• 15 Ιανουαρίου, 2024

Σε εξέλιξη η κινητοποίηση των αγροτών στον Αλμυρό και ευρύτερα στη Μαγνησία

Σε εξέλιξη η κινητοποίηση των αγροτών στον Αλμυρό και ευρύτερα στη Μαγνησία

Σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας βρίσκονται οι αγρότες στη Μαγνησία. Στον Αλμυρό, στην περιοχή της λαϊκής αγοράς, ήδη έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες αγρότες με τα τρακτέρ τους, με σκοπό να πραγματοποιηθεί πορεία διαμαρτυρίας την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024, με προορισμό τα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στον Βόλο όπου θα βρίσκονται γεωργοί και κτηνοτρόφοι του Πηλίου, του Βόλου, της Κάρλας και του Βελεστίνου.

Τα αιτήματα των αγροτών δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη επίσημα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του e-almyros.gr μερικά από αυτά είναι, η άμεση αποζημίωση όσων επλήγησαν στις πλημμύρες ή και τις φωτιές στη Μαγνησία, τόσο σε ζωικό κεφάλαιο, όσο και σε αγροτικό εξοπλισμό, η επίλυση των προβλημάτων στις παρακάρλιες περιοχές με αποκατάσταση ζημιών και αποστράγγιση των χωραφιών, η αύξηση των αγροτικών αποζημιώσεων, η αναπλήρωση εισοδήματος σε κτηνοτρόφους που έχασαν μέρος ή και ολόκληρο το ζωικό τους κεφάλαιο, την άμεση οικονομική στήριξη των ελαιοπαραγωγών λόγω τις ακαρπίας.

Σχετικά με το κόστος παραγωγής, παραμένουν τα αιτήματα να γίνουν αντίστοιχες χρεώσεις-μειώσεις της κιλοβατώρας για το αγροτικό ρεύμα όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να καταργηθεί ο φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο, να μειωθούν τιμές και ΦΠΑ σε λιπάσματα, φυτοφάρμακα, και σε σπόρους, να αυξηθεί ο συντελεστής απόσβεσης του ζωικού κεφαλαίου και του φυτικού πολυετούς καλλιέργειας.

Οι αγρότες ζητούν ετήσιο χρονοδιάγραμμα καταβολής των ενισχύσεων και αποζημιώσεων που θα τηρείται, ώστε να μπορέσουν να προγραμματίσουν τα έξοδα και τις ενέργειές τους, αλλά ζητούν και διευκρινίσεις για τη δραματική μείωση των ατομικών δικαιωμάτων  καθώς και ολοκλήρωση της καταβολής της ενίσχυσης του 2023.

Κατά το ρεπορτάζ συνομιλήσαμε με αγρότες της περιοχής, οι οποίοι δηλώνουν ότι η πορεία αυτή είναι η αρχή μιας σειράς κινητοποιήσεων και ότι θα πρέπει να περιμένουμε κλιμάκωση αυτών το επόμενο διάστημα.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι από ρεπορτάζ μας στο σημείο συγκέντρωσης των τρακτέρ του Αλμυρού:

 


Σχετικά Άρθρα

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

Δεν έλειψαν και φέτος οι παραβιάσεις σε σπίτια στον Αλμυρό τις ημέρες του παζαριού. Σε μία…
Στη Βουλή από τον Αλ. Μεϊκόπουλο τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων της Μαγνησίας

Στη Βουλή από τον Αλ. Μεϊκόπουλο τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων της Μαγνησίας

Σε κοινοβουλευτική Ερώτηση προχώρησαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Βέττα Καλλιόπη και Γαβρήλος Γιώργος φέρνοντας…
Αποχώρησε μετά από 17 χρόνια η ψυχή του στίβου ΓΣΑ, Χάιδω Καραπτσιά

Αποχώρησε μετά από 17 χρόνια η ψυχή του στίβου ΓΣΑ, Χάιδω Καραπτσιά

Η προπονήτρια που συνέδεσε το όνομά της με τον στίβο του Αλμυρού για σχεδόν δύο δεκαετίες,…