- 24 Ιανουαρίου, 2024
Επιπλέον 25 εκατομμύρια ευρώ ως προκαταβολή από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για τον Daniel
Χθες Τρίτη 24-1-2024 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε προκαταβολή 25 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για τη στήριξη της Ελλάδας στην αντιμετώπιση των εκτεταμένων ζημιών που προκάλεσε ο κυκλώνας «Δανιήλ» από τις 4 έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2023.
Ο κυκλώνας ήταν ο πιο θανατηφόρος μεσογειακός τροπικός κυκλώνας στην καταγεγραμμένη ιστορία. Η καταστροφή προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες (κυρίως στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας) με τα συνολικά θύματα να αγγίζουν τους 17 θανάτους.
Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Elisa Ferreira δήλωσε: «Οι πλημμύρες του περασμένου έτους που προκλήθηκαν από τον κυκλώνα «Daniel» ήταν ένα τραγικό γεγονός για την Ελλάδα.
Άνθρωποι έχασαν τη ζωή και τα σπίτια τους και σημαντικές υποδομές καταστράφηκαν. Με την προκαταβολή του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, βοηθάμε την Ελλάδα να ανακάμψει από την καταστροφή και αποδεικνύουμε ότι στεκόμαστε με την Ελλάδα με πλήρη αλληλεγγύη».
Στις 20 Νοεμβρίου 2023, η Επιτροπή έλαβε αίτηση από την Ελλάδα για βοήθεια από το ΤΑΕΕ σε σχέση με τις ζημίες που προκλήθηκαν.
Η Ελλάδα υπολόγισε μια συνολική άμεση ζημία ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και ζήτησε προκαταβολή. Με βάση την προκαταρκτική αξιολόγηση, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την πληρωμή προκαταβολής από το ΤΑΕΕ.
Συνεπώς, η προκαταβολή θα πρέπει να ανέρχεται στο 25% της προβλεπόμενης εισφοράς, η οποία ανέρχεται σε 25,3 εκατ. ευρώ.
Η εκτελεστική απόφαση της Επιτροπής για την προκαταβολή εγκρίθηκε σήμερα και η πληρωμή θα γίνει τις επόμενες ημέρες.
Εάν η πλήρης αξιολόγηση επιβεβαιώσει τα πορίσματα της προκαταρκτικής αξιολόγησης, το τελικό ποσό της βοήθειας θα καθοριστεί με βάση τις διαθεσιμότητες του προϋπολογισμού.
Το ΤΑΕΕ βοηθά τα κράτη μέλη και τις υπό ένταξη χώρες να ανακουφίσουν το οικονομικό βάρος που προκαλείται από μεγάλες φυσικές καταστροφές και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία.
Από τη δημιουργία του το 2002, το Ταμείο έχει κινητοποιήσει πάνω από 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ οικονομικής βοήθειας για 129 καταστροφές (109 φυσικές καταστροφές και 20 καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία) σε 24 κράτη μέλη (συν το Ηνωμένο Βασίλειο) και 3 υποψήφιες χώρες (Αλβανία, Μαυροβούνιο και Σερβία).