ένας διαιτητής δεν πρέπει να δίνει σημασία τι λένε οι άλλοι και δεν πρόκειται να με αποθαρρύνουν αντιδράσεις ή διαμαρτυρίες για την απόδοσή μου. Οι δικοί μου άνθρωποι είναι πολύ δεκτικοί. Στην αρχή ο μπαμπάς μου έλεγε «πού πας, θα σε βρίζουν στους αγώνες», φοβότανε κάπως να με δει στο γήπεδο με την ιδιότητα του διαιτητή και όχι αυτή του αθλητή. Ωστόσο γνωρίζει πως είμαι υπομονετικός και μετά τα πρώτα παιχνίδια, κάφθηκαν οι όποιες αντιρρήσεις είχε, οι επιφυλάξεις του. Του άρεσε και με στηρίζει πολύ».
Ο Ιάκωβος δήλωσε πως στόχος του σφυρίζοντας στα παιδικά πρωταθλήματα είναι να δώσει στους μικρούς σε ηλικία αθλητές έναν ωραίο τρόπο να μάθουν τους κανονισμούς και κυρίως να αγαπήσουν το άθλημα του μπάσκετ. Πρόσθεσε πως βλέπει τον εαυτό του να συνεχίζει και να προχωράει στη διαιτησία που αποτελεί μια ενδιαφέρουσα απασχόληση και παράλληλα μια πρόκληση που θέλει να αντιμετωπίσει, ενώ υπογράμμισε πως οι διαιτητές είναι σαν οικογένεια.
Και τα δύο παιδιά σχολίασαν πως είναι απαραίτητα στοιχεία η καλή φυσική κατάσταση και η σωστή γνώση των κανονισμών, κάνοντας λόγο για μεγάλη βοήθεια από το γεγονός ότι έχουν παίξει μπάσκετ. «Για να γίνεις διαιτητής είναι σημαντικό να έχεις περάσει από το άθλημα, να γνωρίζεις την ψυχολογία του παίκτη, έτσι ξέρεις πώς να αντιμετωπίζεις κάθε κατάσταση. Και όσο περισσότερα παιχνίδια δίνεις, τότε με την εμπειρία που αποκτάς βελτιώνεις τα σφυρίγματα και την απόδοσή σου» επισήμαναν χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, μέσω της εφημερίδας μας, θέλησαν να δώσουν ένα μήνυμα και σε άλλα νεαρά παιδιά για να ασχοληθούν και να υπηρετήσουν τον χώρο: «Χαιρόμαστε το άθλημα όπως κι όταν αγωνιζόμαστε στις ομάδες μας. Δεν πρέπει τα παιδιά της ηλικίας μας να έχουν ενδοιασμούς να ασχοληθούν με τη διαιτησία, είναι κάτι πολύ συναρπαστικό κι ωραίο».