• 4 Μαρτίου, 2024

Σάρωσαν τα μετάλλια οι αθλήτριες της Μαρίτας Τσάτσου!

Σάρωσαν τα μετάλλια οι αθλήτριες της Μαρίτας Τσάτσου!

Συμμετείχαν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα αθλητικού χορού της Εθνικής Χοροαθλητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και κατέκτησαν 123 μετάλλια και 5 κύπελλα!!!

Έκλεψαν την παράσταση…κυριολεκτικά οι αθλήτριες της Μαρίτας Τσάτσου από τον Αλμυρό στο πανελλήνιο πρωτάθλημα αθλητικού χορού που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα. Κατέκτησαν συνολικά 123 μετάλλια και 5 κύπελλα, δίνοντας συνέχεια στην πετυχημένη παρουσία των προηγούμενων ετών και χτίζοντας την αλμυριώτικη παράδοση στη σημαντική αυτή διοργάνωση! (κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση).

Για τον αθλητικό χορό και τις πρόσφατες επιτυχίες συνομιλήσαμε με τη δασκάλα, χορογράφο και διεθνή κριτή της ομοσπονδίας Μαρίτα Τσάτσου, την Αλμυριώτισσα που διαπρέπει στον χώρο!

Ας ξεκινήσουμε από τη διοργάνωση στην Αθήνα.

Ήταν το 31ο πανελλήνιο πρωτάθλημα αθλητικού χορού της Εθνικής Χοροαθλητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Διεξήχθη στο κλειστό γυμναστήριο «Γ. Στεφόπουλος» στο Περιστέρι την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου. Η αγωνιστική ομάδα των τμημάτων χορού που έχω στην πόλη του Αλμυρού συμμετείχε με 26 αθλήτριες ηλικίας από 8 έως 18 ετών και πραγματικά διέπρεψαν με τις επιδόσεις τους! Κατέκτησαν τα 123 από τα 129 μετάλλια στα οποία διαγωνίστηκαν και συγκεκριμένα 63 χρυσά, 52 ασημένια, 8 χάλκινα και πέντε κύπελλα. Στη διοργάνωση υπήρξαν πολλές κατηγορίες, ενώ οι δικές μου αθλήτριες διαγωνίστηκαν ομαδικά, ατομικά και σε ντουέτο, στα είδη χορού μοντέρνου, σύγχρονου, ακροβατικού, jazz, commercial, reggaeton, dancehall, oriental. Στην ομάδα μας ήταν μόνο κορίτσια από τον Αλμυρό, την Ευξεινούπολη, τη Σούρπη και το Κρόκιο.

Σαρώσατε τα μετάλλια… Ήταν κάτι που περιμένατε να συμβεί;

Η αλήθεια είναι ότι κάθε χρόνο στις διοργανώσεις που συμμετέχουμε, οι αθλήτριες από τον Αλμυρό ξεχωρίζουν και διακρίνονται! Στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα θα ήθελα να τονίσω πως τα περισσότερα κορίτσια, τα 17 από τα 26 της αποστολής μας, διαγωνίστηκαν για πρώτη φορά, οπότε καταλαβαίνετε πως έζησαν μια πρωτόγνωρη εμπειρία που την χάρηκαν πολύ καθώς τη συνδύασαν με το επιθυμητό αποτέλεσμα! Η προετοιμασία μας για να συμμετάσχουμε στο πρωτάθλημα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2023 και το τελευταίο διάστημα έγιναν πιο εντατικές προπονήσεις, ακόμη και ιδιαίτερα μαθήματα για τις αθλήτριες του ατομικού ή των ντουέτων. Η προετοιμασία περιλάμβανε τεχνική, χορογραφίες και εξοικείωση με τον αυτοσχεδιασμό, γνώσεις απαραίτητες για κάθε αθλητή που ασχολείται με τον πρωταθλητισμό. Παράλληλα επιμεληθήκαμε τη σκηνική παρουσία, τις στολές, το μακιγιάζ κι άλλα κομμάτια ώστε να παρουσιάσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Οπότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Αλμυρός έχει αγκαλιάσει αυτό που λέγεται αθλητικός χορός… Θέλεις να μας πει τι εννοούμε με τον όρο αυτόν, σε ποια ηλικία ξεκινάνε οι προπονήσεις και ποιες είναι οι προοπτικές για κάθε μία κοπέλα που θέλει να ασχοληθεί;

