• 6 Απριλίου, 2024

Εκκίνηση διαδικασιών για δημιουργία ελεύθερου τεχνητού υποβρύχιου αξιοθέατου στον Αλμυρό

Εκκίνηση διαδικασιών για δημιουργία ελεύθερου τεχνητού υποβρύχιου αξιοθέατου στον Αλμυρό

Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο για δημιουργία ελεύθερου τεχνητού υποβρύχιου αξιοθέατου στον Αλμυρό, πιθανότατα στην θαλάσσια περιοχή της Αγίας Μαρίνας, παρουσίασε ο Δήμαρχος Αλμυρού στους Δημοτικούς Συμβούλους κατά την τελευταία τους συνεδρίαση την Τετάρτη 3 Απριλίου.

Ο κ. Εσερίδης επιχειρεί να εγκατασταθεί το πρώτο στην Ελλάδα υποβρύχιο πάρκο αγαλμάτων, ίσως με θέμα την Τιτανομαχία, εγχείρημα που προχωράει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία αγαλμάτων και συμβουλευτικά με τους κ. Κωνσταντινίδη Παναγιώτη, δύτη και Λώλα Αλέξη καθηγητή, οι οποίοι παρευρέθησαν στη συνεδρίαση και διευκόλυναν την συζήτηση και ενημέρωση των συμβούλων. Για το συγκεκριμένο εγχείρημα δεν χρειάζεται φορέας διαχείρισης, ενώ τα 12 – 15 μέτρα βάθος που θα εγκατασταθεί, είναι εύκολα επισκέψιμα από αρχάριους δύτες. Τέλος, ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι θα ζητήσει δυο αντίγραφα των αγαλμάτων, ώστε να γίνει και ένα πάρκο, μάλλον στα Πλατάνια, ώστε να δημιουργηθεί ένας ακόμη χώρος προσέλκυσης επισκεπτών στον Αλμυρό.

Η αντιπολίτευση και ειδικά ο κ. Χατζηκυριάκος, πρώην Δήμαρχος, επεσήμανε τις δυσκολίες της διαδικασίας καθώς εμπλέκονται πολλά υπουργεία και πρότεινε πριν προβούμε στην παραγγελία των αγαλμάτων να προχωρήσουμε στις μελέτες και στην επικοινωνία με τα Υπουργεία.

Οι φωτογραφίες της ανάρτησης είναι από το υποβρύχιο πάρκο αγαλμάτων στην Αγία Νάπα της Κύπρου.

Ακολουθεί αυτούσια η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής:

Μ το ν.4688/2020 (ΦΕΚ 101/Α/24.05.2020) «Ειδικές μορφές τουρισμού, διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη και άλλες διατάξεις», έχει διευκολυνθεί ο τρόπος για την ίδρυση και αδειοδότηση αξιοθέατων καταδυτικού τουρισμού τα οποία απευθύνονται σε ένα μεγάλο τουριστικό κοινό τόσο από την Ευρώπη όσο και από και από τις λοιπές χώρες.

Ο ν.3153/2003 προβλέπει ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά από έγκριση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Χωροταξίας, Περιβάλλοντος, Γεωργίας, Πολιτισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας, μπορούν να βυθίζουν σε συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή πλοία, ναυάγια, πλωτά ναυπηγήματα ή άλλα τεχνητά καταφύγια ιχθύων τα οποία έχουν περιέλθει στην κυριότητά τους, με σκοπό τη δημιουργία πυρήνα υποθαλάσσιας ζωής ή την εκπαίδευση ή ξενάγηση αυτοδυτών.

Ο ν.4296/2014 προβλέπει ότι ο χαρακτηρισμός ενός χώρου ως Ελεύθερο Τεχνητό Υποβρύχιο Αξιοθέατο λαμβάνει χώρα μετά από αίτηση του Δήμου που συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:

  1. Οικονομοτεχνική μελέτη (μελέτη βιωσιμότητας-σκοπιμότητας).
  2. Τεχνική έκθεση τεκμηρίωσης της επιλογής της θέσης, του τρόπου οργάνωσης και ανάπτυξης, του είδους και των διαστάσεων, της πόντισης των πλωτών μέσων.
  3. Σχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας.
  4. Τοπογραφικά διαγράμματα.
  5. Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Ο ν.4688/2020 προβλέπει ότι επιτρέπεται η χωρίς αντάλλαγμα πόντιση σε θαλάσσιους χώρους πλοίων, παραδοσιακών πλοίων, ναυαγίων, πλωτών ναυπηγημάτων ή άλλων τεχνητών κατασκευών ή έργων τέχνης για τον εμπλουτισμό της υποθαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας ή/και την εν γένει βελτίωση της ελκυστικότητας του υποβρύχιου τοπίου με τη διαμόρφωση καταδυτικών αξιοθέατων.

