- 25 Ιανουαρίου, 2024
Ένα μοναδικό ταξίδι γνώσης κι αυτογνωσίας της ελληνικής μας ταυτότητας από την Μαρία Ευθυμίου στον Αλμυρό
Πολύτιμο δώρο της Φιλαρχαίου Εταιρείας στους πολίτες αποτέλεσε η παρουσία της διακεκριμένης ιστορικού στην πόλη – Κατάμεστη η αίθουσα της εκδήλωσης, καθηλωμένοι μαθητές και δημότες παρακολούθησαν το μάθημα ιστορίας
Ένα πολύτιμο δώρο γνώσης και ιστορίας στην πόλη του Αλμυρού ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε το πρωί της Τρίτης 23/1 η Φιλάρχαιος Εταιρεία με καλεσμένη την Ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας του ΕΚΠΑ, διακεκριμένη ακαδημαϊκό, ιστορικό, συγγραφέα Μαρία Ευθυμίου. Η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αλμυρού αποδείχθηκε πολύ μικρή για να φιλοξενήσει αυτή τη σπουδαία εκδήλωση, καθώς γέμισε ασφυκτικά από 300 και πλέον πολίτες, όχι μόνο από την περιοχή μας αλλά και τον Βόλο, τη Νέα Αγχίαλο κι άλλα μέρη.
Στην κυριολεξία το κοινό «κρεμάστηκε» από τα χείλη της κας Ευθυμίου και για 2,5 ώρες έμεινε καθηλωμένο, ενθουσιασμένο μαζί της. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Αλμυρού που διδάχθηκαν παγκόσμια ιστορία από μία κορυφαία καθηγήτρια. Δόθηκε στους πολίτες η δυνατότητα να απολαύσουν την ομιλήτρια που τόσα πολλά έχουν ακούσει γι’ αυτήν και να ζήσουν, να αποκομίσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία. Μάλιστα, πολλοί πριν την έναρξη της εκδήλωσης -αλλά και μετά το πέρας της- συνομίλησαν με την κα Ευθυμίου εκφράζοντας τον θαυμασμό τους για το έργο της, τής προσέφεραν δώρα και θέλησαν να απαθανατίσουν τη γνωριμία τους με μία φωτογραφία.
Η κα Ευθυμίου μάς ταξίδεψε στον χρόνο και το χώρο όπου άνθησε ο Ελληνισμός, από την αποκρυπτογράφηση της γραμμικής Β’ στις Μυκήνες ως ελληνική γλώσσα μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Ήταν ένα συναρπαστικό ταξίδι αυτογνωσίας της ατομικής και συλλογικής μας ταυτότητας, ταξίδι γνώσης και βιωματικής εμπειρίας.
Όπως αναφέρει η Φιλάρχαιος Εταιρεία σε Δελτίο Τύπου της, «οφείλουμε να τονίσουμε το σπουδαίο έργο που επιτελεί με την παρουσία της στο πανελλήνιο, με το να παραδίδει υποδειγματικά μαθήματα ιστορίας, στους απλούς πολίτες κάθε ηλικίας και επιπέδου. Απλή, επικοινωνιακή και οικεία, κερδίζει τους ανθρώπους και συμβάλλει να αγαπήσουν την ιστορία. Η Φιλάρχαιος Εταιρεία αισθάνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την εκδήλωση που διοργάνωσε και από το αποτέλεσμά της. Ευχαριστεί το πλήθος κόσμου που συμμετείχε και παρακολούθησε την τόσο σημαντική εκδήλωση και υπόσχεται ότι θα συνεχίσει το έργο της με ανάλογες εξωστρεφείς και ποιοτικές εκδηλώσεις. Αισθάνεται επίσης την ικανοποίηση για το άνοιγμά της προς τη κοινωνία για χάρη της οποίας και υπάρχει και μάλιστα να υποστηριχθεί η εκδήλωση από το Γενικό Λύκειο Αλμυρού και τους εκπαιδευτικούς με τους οποίους εύχεται και προσδοκά να εγκαινιάσει για το μέλλον, σχέση συνεργασίας».
