- 8 Απριλίου, 2024
Διάσωση και προβολή των Τσαρικλιώτικων φορεσιών από τον Σύλλογο Καππαδοκών Αργιλοχωρίου Αλμυρού
Στους εορτασμούς της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου στον Αλμυρό, τα μέλη του Συλλόγου Καππαδοκών Αργιλοχωρίου παρέλασαν με παραδοσιακές φορεσιές που έφεραν δύο ποδιές-πιστά αντίγραφα των ιερών κειμηλίων που έφεραν από την Καππαδοκία οι πρόσφυγες.
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καππαδοκών Αργιλοχωρίου κος Ευθύμης Ζιγγιρίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την κυρία Κατερίνα Θωμαΐδου-Σαλάτα για τις δράσεις της προκειμένου να προωθήσει και να αναδείξει τις φορεσιές και τα έθιμα των Ελλήνων της Καππαδοκίας και κυρίως αυτών που ήρθαν από την Μιστί και το Τσαρικλί. Παρομοίως προς όλους όσοι συνέβαλαν και συμβάλλουν στην ανάδειξη των παραδόσεων του ελληνισμού της Καππαδοκίας, τονίζοντας πως «θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να τιμούμε τους προγόνους μας και να μεταλαμπαδεύουμε τις αξίες και τα ήθη τους στις νεότερες γενιές».
Η κα Κατερίνα Θωμαΐδου-Σαλάτα επισήμανε χαρακτηριστικά: «Δύο κόσμους έχει η ψυχή μας, Δύση και Ανατολή! Πώς θα μπορούσε άλλωστε να μην είναι έτσι; Τι κι αν περάσανε εκατό χρόνια από τον ξεριζωμό των προγόνων μας! Οι τσαρικλιώτικες ποδιές που φορέθηκαν στην παρέλαση αποτελούν πιστό αντίγραφο των ποδιών της Στυλιανής Χατζηδημητρίου που γεννήθηκε το 1917 και της Σοφίας Ζιγγιρίδου που γεννήθηκε το 1889 στο Τσαρικλί της Καππαδοκίας. Ευχαριστώ πολύ την οικογένεια του κυρίου Ιγνάτη Χατζηδημητρίου, τον κύριο Βαγγέλη Χατζηκυριάκο και την αδερφή του Σοφία Χατζηκυριάκου που απλόχερα μου έδωσαν τα κειμήλια ώστε να γίνει η πιστή αντιγραφή τους. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κο Θανάση Παπανικολάου για τις πληροφορίες που έχει καταγεγραμμένες και τον κο Κλεομένη Κατσαρή ο οποίος κατέχει όσο κανένας άλλος τα του πολιτισμού της Καππαδοκίας, ειδικότερα όσον αφορά στις παραδοσιακές φορεσιές. Επιδίωξή μας είναι να υπάρχει πιστότητα των κειμηλίων και να διασώσουμε τη λαϊκή μας παράδοση».
Το επόμενο διάστημα όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε θα ακολουθήσουν κι άλλες εκδηλώσεις για τη διάσωση του πολιτισμού της Καππαδοκίας σχετικά με τη μουσική, τα τραγούδια, τις φορεσιές και τον τρόπο ζωής που έφεραν οι πρόσφυγες στη νέα τους πατρίδα.