Ο καταδυτικός τουρισμός είναι εξειδικευμένος τουρισμός αναψυχής μεσαίου προς υψηλού κόστους. Απευθύνεται σε περισσότερους από 25.000.000 ενεργούς πιστοποιημένους αυτοδύτες στον κόσμο (4.000.000 από αυτούς είναι Ευρωπαίοι). Κάθε χρόνο πιστοποιούνται περισσότεροι από 1.000.000 επιπλέον αυτοδύτες, ενώ κάθε χρόνο περίπου 3.000.000 δύτες επιλέγουν μεσογειακούς προορισμούς για τις καταδύσεις τους.

Με τη λειτουργία του Ελεύθερου Τεχνητού Υποβρύχιου Αξιοθέατου προβάλλεται ο τόπος ως προορισμός θεματικού τουρισμού σε ένα επιπλέον κοινό, την καταδυτική κοινότητα. Έτσι επιτυγχάνεται:

  • Εμπλουτισμός τουριστικού προϊόντος.
  • Το υπάρχον τουριστικό προϊόν των τριών (3) Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων εμπλουτίζεται και συνδέεται άρρηκτα με αυτούς, δημιουργώντας έτσι ένα δίκτυο προορισμών πολιτιστικής κληρονομιάς στο οποίο κάθε κομμάτι θα λειτουργεί επικουρικά με το άλλο.
  • Επιμήκυνση τουριστικής περιόδου.
  • Διασύνδεση με διεθνείς φορείς θεματικού τουρισμού
  • Οι καταδυτικές δραστηριότητες ανήκουν στις κατ’ εξοχή φιλικές προς το περιβάλλον δράσεις και σε συνδυασμό με το φυσικό και πολιτισμικό απόθεμα του τόπου προάγουν την βιώσιμη ανάπτυξη, σε αντίθεση με κάποιες μορφές μαζικού τουρισμού.

Περιβαλλοντικοί Σκοποί:

  • Ανάκαμψη βιοποικιλότητας θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
  • Δεξαμενή εμπλουτισμού των γειτονικών αλιευτικών πεδίων.
  • Η περιοχή του Ελεύθερου Τεχνητού Υποβρύχιου Αξιοθέατου λειτουργεί ως ένας πυρήνας εμπλουτισμού των γειτονικών ψαρότοπων και αλιευτικών πεδίων, αφού η διάχυση των ιχθυοπληθυσμών που ανακάμπτουν δεν εμποδίζεται (η περιοχή απλά οριοθετείται, δεν περιφράσσεται).

Κοινωνικοί Σκοποί

  • Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.
  • Με την εισροή πρόσθετων πόρων, ευνοείται πέραν της οικονομικής και η κοινωνική συνοχή.
  • Συνεργατικές δραστηριότητες μεταξύ διαφορετικών κλάδων.
  • Ο καταδυτικός τουρισμός έχει άμεση σύνδεση τόσο με τον κλάδο της εστίασης όσο και την προσφορά καταλυμάτων. Εκτός αυτών υπάρχουν άμεσες συνέργειες με τον κλάδο των μεταφορών, αλλά και της ψυχαγωγίας.
  • Το άνοιγμα της αγοράς σε νέες τουριστικές δραστηριότητες που έχουν σχέση με τον καταδυτικό τουρισμό και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου έχουν άμεσο αντίκτυπο στην εγκατάσταση νέων επαγγελματιών και την συνεπαγόμενη σταθεροποίηση/αύξηση του πληθυσμού.
  • Αύξηση των θέσεων εργασίας στον τομέα του τουρισμού.
  • Προσέλκυση επιστημόνων και ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ενώ θα μπορεί να φιλοξενήσει και εκπαιδευτικά προγράμματα που θα συμβάλλουν στην παιδεία και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της θαλάσσιας οικολογίας.

Η θαλάσσια έκταση που χρειάζεται ένα τέτοιο αξιοθέατο είναι σχετικά μικρή, γεγονός που διευκολύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης. Ενδεικτικά, μια έκταση 200Χ300 μέτρα (δηλαδή περίπου 2 γήπεδα ποδοσφαίρου) είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες του αξιοθέατου.

Επειδή οι τεχνητοί ύφαλοι προσφέρουν καταφύγιο και θέσεις αναπαραγωγής για τα ψάρια, μπορεί να ενταχθεί σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα σχετικά με την Αλιεία αλλά και από αναπτυξιακά προγράμματα για τον τουρισμό.


Σχετικά Άρθρα

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

Δεν έλειψαν και φέτος οι παραβιάσεις σε σπίτια στον Αλμυρό τις ημέρες του παζαριού. Σε μία…
32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η 4 εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου…
Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Η Α’ Τοπική αρχίζει στις 21-22 Σεπτεμβρίου, η Β’ στις 28-29 Σεπτεμβρίου και η Γ’ στις…