- 1 Απριλίου, 2024
Το «Εγερτήριο σάλπισμα» αποδόθηκε ως έκθεμα στο Εκθεσιακό Κέντρο Πολιτισμού “Ρήγας Βελεστινλής»
Το ψηφιδωτό με πάνω από 2.000 ψηφίδες αποτελεί πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Υπέρεια Κρήνη κι αποτέλεσμα συνεργασίας τοπικών πολιτιστικών φορέων του Βελεστίνου
Τα αποκαλυπτήρια του ψηφιδωτού “Εγερτήριο σάλπισμα” που αναπαριστά τη σημαία του Ρήγα Βελεστινλή πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 24 Μαρτίου στο Βελεστίνο, παρουσία πλήθους κόσμου. Το ψηφιδωτό έργο που είναι αποτέλεσμα συνέργειας πολλών τοπικών συλλόγων αποδόθηκε στην τοπική κοινωνία και αποτελεί πλέον έκθεμα στο Εκθεσιακό Κέντρο Πολιτισμού “Ρήγας Βελεστινλής” στην Υπέρεια Κρήνη (Κεφαλόβρυσο) Βελεστίνου.
Η πρωτοβουλία ανήκε στα μέλη του Συλλόγου Γυναικών «Υπέρεια Κρήνη», η πρόεδρος του οποίου κα Σταυρούλα Γουλέτσιου-Γούση μίλησε στον «Λαό» για αυτή την ξεχωριστή εικαστική δημιουργία: «Το έργο ξεκίνησε από την ιδέα του μέλους του διοικητικού συμβουλίου μας κας Αγγελικής Ιατροπούλου, νηπιαγωγού στο Βελεστίνο. Την υιοθετήσαμε και θεωρήσαμε πως θα έπρεπε να απευθυνθούμε και στους υπόλοιπους τοπικούς συλλόγους αφού αναφερόμαστε σε κάτι σχετικό με τον εθνομάρτυρα Ρήγα που αφορά όλους μας. Έτσι, το ψηφιδωτό έγινε με τη συμμετοχή του Συλλόγου Γυναικών, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού-1ου Νηπιαγωγείου Βελεστίνου, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού-2ου Νηπιαγωγείου Βελεστίνου, της Ερανικής Επιτροπής Αγίου Αθανασίου-Σύλλογος Αγίου Αθανασίου, του Συλλόγου Μικρασιατών-Ποντίων Αλύτρωτες Πατρίδες, του Συλλόγου Περιβολιωτών Μαγνησίας, του Συλλόγου Νεολαίας Ενοδία και του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Βελεστίνου. Ανά τακτά διαστήματα, μέλη από τους συλλόγους που ανέφερα, μαζευόμασταν κι εργαζόμασταν συλλογικά για το έργο αυτό που αναπαριστά τη σημαία που οραματίστηκε ο Ρήγας για μια ελεύθερη Ελλάδα. Σε αυτή την προσπάθεια συνέδραμε οικονομικά ο Δήμος Ρήγα Φεραίου».
Η κα Γουλέτσιου-Γούση επισήμανε πως το ψηφιδωτό έγινε πάνω σε ξύλο θαλάσσης με 2.000 ψηφίδες οι οποίες είναι κομμένες στα τρία στο χέρι. Άρχισε η κατασκευή του στις 21 Ιουνίου 2021 κι ολοκληρώθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2024, δηλαδή διήρκησε πάνω από δυόμιση χρόνια.
Η σημαία που οραματίστηκε ο Ρήγας φέρει το ρόπαλο του Ηρακλή και τρείς σταυρούς. Κατά τον ίδιο τον Ρήγα, το κόκκινο χρώμα συμβολίζει την αυτοκρατορική πορφύρα και αυτεξουσιότητα του ελληνικού λαού, το άσπρο την αθωότητα της δίκαιης αφορμής κατά της τυραννίας και το μαύρο τον θάνατο υπέρ της πατρίδας. Το ρόπαλο με τους σταυρούς συμβολίζει τη σύνδεση της αρχαίας Ελλάδας με την Ορθοδοξία.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των αποκαλυπτηρίων την περασμένη Κυριακή, ομιλίες σχετικά με το έργο, τη ζωή και την παρακαταθήκη του Ρήγα εκφώνησαν η κα Βασιλική Τράκη, μουσειολόγος και πολιτικός μηχανικός, η κα Σταυρούλα Γουλέτσιου-Γούση, ο Δήμαρχος κος Δημήτριος Νασίκας, ενώ παιδιά των σχολείων απήγγειλαν ποιήματα. Η χορωδία του Βασίλη Τσαλαγά τραγούδησε τον Θούριο και τον Εθνικό Ύμνο, ενώ παραδοσιακούς χορούς παρουσίασαν τα τμήματα του Συλλόγου Περιβολιωτών Μαγνησίας. Υπήρχε επίσης πλούσιος μπουφές με εδέσματα που επιμελήθηκε ο Σύλλογος Γυναικών και ο Δήμος Ρήγα Φεραίου.
Το ψηφιδωτό εκτίθεται πλέον στο εκθεσιακό κέντρο στο Κεφαλόβρυσο του Βελεστίνου, είναι τοποθετημένο σε ειδική γυάλινη προθήκη, ενώ οι επισκέπτες σε ειδικό γραφικό στην πίσω πλευρά του, μπορούν να μάθουν την ιστορία του, την εξέλιξη κατασκευής και σχετικές φωτογραφίες.