Διδάσκω στον Αλμυρό, τον τόπο όπου κατάγομαι και μεγάλωσα, εδώ και13 χρόνια. Τα αγωνιστικά τμήματα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2019 κι από τότε έχουμε συμμετάσχει σε οκτώ διοργανώσεις αθλητικού χορού στην Αθήνα, στον Βόλο και την Κόρινθο με συνολικό απολογισμό 374 μεταλλίων που μεταφράζονται σε 235 χρυσά, 110 ασημένια, 29 χάλκινα μετάλλια και 23 κύπελλα. Ο χορός όταν γίνεται σε αγωνιστικό επίπεδο ονομάζεται αθλητικός και διαχωρίζεται από τον κοινωνικό χορό. Στον Αλμυρό υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και είναι κάτι που αρέσει πολύ στα παιδιά και τους γονείς τους. Τη φετινή σεζόν στα τμήματα είχαμε 80 εγγραφές. Έχουμε μαθήτρια που είναι 2,5 ετών! Γενικά θεωρώ πως από τα 4-5 έτη είναι μια καλή ηλικία για να ξεκινήσουν τα κορίτσια και να πάρουν τις σωστές βάσεις του χορού, αλλά βεβαίως η εξέλιξη έχει να κάνει με την προσπάθεια. Για παράδειγμα εγώ άρχισα στα 14 και την επόμενη χρονιά αναδείχθηκα πρωταθλήτρια Ελλάδος. Δεν χρειάζεται γνώσεις ή κάποια προσόντα. Ξεκινάμε από το μηδέν και το μόνο που ζητάμε είναι αγάπη για τον χορό και θέληση. Στην αρχή οι αθλήτριες δοκιμάζουν κάποια χορογραφία για να δουν εάν μπορούν να ανταπεξέλθουν, βλέπουμε την πορεία που έχουν και μετά μπαίνουν στο αγωνιστικό κομμάτι στο οποίο απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για να παραμείνουν. Ο χορός είναι ψυχοθεραπεία, επιδρά θετικά στην ψυχολογία όλων! Το σημαντικότερο είναι ότι διατηρεί πολύ καλή φυσική κατάσταση, τα παιδιά μαθαίνουν τις αξίες της σωστής διατροφής κι άλλων καλών πρακτικών, ενώ παράλληλα διασκεδάζουν, γυμνάζονται, κοινωνικοποιούνται, μαθαίνουν να συνεργάζονται, να πειθαρχούν, να έχουν προσήλωση σε κάποιο στόχο. Όσον αφορά στις προοπτικές, είναι ένα χόμπι που μπορεί να εξελιχθεί σε επάγγελμα. Αναφέρω χαρακτηριστικά πως δύο μαθήτριές μου από τον Αλμυρό και τη Σούρπη προσφάτως πέτυχαν στις εξετάσεις κι απέκτησαν το δίπλωμα δασκάλας στον μοντέρνο χορό.

Θα μπορούσε η πόλη του Αλμυρού να φιλοξενήσει μία μεγάλη διοργάνωση με πανελλήνιο χαρακτήρα;

-Σίγουρα ναι, διότι βρίσκεται σε προνομιακή θέση στο κέντρο της χώρας και διαθέτει τις εγκαταστάσεις. Γιατί όχι στο μέλλον να διοργανώσουμε ένα πρωτάθλημα ή Κύπελλο στον Αλμυρό! Θα ήταν κάτι σημαντικό για την προβολή της πόλης και της περιοχής μας και θα αποτελούσε κίνητρο για τα παιδιά να δουν από κοντά αυτό που λέμε αθλητικό χορό.

***Η Μαρίτα Τσάτσου γνώρισε τον χορό σε ηλικία 14 ετών και από τότε αφιερώθηκε ολοκληρωτικά σε αυτόν! Σπούδασε στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Παν. Θεσσαλίας, χοροθεραπεία στο ΕΚΠΑ και ειδική αγωγή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Εργάζεται ως δασκάλα χορού σε ΚΔΑΠ στο Βελεστίνο, διατηρεί τμήματα χορού στον Αλμυρό και τον Βόλο, ενώ είναι διεθνής κριτής της Εθνικής Χοροαθλητικής Ομοσπονδίας. Παράλληλα συνεργάζεται με σχολές χορού και ΚΔΑΠ σε όλη την Ελλάδα, ενώ συμμετέχει συχνά σε διεθνή φεστιβάλ εντός κι εκτός των συνόρων.

 

 

 

 

 

 


Σχετικά Άρθρα

Με εξαιρετική διάθεση και εορταστικό κλίμα η κοπή πίτας του τμήματος βόλεϊ του ΓΣΑ

Με εξαιρετική διάθεση και εορταστικό κλίμα η κοπή πίτας του τμήματος βόλεϊ του ΓΣΑ

Το βράδυ της Παρασκευής 15 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και πάρτι του τμήματος…