Πρώτος τον λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος της Φιλαρχαίου κος Βασίλης Φυτιλής ο οποίος έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορική διαδρομή της από το 1896 που ιδρύθηκε μέχρι τις ημέρες μας, την εκδοτική της προσφορά στον τόπο, το μουσείο που ίδρυσε στον Αλμυρό και δώρισε στο ελληνικό κράτος, τη σπουδαιότητα των δράσεών της για την καταγραφή κι ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού μας.
Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης καλωσόρισε την κα Ευθυμίου κι όπως είπε χαρακτηριστικά «είστε πάντα ευπρόσδεκτη σε αυτή την πόλη, εύχομαι να μην είναι η τελευταία φορά που βρίσκεστε εδώ αλλά μαζί να κάνουμε πολλά ιστορικά ταξίδια και να αντλήσουμε γνώση από τις γνώσεις σας».
Στη δική της ομιλία, η κα Άννα Μπουκόρου, Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Αλμυρού, επισήμανε μεταξύ των άλλων: «Δυστυχώς η ιστορία ως έννοια και ιδιαίτερα ως διδασκόμενο μάθημα, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, αντιμετωπίζεται από τους περισσότερους μαθητές με αδιαφορία, ενίοτε και με απέχθεια. Η απομνημονευτική μάθηση, που επικράτησε στην ελληνική εκπαίδευση για ολόκληρες δεκαετίες, σε συνδυασμό με την απουσία της ευαισθητοποίησης των μαθητών ως προς τη σημασία ή την αναγκαιότητα της ιστορικής γνώσης, η έλλειψη οπτικοακουστικού υλικού που θα διευκόλυνε στην κατανόηση και τη συγκράτηση γεγονότων και προσώπων, η απουσία εναλλακτικών μεθόδων διδασκαλίας πλην της μετωπικής, οδήγησε τους μαθητές, δεκαετίες ακόμη πριν, να υιοθετήσουν μια στάση όχι ιδιαίτερα φιλική προς την ιστορία.
Και πόσο κρίμα είναι, αλήθεια, να μην μπορούν οι νέοι μας να αξιοποιήσουν προς όφελός τους αυτό το μεγαλείο πολιτισμού, να αδυνατούν να αντλήσουν αξίες και ιδανικά από τον ιστορικό μας διάβα, να παραδειγματίζονται από τα λάθη του παρελθόντος. Η ιστορία μας είναι η παράδοσή μας, είναι η συλλογική μας μνήμη… είναι η εθνική μας ταυτότητα… η εθνική μας αυτογνωσία…. η εθνική μας συνείδηση.
Οι καιροί που ζούμε σήμερα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι και ύπουλοι, καθώς ο εχθρός δε θα εκστρατεύσει εναντίον μας με κανόνια και σπαθιά. Δεν τον βλέπουμε τον εχθρό να έρχεται αλλά είναι εδώ, έχει όνομα και λέγεται ανιστορικότητα. Λαοί τριγύρω μας, με ελάχιστη ιστορική πορεία, την περιφρουρούν παθιασμένα. Άλλοι, που δεν την διέθεταν, την κατασκεύασαν. Εύχομαι πραγματικά να έρθει αυτή η ώρα, που και πάλι οι νέοι μας θα έχουν στο προσκεφάλι τους τα αναγνώσματα, για τη διάνοια και την οξυδέρκεια των αρχαίων Ελλήνων, τον πολιτιστικό πλούτο του Βυζαντίου, την αγωνιστικότητα και την πίστη των αγωνιστών της επανάστασης, τους αγώνες και την παλικαριά του έθνους μας στους βαλκανικούς και τους παγκοσμίους πολέμους. Και πού ξέρεις! Ίσως μια μέρα το παρελθόν να μας αιφνιδιάσει με τη δύναμη της επικαιρότητάς του, όπως έγραψε κάπου ο Οδυσσέας Ελύτης».
Η κα Ευθυμίου καθήλωσε το κοινό για δύο ώρες και κλείνοντας την ομιλία της είπε: «Έχουμε πετύχει πολλά εμείς οι Έλληνες. Και ακόμη πετυχαίνουμε. Θα μπορούσαμε όμως να φθάσουμε ακόμη ψηλότερα αρκεί να αγαπηθούμε λίγο, να μην υπάρχει διχόνοια μεταξύ μας».
Πραγματικά αξίζει να αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας και να παρακολουθήσετε την εκδήλωση που κατέγραψε η κάμερα του «e-almyros.gr».