• 7 Ιανουαρίου, 2024

Ποδαρικό στη Λάρισα ο ΓΣΑ για το νέο έτος

Ποδαρικό στη Λάρισα ο ΓΣΑ για το νέο έτος

Να συνεχίσει από ‘κει που σταμάτησε στο φινάλε του προηγούμενου έτους θέλει ο ΓΣΑ στο πρωτάθλημα της National League 2! Ποδαρικό στη Λάρισα για το 2024 με αγώνα την Κυριακή 7 Ιανουαρίου απέναντι στην ΑΕΛ, στις 17:00 στο κλειστό του Αγίου Θωμά.

Το πρόγραμμα της κατηγορίας μέχρι την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας δεν έχει κανένα κενό, επομένως αγωνιστική δράση έχουμε τα επόμενα δεκατρία Σαββατοκύριακα. Τέσσερις αγωνιστικές μέσα στον Ιανουάριο, τέσσερις αγωνιστικές τον Φεβρουάριο και πέντε τον Μάρτιο. Θυμίζουμε ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος κι όταν συμβεί αυτό, ίσως θα είμαστε σε θέση να εξαγάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Για παράδειγμα, οι Αετοί Βέροιας που τώρα είναι παραπάνω από τον ΓΣΑ στην τέταρτη θέση, παίζουν με Τιτάνες Παλαμά και Τρίκαλα, δύο ομάδες που βρίσκονται ψηλά στον 4ο όμιλο.

Οι «κυανόλευκοι» του Λουκά Ζαρονικόλα έκλεισαν το 2023 με τρεις σερί επιτυχίες, έχουν πλέον θετικό απολογισμό αποτελεσμάτων και κοιτάνε ψηλότερα. Θέλουν να συνεχίσουν την πορεία …του τρένου στις ράγες της επιτυχίας καθώς ακολουθούν τρεις αναμετρήσεις με αντιπάλους που βρίσκονται στο δεύτερο μισό της κατάταξης. Βεβαίως, δεν υπάρχει εύκολο ματς στην κατηγορία, ενώ συν τοις άλλοις είμαστε εν μέσω μεταγραφικής περιόδου, οπότε κάποιοι σύλλογοι προχώρησαν ή αναμένεται να προχωρήσουν σε προσθήκες στο ρόστερ τους. Άλλοι πάλι έχασαν και θα παρουσιαστούν αποδυναμωμένοι.

Ο ΓΣΑ παίζει την Κυριακή 7/1 στη Λάρισα με την ΑΕΛ, μετά υποδέχεται τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη, μετά τη Μελίκη και στις 28/1 έχει την πρώτη από τις δύο στη σειρά εξόδους στην Καστοριά. Εκεί -και στον πρώτο αγώνα του Φεβρουαρίου στο Κιλκίς- θα φανεί εάν η αλμυριώτικη ομάδα μπορέσει να ζητήσει κάτι παραπάνω από την είσοδο στα πλέι οφ κι αναφερόμαστε να διεκδικήσει μία από τις δύο πρώτες θέσεις που οδηγούν κατευθείαν στα ημιτελικά προσπερνώντας την πρώτη φάση της διαδικασίας των πλέι οφ.

Πάντως η φετινή National League 2 είναι πιο δυνατή από τα προηγούμενα χρόνια, λογικό εάν αναλογιστούμε ότι έφυγαν κάποιοι σύλλογοι που είχαν ανάβει από τα τοπικά με την αναδιάρθρωση τον καιρό της πανδημίας του κορωνοϊού και οι όμιλοι είναι λιγότεροι, άρα διαφορετική και η σύνθεσή τους. Βλέπουμε ότι φέτος στον όμιλο του ΓΣΑ είναι 6-7 ομάδες ισάξιες, ενώ άλλες που είναι χαμηλά δεν αποτελούν εύκολους αντιπάλους. Μπορεί η κυανόλευκη ομάδα να κέρδισε με 40 πόντους το Άργος Ορεστικό, αλλά ο σύλλογος από την Καστοριά έχασε με δύο πόντους από τους Αετούς και με έναν από το Κιλκίς, ομάδες πολύ ψηλότερα στην κατάταξη.

