• 11 Δεκεμβρίου, 2023

Παγώνει η δημιουργία ναυστάθμου στον Αλμυρό

Παγώνει η δημιουργία ναυστάθμου στον Αλμυρό

Παγώνει η δημιουργία ναυστάθμου στον Παγασητικό κόλπο και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αλμυρού σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινής» που επικαλείται πηγές της στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου, ο Υπουργός Νίκος Δένδιας έχει καταλήξει στην απόφαση να σχεδιαστεί από την αρχή ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός για τα εξοπλιστικά προγράμματα με σκοπό τον εξορθολογισμό των δαπανών. Γίνεται λόγος για απόφαση αναστολής χρηματοδοτήσεων και έργων υποδομής, όχι για προγράμματα τα οποία έχουν βαρύνουσα πολιτική σημασία, όπως είναι η προμήθεια (εν καιρώ) των F-35 αλλά για άλλα εξοπλιστικά και την αγορά νέων κορβετών.

Μεταξύ των άλλων, όπως πάντα επισημαίνεται στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, έχει αποφασιστεί η αναστολή για την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών των εγκαταστάσεων του ναυστάθμου Κρήτης, που έχει υπολογιστεί στα 190 εκατ. Ευρώ (τα έργα θα γίνουν αλλά με καθυστέρηση) και η αναστολή δημιουργίας Ναυστάθμου στον Παγασητικό κόλπο για τη μεταφορά αρματαγωγών του Πολεμικού Ναυτικού στο Τσιγγέλι.

«Το λιμάνι στον Παγασητικό ήταν ένα έργο που υποστηρίχθηκε ιδιαιτέρως από τον απερχόμενο αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Σε γενικές γραμμές, η εκ νέου ιεράρχηση αποτελεί και αφορμή για συζήτηση με τη νέα ηγεσία του στρατεύματος που θα προκύψει από τις κρίσεις τις επόμενες εβδομάδες» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επισημαίνεται πως η επίσημη παραχώρηση στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού της έκτασης στο Τσιγγέλι Αγ. Ιωάννη Ευξεινούπολης για τη δημιουργία Ναυστάθμου έγινε στις 13 Ιουλίου με την υπογραφή συμβάσεων από τον Δήμαρχο Αλμυρού κο Ευάγγελο Χατζηκυριάκο και τον εκπρόσωπο του Γ.Ε.Ν. Αντιπλοίαρχο Βασίλειο Τσούκα.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την παραχώρηση των γεωτεμαχίων αναφέρει πως «η διάρκεια της παραχώρησης ορίζεται στα πέντε έτη και αρχίζει από την επομένη υπογραφής του συμφωνητικού παραχώρησης. Εντός των πέντε ετών, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Πολεμικού Ναυτικού, οφείλουν να έχουν ολοκληρώσει τις οριστικές μελέτες/μελέτες εφαρμογής. Μετά τη γνωστοποίηση στον Δήμο της ολοκλήρωσης των οριστικών μελετών/μελετών εφαρμογής οποτεδήποτε εντός της χρονικής διάρκειας της παραχώρησης, τα δύο μέρη δεσμεύονται να προβούν σε τροποποίηση του παρόντος όρου με την παραχώρηση των γεωτεμαχίων επ’ αορίστου χρόνου».


Σχετικά Άρθρα

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

Δεν έλειψαν και φέτος οι παραβιάσεις σε σπίτια στον Αλμυρό τις ημέρες του παζαριού. Σε μία…
Αποχώρησε μετά από 17 χρόνια η ψυχή του στίβου ΓΣΑ, Χάιδω Καραπτσιά

Αποχώρησε μετά από 17 χρόνια η ψυχή του στίβου ΓΣΑ, Χάιδω Καραπτσιά

Η προπονήτρια που συνέδεσε το όνομά της με τον στίβο του Αλμυρού για σχεδόν δύο δεκαετίες,…
Κέρδισε η Αλληλεγγύη στην γιορτή του Αγίου Νικολάου για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου – Ευχαριστήριο

Κέρδισε η Αλληλεγγύη στην γιορτή του Αγίου Νικολάου για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου – Ευχαριστήριο

Μία υπέροχη μουσική βραδιά προσέφεραν καταξιωμένοι ντόπιοι καλλιτέχνες και η αθρόα προσέλευση του κόσμου επιβεβαίωσε την…