Αναφορικά με το σκοράρισμα του ΓΣΑ, ο Μιχάλης Πολίτης για ακόμη μία σεζόν είναι ανάμεσα στους πρώτους σκόρερ της κατηγορίας με 187 σε εννιά παιχνίδια, δηλαδή 20,7 κατά μέσο όρο (ακόμη, πρώτος σε εύστοχα τρίποντα με 32 σε όλους τους ομίλους). Τον ακολουθεί ο Παναγιώτης Παπούλιας με 116 (12,8 μ.ό.), ενώ επίσης διψήφιος είναι ο Ανδρέας Πελεκούδας ο οποίος έχει 108 πόντους, 12 κατά μέσο όρο με πολύπλευρη προσφορά σε ριμπάουντ, τάπες κι άμυνα αφού με τα 208 εκατοστά δεσπόζει κάτω από τα καλάθια. Σημαντικό πυλώνα στο παιχνίδι του συνόλου του Λουκά Ζαρονικόλα αποτελεί ο Γιώργος Λάππας ο οποίος έχασε πεντέμιση αγώνες (ο …μισός ήταν στην πρεμιέρα όταν τραυματίστηκε). Με 13,5 πόντους είναι ο δεύτερος σκόρερ με βάση τον μέσο όρο. Εάν δεν είχε σταθεί άτυχος με θλάση βαριάς μορφής στη Μελίκη, ο ΓΣΑ σίγουρα θα είχε καλύτερα αποτελέσματα…

Από εκεί και πέρα έχουμε: Κοντοστάθης 69 πόντους, Μάμουρας 49, Αργύρης 45, Μυλωνάς 17, Βαλαμούτης 7, Παπουτσής 6, Μασούρας 4, Κανατούλας 4, Ξηρομερήσιος 2.

Σχετικά με την κατηγορία, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΚ και πρόεδρος της επιτροπής εθνικών πρωταθλημάτων, Νίκος Νικολόπουλος, «φιλοξενήθηκε» στην εκπομπή «Πριν τα τζάμπολ» του ραδιοφώνου της Ομοσπονδίας και μεταξύ άλλων, είπε:

Για τις National League 1 και 2: «Σίγουρα δεν αφήσαμε στην τύχη τους τα υπόλοιπα πρωταθλήματα και σίγουρα δεν έχουν αποκτήσει την αίγλη της Elite League. Αυτό οφείλεται στο ότι είναι πολλά τα σωματεία και διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα, απ’ τη μία άκρη στην άλλη, γι’ αυτό κι εκεί θεσπίσαμε κανόνες, πάμε συντηρητικά βλέπουμε πού πρέπει να σταματήσουμε τον βαθμό των ομάδων, δημιουργήσαμε κι εκεί τα οικονομικά κίνητρα της χρησιμοποίησης των Ελλήνων, γιατί είναι βασικό στοιχείο για ‘μας να παίζουν οι Έλληνες αθλητές. Βλέπουμε κι εκεί μια ποιότητα, όχι στον βαθμό που υπάρχει φέτος στην Elite League, όπου ο καθένας μπορεί να χάσει απ’ τον οποιανδήποτε. Σε αυτές τις κατηγορίες δεν είναι τόσο… απλωμένο αυτό το στοιχείο, ίσως και γιατί υπάρχουν ομάδες που προβιβάστηκαν για πρώτη φορά ή από μικρές περιοχές της Ελλάδας. Όμως, το πρωτάθλημα έχει αποκτήσει ένα μεγάλο ενδιαφέρον και βλέπεις και κάποιου επιπέδου μπάσκετ εκεί. Η σταδιακή μείωση των ομάδων, τα κίνητρα που δίνουμε στις ομάδες και κάποιες άλλες σκέψεις που έχουμε θα αποδώσουν, αλλά λίγο αργοπορημένα. Πρώτο μας μέλημα είναι η Elite League, που έχει φτάσει σε ένα επίπεδο και θέλει μικρές “πινελιές” κάθε χρόνο, οι άλλες κατηγορίες θέλουν περισσότερη δουλειά. Ευελπιστούμε, όμως, ότι θα έχουμε αποτελέσματα και ήδη έχουμε, καθώς υπάρχουν ομάδες που ξεχωρίζουν, είναι ανταγωνιστικές ή ανεβαίνουν κατηγορίες και “πατούν” καλά στα πόδια τους».

Για το αν έχουν κατασταλάξει οι ιθύνοντες της ΕΟΚ σε κάποιες αλλαγές σε αυτές τις κατηγορίες την επόμενη σεζόν: «Αυτήν τη στιγμή είμαστε σε επίπεδο συζητήσεων και σκέψεων. Κάθε αγωνιστική που περνάει μάς δίνει “τροφή” για σκέψη. Αυτήν τη στιγμή συζητάμε και δουλεύουμε την τροποποίηση των κανονισμών, τον πειθαρχικό κανονισμό, γιατί ψηφίσαμε κάποιους κανόνες το 2021 όταν εκλέχτηκε η διοίκηση του κύριου Λιόλιου, αλλά είναι δεσμευτική να τηρηθεί για 2 χρόνια. Η 2η χρονιά είναι η φετινή και ήδη δουλεύουμε στο πρωτάθλημα. Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για αλλαγές, αλλά ήδη έχουμε κάποιες πληροφορίες και σκέψεις. Θέλουμε να δούμε πώς θα πάει, προκειμένου το καλοκαίρι να γίνουν αλλαγές».

Για τη χορήγηση των wild cards: «Το έχουμε θεσπίσει, είναι… νόμος. Αυτό έχει να κάνει ακριβώς με την ποιότητα των πρωταθλημάτων. Μπορεί κάποιος να νιώθει αδικημένος ή μειονεκτικά, αλλά υπάρχουν κριτήρια για τις wild cards. Καταρχάς, έγιναν ζουμ με παρουσία όλων των ομάδων και ατόμων της ΕΟΚ προκειμένου να συζητήσουμε με αυτές τις ομάδες, να μας πουν το πλάνο τους, να δούμε το ενδιαφέρον τους, τι έχουν να κάνουν. Πιθανόν, κάποια ομάδα που δώσαμε wild card πέρυσι να αποτύχει φέτος, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η wild card δόθηκε λάθος. Σημαίνει ότι πειστήκαμε απ’ την ομάδα και χορηγήσαμε μια wild card σε αυτήν. Η wild card έχει πολλές φορές το κριτήριο της γεωγραφικότητας και της προοπτικής που εμείς διαβλέπουμε ή μας εξηγούν αυτοί οι άνθρωποι. Δεν υπάρχει… αλλοίωση πρωταθλήματος, γιατί δε γίνεται ούτε μεσούσης της σεζόν ούτε τίποτα».


Σχετικά Άρθρα

Επενδύει στους μικρούς ο Γιάννης Στεργιόπουλος

Επενδύει στους μικρούς ο Γιάννης Στεργιόπουλος

Σημαντική η παραμονή του Νίκου Κανατούλα στον ΓΣΑ, επτά αθλητές από το εφηβικό τμήμα ακολουθούν την…
Στις 5 Οκτωβρίου η έναρξη της Α1 ΕΣΚΑΘ – Οι 14 αντίπαλοι του ΓΣΑ τη νέα σεζόν 2024-25

Στις 5 Οκτωβρίου η έναρξη της Α1 ΕΣΚΑΘ – Οι 14 αντίπαλοι του ΓΣΑ τη νέα…

Με 15 ομάδες θα γίνει το πρωτάθλημα της Α1 ΕΣΚΑΘ, εφόσον όλες δηλώσουν συμμετοχή μετά την…
Γιάννης Μελέτης: Το επίτευγμα αυτής της ομάδας ήταν ανεπανάληπτο

Γιάννης Μελέτης: Το επίτευγμα αυτής της ομάδας ήταν ανεπανάληπτο

Την αποχώρησή του από τα διοικητικά του ΓΣΑ ανακοίνωσε ο Γιάννης Μελέτης με την ακόλουθη δήλωση…